Sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului, dezbătută pe 12 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională va dezbate pe 12 decembrie sesizarea preşedintelui privind modificările aduse Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu legea care acordă Avocatului Poporului o pensie similară cu a judecătorilor CCR. Iohannis reclamă atât adoptarea incorectă a legii, cât şi neconstituţionalitatea intrinsecă a legii, motivând că „acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi constituie un privilegiu nejustificat faţă de ceilalţi demnitari cu acelaşi rang”.

Prin noua formă a legii se stabilea faptul că Victor Ciobea ar urma si aibă o pensie specială care se va ridica la valoarea a 80% din indemnizaţia brută lunară a unui judecător CCR, ceea ce în prezent ar însemna în jur de 18.000 de lei. Avocatul Poporului ar urma să aibă dreptul la această pensie specială care poate fi cumulată cu indemnizaţia pe care o primeşte , adică 15.525 de lei, potrivit declaraţiilor publice. În total, acesta ar putea avea venituri brute de 33.500 de mii de lei, adică aproximativ 7.000 de euro. 

Klaus Iohannis a adus critici atât în ceea ce priveşte procedura prin care s-a adoptat legea, dar şi prevederi ale acesteia. Astfel, ca motiv extrinsec de neconstituţionalitate e remarcat faptul că în prima Cameră aleşii au hotărât prelungirea termenului de adoptare tacită de la 45 la 60 de zile, deşi perioada de 45 de zile era deja împlinităş aşadar iniţiativa era adoptată tacit. 

De asemenea, în ceea ce priveşte partea de motive intrinseci de neconstituţionalitate este faptul că nu se justifică acordarea unei asemenea indemnizaţii, dar şi faptul că sunt „generate noi cheltuieli de fonduri publice“, ceea ce ar duce la încălcarea Legii finanţelor publice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite