Suspiciuni de tuberculoză la o creşă din Bucureşti. Patru copii au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspiciuni de TBC la o creşă din Sectorul 1 al Capitalei, după ce o infirmieră a fost depistată pozitiv cu bacilul Koch. Din copiii testaţi la Institutul Marius Nasta din Capitală, unul a rămas internat în spital, iar alţi trei primesc tratament preventiv.

Inclusiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a confirmat îmbolnăvirea femeii, motiv pentru care părinţii au fost anunţaţi de conducerea creşei că micuţii lor trebuie testaţi de TBC.

În urma testărilor, s-a descoperit că o parte din micuţi au intrat în contact cu infirmiera.

Creşa, care face parte dintr-un centru de asistenţă socială din sectorul 1, nu a fost închisă, autorităţile aşteptând rezultatele anchetei epidemiologice. În prezent, acolo sunt 178 de copii, fiecare grupă fiind constituită din 13 micuţi.

„Este vorba de o infirmieră care are TBC. Aceasta a fost izolată şi se află sub tratament. De asemenea, s-a realizat ancheta epidemiologică la creşă, trei micuţi fiind hiperalergici la tuberculină”, a spus doctorul Gilda Popescu, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.

Fiecare al doilea bolnav cu TBC vine din România

Potrivit acesteia, România este a şasea ţară ca incidenţă a tuberculozei în Europa. „Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România“, a completat Gilda Popescu. În acest context, medicii responsabili cu tratarea tuberculozei solicită autorităţilor creşterea bugetului alocat controlului TB în România.

În România se tratează, în fiecare an, aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză, din care un procent însemnat îl reprezintă pacienţii cu TB MDR (tuberculoză multidrog-rezistentă) sau XDR (tuberculoză extra-rezistentă la medicaţie).

Un număr de 19 judeţe din România totalizează 44% din totalitatea cazurilor, având valori peste media de 126,5 la suta de mii de locuitori.

Topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză:

Dolj, cu 148,1 cazuri la 100.000 de locuitori
Mehedinţi, cu 143 de cazuri la 100.000 de locuitori
Olt, cu 142 de cazuri la 100.000 de locuitori
Giurgiu, cu 129,2 cazuri la 100.000 de locuitori
Neamţ, cu 127 de cazuri la 100.000 de locuitori
Galaţi, cu 126,7 cazuri la 100.000 de locuitori
Constanţa, cu 124,8 cazuri la 100.000 de locuitori
Târgovişte, cu 123,3 cazuri la 100.000 de locuitori
Tulcea, cu 123,1 cazuri la 100.000 de locuitori
Caraş-Severin, cu 122, 5 cazuri la 100.000 de locuitori
Arad, cu 119,5 cazuri la 100.000 de locuitori
Bacău, cu 117,7 cazuri la 100.000 de locuitori
Vaslui, cu 117,3 cazuri la 100.000 de locuitori

De asemenea, România are un număr ridicat de cazuri de TB MDR , făcând parte dintre cele 14 state cu incidenţa TB MDR crescută. În anul 2008 s-au raportat 792 cazuri MDR TB, iar în prezent, chiar dacă se semnalează o scădere, deşi lentă, numărul total de cazuri înregistrate în România este aproape egal cu suma celor înregistrate în Uniunea Europeană.

TB afectează în proporţie majoră populaţia săracă, predominant rurală, ale cărei condiţii de trai sunt precare şi al cărei acces la servicii medicale este limitat. Valori crescute se înregistrează şi în rândul populaţiei de etnie rromă (o minoritate numeroasă în România), la care se adaugă persoanele fără adăpost din mediu urban şi populaţia din penitenciare (care se confruntă cu probleme de supraaglomerare şi comorbidităţi).

Probleme în controlul tuberculozei în România

Medicii pneumologi implicaţi în controlul tuberculozei în România atrag atenţia asupra problemelor pe care le întâmpină. „Pacientul român trebuie să se bucure de asistenţa pe care oricine o primeşte în alte ţări ale Uniunii Europene şi ne referim, cu precădere, la accesul la cele mai noi metode şi formule de tratament şi diagnostic“, a declarat şi doctorul Marius Dumitru, preşedintele Asociaţie Române a Bolnavilor de Tuberculoză.

„Pacientul trebuie să găsească resursele de voinţă pentru a lupta cu boala, care este vindecabilă în majoritatea covârşitoare a cazurilor. Şi, desigur, e necesar să găsim împreună mijloace sustenabile şi viabile pentru a lupta cu această boală care ne plasează pe un trist şi ruşinos loc de frunte în Europa”, a adăugat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite