Senatorul Ilie Niţă, trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Senatorul Ilie Niţă a fost trimis în judecatăr de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi operaţiuni incompatibile cu funcţia.

Totodată, în acelaşi dosar, Niţă este acuzat de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi în declaraţii, arată DNA. În perioada 2012 – 2017, inculpatul Ilie Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat atribuţiile de administrare şi control a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă, din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Florin Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Florin Ivanovici, la instigarea inculpatului Ilie Niţă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste patru ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

Acţionând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către inculpatul Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în valoare totală de 706.466 de lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale. Astfel, a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite