Greva de la metrou, suspendată. Nu şi anulată, spun sindicaliştii. Tribunalul a dispus încetarea grevei. Decizia nu este definitivă
0
Greva de la metrou de mâine va fi suspendată. Aşa susţin surse din cadrul Metrorex care au completat că la acesată oră au loc negocieri cu sindicalistii. „Nu a fost însă şi anulată”, spun sursele citate. Ulterior, sindicaliştii au confirmat oficial amânarea protestului. În acelaşi timp, Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, încetarea grevei de la metrou, decizia nefiind definitivă.
UPDATE Tribunalul Bucureşti a dispus, marţi, încetarea grevei de la metrou declanşată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM). Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
UPDATE În jurul prânzului sindicaliştii de la metrou au confirmat că greva generală nu va mai fi declanşată miercuri dimineaţa. "Ca urmare a faptului că la data trimiterii comunicatului de presă de ieri, nu aveam confirmarea schimbării conducerii Ministerului Transporturilor, Consiliul General USLM întrunit azi, 20.11.2018, în sedinţă extraordinară, a hotărât amânarea declanşării grevei propriu-zise până după instalarea noului ministru al Transporturilor şi până după ce va avea loc prima intrevedere cu acesta în calitate de mediator al prezentului conflict colectiv de muncă", se arată în comunicatul sindicaliştilor de la Metrorex semnat de preşedintele Ion Rădoi.
Angajaţii Metrorex ar fi urmat să intre în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 - 16:00.
Ministrul remaniat al Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.
"Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a subliniat Şova.
Potrivit acestuia, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.
Şova a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 - 9%, în 2016 - 12%, în 2017 - 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.
Ştirea iniţială
În cursul zilei de ieri, Sindicatul de la Metrou (USLM) susţinea că este deschis negocierilor.
"Suntem dispuşi în continuare la negocieri mai ales că din informaţiile difuzate în presă chiar azi (ieri-n. red) urmeaza a fi schimbată atât conducerea Ministerului cât şi cea executivă, condiţii în care suntem nevoiţi să asteptam întalnirea cu noile organe de conducere şi apoi ne vom pronunţa dacă ăvom declanşa greva propriu-zisa" arăta USLM .
În acelaşi timp, magistraţii Tribunalului Bucureşti urmează să pronunţe, marţi, o decizie privind legalitatea grevei generale de la Metrou, anunţată să înceapă miercuri, între orele 4:00 şi 16:00. Tribunalul Bucureşti a declarat deja greva de avertisment din 15 noiembrie ca fiind nelegală.
Ştire în curs de actualizare