UPDATE Sindicaliştii din învăţământ vor salarii mai mari de la 1 ianuarie 2017. Ministrul Muncii: Ar presupune 800 de milioane de lei în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Educaţie au purtat, marţi, timp de două ore, negocieri cu reprezentanţii Guvernului. Aceştia cer corecţii salariale pentru profesori de la 1 ianuarie 2017. Ministrul Muncii spune că asta ar însemna un efort financiar de 800 de milioane de lei în plus.

UPDATE: Ministrul Muncii, Dargoş Pîslaru, a declarat, marţi, după discuţiile cu sindicaliştii din Educaţie că aceştia nu sunt de acord cu aplicarea corecţiilor salariale abia de la 1 august 2017 şi cer ca schimbarea să vină din ianuarie 2017. 

Asta înseamnă 800 de milioane de lei în plus, potrivit declaraţiilor lui Pîslaru.

„Astăzi sindicatele, partenerii sociali, reprezentanţi ai părinţilor din sistemul educaţional au venit şi au spus că există nişte detalii tehnice asupra textului de ordonanţă şi m-am bucurat foarte tare pentru s-a început cu acest lucru. Aceasta înseamnă că e loc de a lucra împreună. Ne-au dat sugestii pe care le-am găsit, pe unele dintre ele, extrem de binevenite în ceea ce priveşte textul efectiv pe partea acesta de familie ocupaţională de Educaţie. Iar pe grilă, în afara observaţiei legate că pe partea universitară, unde noi încurajăm numai asistenţii debutanţi să crească şi avem o problemă la nivel de conferenţiari, nu am avut discuţii contradictorii. În principiu, grila a fost gândită ca fiind în regulă pentru sistemul educaţional. Ce au scos în evidenţă sindicatele a fost că ei nu acceptă (majorarea salariilor n.r.) de la 1 august 2017, ci de la 1 ianuarie 2017. Evident, nu trebuie să fi geniu matematic şi să îţi dai seama că asta înseamnă 800 de milioane de lei în plus", a spus Dragoş Pîslaru, potrivit Agerpres.

Joi, o nouă întâlnire între Guvern şi sindicalişti

Ministrul Muncii a mai spus că a luat act de detaliile tehnice pe care le-au surprins sindicaliştii, că va încerca să le rezolve şi apoi să se întâlnească din nou cu reprezentanţii sectorul educaţie.  

"Readuc aminte că astăzi ceea ce am făcut a fost să discutăm o propunere a Guvernului pe o grilă pe care noi o pregătisem oricum ca un scenariu pentru familia ocupaţională de Educaţie. Readuc aminte că discutăm despre ordonanţa care se ocupă de corecţii şi de aranjarea unei grile în mod echitabil şi nu neapărat de creşteri salariale. Ceea ce a fost vehiculat ca procent, acel 10%, care de fapt este 9,4%, este un procent, în medie, de creştere a masei salariale, dar că esenţa ordonanţei şi a grilei pentru familia de Educaţie sunt corecţii şi reaşezări în grila salarială. Consecinţa asupra masei salariale este aceasta pe care o auziţi, dar nu este vorba de a creşte salariile Educaţiei ca şi scop în sine. Ele sunt ajustate, evident în sus, prin această grilă propusă", a mai spus Dragoş Pîslaru.

Corecţiile trebuie să vină mai devreme”

„Trebuiau operate nişte corecţii, sunt probleme pe partea de interval de vechime, de 2-6 ani. Aceste corecţii trebuie să vină mai devreme, nu trebuie să aşteptăm până în 2017. O majorare pentru debutanţi ar însemna să primească 10 procente în plus la salariu”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Reamintim că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public, proiect care va rămâne în dezbatere publică până pe 1 iunie.

Proiectul are ca prioritate realizarea unei reforme în privinta personalului din sănătate. De măririle de salarii vor beneficia 400.951 de salariaţi. De asemenea, vor fi prevăzute creşteri în administraţia publică centrală, astfel încât salariile funcţionarilor să fie aduse la nivelul a 70% din cele de la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Celelalte sectoare vor beneficia doar de rezolvarea disfunctionalităţii de încadrare. Sindicatele, mai ales cele din educaţie, sunt nemulţumite că proiectul nu prevede reforma salarială în toate sectoarele, la fel ca în sănătate. Pentru educaţie şi sănătate vor fi fi introduse bonusuri de performanţă începând cu 1 ianuarie 2017.

„Conforma acestui proiect nu va creşte niciun salariu în învăţământ  şi în 2018 există riscul ca profesorul debutant să rămână la salriul de 1080 de lei, cât este în prezent. Sunt mici ajustări la profesorii debutanţi, dar este vorba de 2 – 3 lei, diferenţă care se constată în acest moment între unităţi de învăţământ pentru că în 2014, prin ordonanţa dată de fostul guvern, acete salarii au fost majorate cu până 10 la sută, iar unităţile a stabilit proprile salarii. Suma este extrem de mică”, a seclarat şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

De asemenea, Simion Hăncescu a anunţat că, pe 1 iunie,  15.000 de salariaţi din învăţământ vor porni  într-un marş de protest din faţa Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00. Liderul Sindicatului „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că dacă nu va exista deschidere la discuţii şi nu vor fi luate măsuri, multe cadre didactice sunt hotărâte chiar să boicoteze examenele naţionale.

Citeşte şi:

Salariile bugetarilor nu scad, dar sindicaliştii ameninţă cu proteste. Impactul bugetar: 2,3 miliarde de lei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite