SUA au două motive să modifice scutul antirachetă. Cum este afectată România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA îşi întăreşte apărarea faţă de Coreea de Nord. FOTO Reuters
SUA îşi întăreşte apărarea faţă de Coreea de Nord. FOTO Reuters

Oprirea dezvoltării scutului antirachetă din România este cauzată de lipsa banilor, dar şi pentru că SUA vor să se concentreze pe apărarea faţă de Coreea de Nord şi Iran. Faza a 4-a, cea care nu se va mai implementa, a fost considerată de Rusia drept cea mai mare ameninţare la propriul program balistic.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat ieri că programul scutului antirachetă nu se va mai desfăşura conform calendarului iniţial. Decizia vine pe fondul protejării faţă eventuale atacuri din Coreea de Nord sau Iran. Astfel, SUA îşi restrâng activităţile în Europa de Est pentru a-şi întări apărarea acasă. În trecut, Rusia a fost cea mai puternică voce care s-a opus instalării acestui scut.

Un oficial de la Pentagon, care a dorit să rămână anonim, a spus că SUA şi-au informat aliaţii din Europa, Polonia şi România, dar că Rusia a aflat abia în momentul conferinţei de presă a lui Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, scrie HotNews.

România este implicată în sistemul antirachetă şi se aşteaptă începerea fazei a 2-a. Aceasta presupune găzduirea la baza militară de la Deveselu, judeţul Olt, de interceptori tereştri, adică rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali în anul 2015. În etapa a 4-a urma să fie introdus un tip de interceptor, denumit Standard Missile 3 IIB, în alte ţări, cum ar fi Polonia, nu în România.

Restructurarea pe care SUA o pregătesc include cheltuieli de un miliard de dolari pentru amplasarea a 14 noi interceptori pe teritoriul săi. Aceştia îi completează pe cei 26 deja instalaţi la baze militare din Alaska pentru a contracara ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord.

În plus, SUA vor amplasa un al doilea sistem radar în Japonia pentru a urmări eventualele rachete lansate de Coreea de Nord. Administraţia de la Washington plănuieşte şi o nouă bază pe teritoriul SUA, dar deocamdată este în faza de realizare a studiilor de impact.

Calendarul pentru sistemul de la Deveselu nu se schimbă

Bogdan Aurescu, secretarul de stat al MAE, a spus pentru HotNews că noile decizii ale SUA nu afectează desfăşurarea programului de la Deveselu. „Anunţul făcut în cursul zilei de ieri [...] nu afectează în nici un fel desfăşurarea şi calendarul instalării sistemului antirachetă de la Deveselu. Aceste elemente au rezultat din contactele cu partea americană din cursul zilei de ieri, anterioare anunţului făcut de secretarul Apărării, Hagel“, a spus Aurescu. „Proiectul american din Romania continuă în calendarul stabilit, existând întreaga finanţare din partea americană necesară pentru aceasta.“

Etapele sistemului antirachetă şi menirea acestuia

În toamna lui 2009 s-a luat decizia ca sistemul de apărare antirachetă din Europa să fie dezvoltat cu o abordare nouă. Astfel, au fost stabilit patru etape, scrie HotNews.

Etapa I

Desfăşurarea de sisteme radar şi interceptori SM-3 amplasaţi pe nave pentru protejarea unor zone din Europa de Sud-Est completată de amplasarea unui sistem radar înaintat care detectează lansarea rachetelor. Această etapă a demarat la 7 martie 2011 prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey echipată cu sistemul Aegis.

Etapa II

Extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM-3 (care să permită lansarea de la sol) şi a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate în unităţi  terestre din Europa de Sud-Est şi etapa este gândită pentru 2015.

Etapa III

Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre în Polonia, precum şi prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasaţi pe mare şi pe uscat. În 2018 este planificată această etapă.

Etapa IV

Extinderea protecţiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM-3 şi a sistemelor radar. Termenul iniţial pentru desfăşurarea acestei etape era 2020, dar ar putea fi amânat cu încă doi ani.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite