UPDATE Sudul ţării, sub coduri de ploi şi inundaţii. Cod portocaliu de inundaţii în nouă judeţe până sâmbătă seară. MApN, pregătit să intervină cu peste 2.000 de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râuri din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova vor fi sub cod portocaliu de inundaţii, de joi până sâmbătă seară, informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidorologică, pentru intervalul joi ora 20.00 - sâmbătă, ora 18.00.

UPDATE Se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Lotru inferior şi pe unii afluenţi ai Oltului din judetul Vâlcea şi pe cursurile inferioare ale Prahovei, Teleajenului şi Cricovului Sărat (judeţul Prahova).

Fenomenele vizate de codul portocaliu se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul vineri, ora 9.00 - sâmbătă, ora 9.00.

Totodată, se instituie cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), pe Jiu şi pe afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), pe Vedea şi pe afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), pe Neajlov, Sabar (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa) şi pe Buzău - judeţele Covasna şi Buzău.

UPDATE Meteorologii au prelungit până vineri avertizarea de cod galben de ploi puternice. Astfel, până vineri la ora 20.00, în Oltenia, Muntenia şi sudul Banatului, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat, iar în zona Munţilor Banatului, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură se vor acumula 25-40 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

Specialiştii anunţă că manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii restrânse şi în celelalte regiuni ale ţării, îndeosebi în a doua parte a zilei vineri.

Judeţele afectat de inundaţii sunt Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

image

UPDATE Ministerul Apărării este pregătit să intervină cu peste 2.000 de militari şi aproximativ 300 de mijloace tehnice în judeţele aflate sub avertizare de precipitaţii abundente sau inundaţii. Asta şi pentru că ploile torenţiale din ultima perioadă au provocat deja activarea unor alunecări de teren în 18 localităţi ale judeţului Prahova, traficul rutier pe mai multe tronsoane de drumuri judeţene şi locale desfăşurându-se cu dificultate după ce valurile de pământ dislocate au afectat infrastructura rutieră.

„Ministerul Apărării Naţionale are pregătite forţele şi mijloacele necesare pentru a răspunde solicitărilor venite din partea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, cu prioritate deosebită pentru acţiunile destinate salvării şi evacuării populaţiei din zonele inundate. În judeţele aflate sub incidenţa atenţionărilor sau avertizărilor de precipitaţii abundente sau inundaţii, MApN poate interveni cu peste 2.000 de militari şi aproximativ 300 de mijloace tehnice”, menţionează sursa citată.

UPDATE Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate pe râurile din bazinul hidrografic Lotru, unde până la ora 19.00, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale.

INHGA precizează că, în urma precipitaţiilor importante cantitativ şi cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a precipitaţiilor prognozate pe baza datelor radar, în intervalul 12.30 - 19.00 se vor produce creşteri rapide de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinul hidrografic Lotru şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale în judeţul Vâlcea.

INHGA a emis cod portocaliu pe Lotru aval de acumularea Brâdişor şi pe versanţi torenţi, pâraie, în judeţul Vâlcea, şi cod galben amonte de acumularea Brădişor şi pe afluenţii Lotrului, tot în Vâlcea.

UPDATE Centrul Infotrafic al Poliţiei Române precizează că, din cauza ceţii dense, joi dimineaţă au fost închise porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Midia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a precizat că până în această seară, la ora 23.00, vremea fi instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

De asemenea, în judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în judeţul Olt, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi se vor acumula cantităţi de apă cuprinse în general între 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

image

Totodată, până la ora 8.30, Capitala şi judeţul Ilfov, au fost sub cod galben de ploi şi vânt. Precipitaţiile au fost de 15-20 de litri pe metru pătrat.

Ca urmare a avertizărilor de vreme rea, poliţiştii recomandă şoferilor să conducă cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere şi să folosească luminile de întâlnire pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.

Avertizarea de ploaie ar putea fi prelungită astăzi

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat ieri că avertizarea de cod galben de ploi, emisă miercuri, ar putea fi prelungită până vineri seara, cel târziu sâmbătă dimineaţa. El a precizat că aceste ploi sunt produse de un ciclon din Marea Mediterană, iar din cauza temperaturilor ridicate vom avea parte şi de ploi punctuale de intensitate mare, dar de scurtă durată. 

De asemenea, Ion Sandu a precizat că sâmbătă, duminică şi luni vor mai fi ploi, însă nu la fel de puternice. 

Cum va fi vremea, astăzi, în toată ţara (Prima TV)

Au fost emise avertizări de inundaţii

De joi de la ora 2.00 a intrat în vigoare o avertizare de cod galben de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), râurile Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), râul Vedea şi afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), râurile Neajlov, Sabar  (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), râurile Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).

Totodată, specialiştii au emis şi o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, valabilă de joi dimineaţă de la ora 9.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman) şi Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

image

   

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde numărul localităţilor afectate de inundaţii în judeţul Teleorman a crescut de la 22, câte se înregistraseră în cursul dimineţii de miercuri, la 27 în cursul serii, 175 de case fiind inundate şi cinci persoane fiind, în continuare, evacuate din locuinţele lor.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, 27 de localităţi, peste 5.000 de hectare de terenuri şi sute de gospodării sunt în continuare afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor râuri în zone neîndiguite, dar şi în zone protejate de apărări de mal, arată Mediafax.

Conform celui mai recent bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în cele 27 de localităţi au fost inundate 175 de case, 453 de curţi, 656 de anexe gospodăreşti şi aproape o mie de fântâni. Cinci persoane din comuna Tătărăştii de Jos sunt în continuare evacuate la rude. De asemenea, peste 700 de animale sunt evacuate la alte gospodării.

Apele revărsate ale unor râuri au inundat 2.023 hectare de teren arabil, 1.773 hectare de păşuni şi fâneţe, 1.366 hectare de păduri, şase hectare de pepinieră şi peste 80 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi forestiere. Viiturile au avariat şase poduri, între care unul pe DN 6, în Alexandria şi 52 de podeţe. Au fost, de asemenea, afectate de inundaţii un poligon care aparţine Clubului Sportiv Teleorman din Alexandria, un teren de fotbal cu vestiarul aferent şi un parc în comuna Drăgăneşti de Vede,precum şi o moară, un magazin şi un bar.

Viiturile au afectat, de asemenea, două construcţii hidrotehnice, respectiv un dig pe o distanţă de trei kilometri şi barajul Ciurari, precum şi un dig comunal şi un canton silvic amplasat în zona Gresia. Pădurea Pojorâtele, care este declarată zonă protejată, a fost de asemenea inundată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Avertizări. Cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi Cod portocaliu de inundaţii în opt judeţe

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde de miercuri seară până joi seară vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. Totodată, hidrologii au emis astăzi mai multe avertizări de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii.

Cine plăteşte pagubele de la inundaţii: doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie. Guvernul promite ajutoare

Sinistraţii din judeţele din sudul ţării au început, încet, să revină în casele lor. O fac cu spaimă, pentru că au fost informaţi că pericolul viiturilor nu a trecut, mai ales că hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii până miercuri la ora 16.00, iar meteorologii atrag atenţia că tot de mâine revin şi ploile.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Ploile revin de joi

Vremea se va încălzi treptat în următoarele două zile, însă de joi vor reveni ploile, iar de 1 mai va fi o vreme capricioasă, potrivit prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite