Sute de oameni ar putea fi evacuaţi forţat din calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile au afectat sute de locuinţe
Inundaţiile au afectat sute de locuinţe

Ploile şi topirea zăpezilor au făcut prăpăd în nu mai puţin de 13 judeţe din ţară, unde apele au inundat sute de hectare de teren, dar şi drumuri şi gospodării. Localnicii au refuzat să-şi părăsească agoniseala de-o viaţă.

Primăvara capricioasă a adus mari necazuri pentru locuitorii din 13 judeţe. A fost Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, dar şi alte cursuri de apă au făcut prăpăd. Apele au năvălit în 31 de localităţi, afectând peste 350 de gospodării, mii de hectare de terenuri agricole, dar şi drumuri naţionale şi judeţene. Şi de parcă nu era de ajuns, din tabloul acestei primăveri nu lipsesc frigul şi ninsorile. Meteorologii au avertizat că, la sfârşitul săptămânii, temperaturile vor coborî chiar şi cu 15 grade Celsius.

Însă până să se confrunte din nou cu frigul, autorităţile încearcă să salveze situaţia în judeţele afectate de ape: Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui. Mobilizarea autorităţilor a fost pe măsură. Aproximativ 3.000 de pompieri au fost trimişi în zonele afectate.

LOCALNICII AU REFUZAT SĂ PLECE DIN CASE

Cele mai mari probleme au fost în judeţul Covasna. În localitatea Căpeni, unde exista riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari au încearcat să întărească cu saci de nisip digul de protecţie care a preluat unda de viitură produsă pe cursul râului Olt.

Autorităţile au vrut să evacueze zona, dar s-au izbit de refuzul categoric al localnicilor. Astfel, doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din localitate.

Clipe de coşmar au fost însă şi în Baraolt. Viitura puternică pe râul Olt risca să rupă şi aici digul de protecţie şi să inunde zeci de case. La Sita Buzăului, în Covasna, ploile şi zăpada topită de pe versanţi au umflat răul Buzău şi apa a năvălit pe câmp. În ajutorul pompierilor din Covasna au venit şi colegi din alte judeţe.

Străzile din Zălan au fost distruse în proporţie de 80%, iar trecerile peste pârâul cu acelaşi nume, care despart satul în două, au devenit impracticabile.

OLTUL A FĂCUT PRĂPĂD

Apele învolburate ale Oltului au lovit şi în judeţul Braşov. La Augustin, Comana şi Făgăraş, nivelul râului a pus la grea încercare digurile, care n-au reuşit să protejeze toate zonele. Astfel, mai multe sectoare de drumuri judeţene au fost inundate, iar Poliţia a închis traficul rutier. Din cauză că elevii nu au avut cum să ajungă la ore, trei şcoli din zonă au suspendat cursurile. În localitatea Lunca Câlnicului, pompierii au intervenit cu bărcile pentru a-i salva pe localnici.

Inundaţii puternice au fost şi în judeţul Teleorman. Nu mai puţin de 16 localităţi au avut de suferit din cauza apelor ieşite din matcă. Totodată, mai multe drumuri au fost închise. Apele nu au ocolit nici judeţul Sibiu. Localitatea Alma a rămas izolată după ce apele râului Târnava Mare au blocat drumul judeţean 142 E. Localnicii nu înţeleg cum s-a ajuns la această situaţie, mai ales că albia râului fusese amenajată recent.

MINIŞTRII, ÎN „VIZITĂ DE LUCRU“

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vrut să vadă personal cât de gravă e situaţia în zonele afectate de inundaţii, aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov. Îmbrăcată într-o uniformă de intervenţie a Jandarmeriei, personalizată cu numele ei, Carmen Dan a fost însoţită de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat. La bordul unui elicopter, cei doi oficiali au survolat, joi, zonele calamitate, apoi au aterizat pe terenul de sport din satul Căpeni (Covasna). Autorităţile locale i-au condus pe oficiali la şcoala din comună, unde s-a întrunit un comandament pentru situaţii de urgenţă.

„Încă tratăm situaţia ca fiind de foarte mare risc.“, spunea ieri Carmen Dan. Întrebată ce se poate face dacă oamenii aflaţi în pericol nu vor să-şi părăsească locuinţele, ministrul a răspuns: „Evacuarea poate fi şi forţată. Putem lua şi această decizie, în funcţie de evaluări”. Şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Căpeni, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, şi a încercat să-i convingă pe localnicii din zonă să evacueze locuinţele.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite