România riscă procedura de infringement pentru neaplicarea corectă a directivelor privind migraţia legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România riscă procedura de infringement pentru neaplicarea corectă a directivelor privind migraţia legală
România riscă procedura de infringement pentru neaplicarea corectă a directivelor privind migraţia legală

Comisia Europeană a deschis joi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, împotriva României, pentru transpunerea şi punerea în aplicare incorecte a anumitor dispoziţii privind respingerea cererilor de permise de şedere şi obligaţia de a justifica motivele de refuz, impuse în cadrul directivelor UE privind migraţia legală.

Potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România, actele în cauză sunt Directiva privind reîntregirea familiei, Directiva privind studenţii, Directiva privind cercetătorii, Directiva privind cartea albastră şi Directiva privind permisul unic.

De asemenea, Comisia a mai trimis scrisori de punere în întârziere Greciei, Olandei şi Portugaliei, pentru impunerea de taxe excesive şi disproporţionate pentru acordarea de permise de şedere în temeiul directivelor UE privind migraţia legală.

Aceste directive vizează condiţiile de intrare şi de şedere pentru anumite categorii de migranţi, precum studenţi, cercetători şi lucrători cu înaltă calificare, însă şi pentru rezidenţii pe termen lung şi beneficiarii normelor privind reunificarea familiei. Deşi statelor membre li se permite să perceapă taxe administrative pentru prelucrarea cererilor, taxele excesive şi disproporţionate încalcă drepturile solicitanţilor.

Grecia, Olanda, Portugalia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Obligaţiile statelor UE

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna decembrie includ 28 scrisori de punere în întârziere, 18 de avize motivate şi 27 trimiteri în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi sunt grupate pe domeniile: piaţa unică digitală;  ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune; energie; mediu; piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri; justiţie, consumatori şi egalitatea de gen; afaceri maritime şi pescuit; migraţie, afaceri interne şi cetăţenie; Mobilitate şi transporturi. Totodată, Comisia închide 130 cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite