UPDATE Românul venit din Nigeria suferă de malarie. Profesorul Adrian Streinu-Cercel: „Şansele să aibă Ebola erau foarte mici, aproape imposibile!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Streinu-Cercel spune că sunt doar 1% şanse ca bărbatul să sufere de Ebola FOTO Adevărul
Profesorul Streinu-Cercel spune că sunt doar 1% şanse ca bărbatul să sufere de Ebola FOTO Adevărul

Bărbatul de 51 de ani din Ploieşti, care a pus pe jar autorităţile după ce a fost transportat de urgenţă la Institutul „Matei Balş” din Capitală, fiind suspectat de infecţie cu virusul Ebola, suferă, de fapt, de malarie. Inginerul ploieştean a fost transferat la Spitalul „Victor Babeş“ din Capitală, unde beneficiază de tratamentul adecvat acestei boli. Starea lui este stabilă, potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel.

UPDATE Medicii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că pacientul de 51 de ani care a venit pe 25 iulie din Nigeria suferă de malarie, el fiind deja transportat la Spitalul „Victor Babeş“ din Bucureşti, pentru a beneficia de tratamentul necesar. Prin urmare, testele de laborator au infirmat prezenţa virusului Ebola în sângele inginerului din Ploieşti.

„Starea lui de sănătate este stabilă. De la bun început am bănuit că este malarie, dar aveam nevoie şi de teste, care să ateste acest lucru”, a declarat Streinu-Cercel. 

Cazurile pot fi preluate şi de Iaşi, Timişoara şi Cluj

La rândul său, conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii, a precizat că în momentul în care românul s-a întors în ţară, în Nigeria erau în curs de confirmare doar două cazuri de infecţie cu febra hemoragică Ebola.

„Probabilitatea de infecţie era foarte mică”, a explicat Rafila. Medicul a mai spus că au fost revizuite procedurile de tratare a pacienţilor şi că ele urmează să fie trimise atât direcţiilor judeţene de sănătate publică dar şi altor instituţii cu sistem sanitar propriu, cum sunt, spre exemplu, spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor.

„Astfel, pacienţii pot fi îndrumaţi spre instituţiile de specialitate. Ne-am gândit că şi alte unităţi medicale specializate pe boli infecţioase pot fi incluse în reţea. Prin urmare,  spitale care au secţii dotate corespunzător, din Cluj, Iaşi şi Timişoara vor face parte din acest sistem. Totodată, echipamente din cadrul Ministerului de Interne ar putea fi puse la dispoziţia acestor pacienţi, pentru transportul sau pentru transferul lor, dacă sunt suspectaţi de Ebola”, a completat Rafila.

Infecţia cu Ebola, infirmată ieri în proporţie de 99%

Potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel, posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România se infirmă în proporţie de 99%. Anunţul a fost făcut ieri, după ce medicii de la institut i-au făcut o serie de investigaţii pacientului din Ploieşti. Mai mult, doctorii, care intenţionau să trimită probe în Germania, la singurul laborator acreditat în acest sens, au renunţat la această idee.

„Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice şi cele clinice ale pacientului şi am găsit elemente care ne îndepărtează foarte mult de problematica infecţiei cu Ebola. Ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originate în Nigeria. Noi monitorizăm circulaţia acestor virusuri hemoragice — nu e vorba numai de Ebola — şi în 2014 este cel mai mare număr de cazuri înregistrat în această zonă”, a declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

Deşi bărbatul nu reprezintă un pericol pentru familie, soţia şi fiul acestuia, în vârstă de 15 ani, au fost izolaţi la domiciliu, timp de 21 de zile. „Pacientul nu e contagios în perioada de incubaţie, devine contagios cand apar simptome, iar în cazul acesta, semnele au apărut în noaptea de 9 spre 10 august, când s-a prezentat la spital, deci riscul cel mai mare a fost în jurul orei 15-16 azi”, a explicat profesorul Streinu-Cercel.

Pacientul se află într-o rezervă specială, iar cei care îl monitorizează „au costume speciale, nu sunt zone libere ale pielii care să intre în contact cu pacientul”.

DSP Constanţa a luat probe din apa mării

Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a prelevat mai multe probe din apa mării din zona sudică a litoralului, după ce au apărut informaţiile potrivit cărora bărbatul suspect de Ebola ar fi fost la Vama Veche înainte de a ajunge la spital.

„Iniţial, probele vor fi analizate la Constanţa, pentru a vedea dacă iese ceva, apoi vor fi trimise la Bucureşti“, a spus pentru Adevărul directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor.

„România a aplicat încă de săptămâna trecută protocoalele impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (în privinţa măsurilor de prevenţie pentru Ebola — n.r.) şi, în afară de Institutul Balş, care are toate dotările necesare, în momentul de faţă există posibilitatea să fie dotate şi alte unităţi sanitare, probabil din Cluj, Timişoara şi Iaşi”, a precizat şi Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Vaccinul împotriva Ebola ar putea fi disponibil din 2015

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au instituit stare de alertă pe întreg mapamondul, dat fiind numărul mare de victime făcute de virus, au explicat că un vaccin împotriva Ebola ar putea apărea pe piaţă abia în anul 2015. Concret, experţii au declarat că testele clinice vor apărea în toamna acestui an.

„Noi credem că, dacă vom începe în luna septembrie, spre sfârşitul anului putem avea deja rezultate. Şi cum este vorba o urgenţă, putem implementa proceduri de urgenţă (...) astfel încât în 2015 să dispunem de un vaccin”, au arătat oficiali ai companiei farmaceutice care ar putea produce serul.

Momentan, nu există niciun tratament specific pe piaţă pentru a trata sau preveni febra hemoragică Ebola provocată de un virus foarte virulent care ucide în câteva zile. Rata de deces (raportul între numărul de cazuri şi numărul de decese) este mai mare de 50%.

Pe aceeaşi temă:

Românul suspect de Ebola, în continuare în stare gravă. Pacientul ar putea avea malarie. Medicii aşteaptă confirmarea

Bărbatul de 51 de ani din Ploieşti, care a pus pe jar autorităţile după ce a fost transportat de urgenţă la Institutul „Matei Balş” din Capitală, fiind suspectat de infecţie cu virusul Ebola, este în continuare în stare gravă. Inginerul ploieştean este, însă, conştient, şi este ţinut izolat, doctorii aşteptând confirmarea unui diagnostic în cursul acestei zile.

Specialişti: „Sunt slabe şanse ca virusul Ebola să apară pe teritoriul României. Autorităţile sunt, însă, pregătite să acţioneze în caz de urgenţă”

După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat stare de urgenţă pe nivelul întregului mapamond în ceea ce priveşte epidemia cu Ebola, care deja a făcut peste 1.000 de victime, autorităţile s-au întâlnit pentru a lua măsuri împotriva răspândirii virusului. Specialiştii susţin că românii nu sunt în pericol dar că au toate pârghiile necesare pentru a ţine sub control virusul, dacă este necesar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite