Teodor Baconschi, despre anul 2015 - anul tuturor surprizelor în diplomaţia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
video

Un an cu întorsături neaşteptate şi evenimente diplomatice dintre cele mai interesante, neaşteptate şi spectaculoase. Tind ele să refacă harta de putere geopolitică?

La această întrebare au încercat să răspundă jurnalistul Cristian Unteanu şi invitatul său, Teodor Baconschi, fost Ministru de Externe, la Adevărul Live.

Principalele declaraţii ale lui Teodor Baconschi:

Sentimentul de pesimism istoric în statele membre UE se accenuează. Suntem mai puţin încrezători în capacitatea Europei de a face faţă competiţiei globale. Dacă vom continua pe această retorică prăpăstioasă, e posibil ca până la urmă să intrâm într-o mare fundătură istorică. 

Suntem la mijlocul unui nou ciclu istoric declanşat în 1989. Proiectul declanşat atunci, de a unifica întreg continentul sub zodia democraţiei liberale şi a alianţei cu SUA, nu e gata. 

Avem două piste de acţiune politică: continuăm ce nu am terminat sau nu se mai poate continua pentru că şi-a atins plafonul, nu mai există consens politic pe tema extinderii, apărând o Europa sub asediul migraţiei legale, sub asediul fundamentalismului şi al terorismului islamic. O Europă în care actorii principali nu sunt pe aceeaşi lungime de undă când negociază cu China, rămâne mare problemă a Rusiei.

Sper ca 2016 să fie ca un fel de an turnant care să regrupeze nişte forţe. Suntem foarte aproape de celebrarea unui veac de la Marea Unire. Mi s-ar părea foarte trist ca în acel moment să fim atât de dezbinaţi. Sper că vom găsi capacitatea colectivă de a nu mai stigmatiza şi de a nu mai demoniza pe cel care are un alt set de valori. 

Ce e adevărat din toate istoriile multiple privind biblioteca secretă a Vaticanului 

Vaticanul nu prea are secrete. Speculaţii fac diverşii săi adversari istorici sau recenţi. Poate eu am fost ţinut în afara secretelor din conclav.

Cred că există un soi de providenţă care nu limitează libertatea individului, dar nu cred în profeţii de tip Nostradamus. Cred, mai degrabă, în nişte viziuni care pot fi interpretare, fiind nişte lecţii de morală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite