Senatorul Marius Isăilă, pus sub control judiciar de DNA
0Senatorul PSD Marius Isăilă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Cauţiunea pe care parlamentarul trebuie să o depună a fost stabilită la 500.000 de lei.
Suma de bani, potrivit anchetatorilor, va fi consemnată pe numele lui Isăilă la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau acesta va emite garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiaşi sumei, în favoarea DNA.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mariua Isăilă trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României - interdicţia de a părăsi ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii şi martori şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
În caz în care senatorul va încălca obligaţiile impuse de anchetatori, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Totodată, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe bunuri ale senatorului în valoare de 220.000 de euro, dar şi pe conturile acestuia.
Mai mult, DNA a pus sechestru şi pe un apartament cu trei camere, situat în Bucureşti, două contrucţii şi un teren din judeţul Bacău, o garsonieră, tot din Bucureşti şi un teren cu o suprafaţă de 1014 metri pătraţi, amplasat în Corbeanca – Ilfov, toate aparţinând lui Isăilă.
Plenul Senatului a respins, luni, cu 104 voturi „împotrivă“ şi 15 voturi „pentru“, cererea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă.
Senatorul PSD Marius Isăilă a declarat, luni, în plenul Senatului, că soarta sa este în mâinile colegilor, că este nevinovat şi că oricare dintre senatori poate ajunge în aceeaşi situaţie.
"De votul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de familia mea, de către cei faţă de care îmi este ruşine, acum, că mă aflu în faţa dumneavoastră, adică de către părinţii mei, care m-au educat frumos", a spus senatorul PSD.
Senatorul PSD Marius Isăilă a fost denunţat succesiv de colaboratorii săi, pe parcursul cercetărilor în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă, procurorii constatând că parlamentarul discuta în toalete şi îşi dezbrăca interlocutorii pentru a verifica dacă au aparatură de ascultare. Mai mult, cazul a dus la deconspirarea unui fost comisar DNA care furniza celor cercetaţi informaţii confidenţiale, inclusiv despre de acţiuni de flagrant.
Isăilă ar fi cerut banii pentru a interveni pe lângă funcţionari ANAF
Isăilă şi Ene i-au cerut lui Cătălin Cristescu 200.000 de euro, susţinând că vor interveni pe lângă funcţionarii ANAF. Ulterior, Cristescu a transmis solicitarea către reprezentantul firmei, denunţător în cauză, care le-a dat suma pretinsă, în mai multe tranşe.
„Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan”, a precizat DNA.
După ce le-a dat cei 200.000 de euro ceruţi, întrucât controlul a continuat, Cristescu le-a transmis lui Isăilă şi Ene „nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului”. Aceştia au pretins însă alţi 150.000 de euro, în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.
Anchetatorii au mai stabilit că în luna august 2013, Isăilă şi Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari publici să îl sprijine pe acesta să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
„În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort - în vederea favorizării suspectului Cristescu Cătălin la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - suspectul Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ştefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro”, au precizat procurorii.
După ce Cristescu le-a dat cei 20.000 de euro ceruţi, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, „a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut”, între Ene şi Cristescu.
DNA a precizat că, în acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Cristian Ştefan Ene, în prezent consilier parlamentar, pentru două infracţiuni concurente de trafic de influenţă, şi Cătălin Cristescu, la data faptelor comisar la Garda Financiară, structura centrală, tot pentru trafic de influenţă.
Marius Isăilă este senator din 2012.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals
Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri. Acesta s-a prezentat în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţit de avocatul său. Concret, parlamentarul este acuzat că în anul 2012 ar fi primit o mită de 200.000 de euro pentru a opri un control al ANAF la o societate.