Român condamnat pentru viol, expulzat din Marea Britanie şi chemat înapoi pentru că i se încălca dreptul la liberă circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştirea a apărut în Daily Mail, varianta online  Foto: Daily Mail
Ştirea a apărut în Daily Mail, varianta online  Foto: Daily Mail

Un român condamnat în 1998 la şase ani de închisoare pentru un viol a fost expulzat din Marea Britanie şi apoi primit înapoi pentru că judecătorii au considerat că au fost încălcate legile europene şi drepturile omului.

Mircea Gheorghiu, care spune că a comis violul după ce s-a îmbătat la o petrecere, a efectuat 2 ani şi 8 luni într-o închisoare din România, înainte să plece ilegal în Marea Britanie, scrie Daily Mail

Gheorghiu, în vârstă de 47 de ani acum, a fost prins în Marea Britanie conducând sub influenţa băuturilor alcoolice în iunie 2014 şi abia atunci autorităţile britanice au aflat despre trecutul acestuia. 

A fost reţinut într-un centru de detenţie pentru imigranţi pentru 46 de zile, iar în ianuarie 2015 a fost trimis în România conform unui sistem care prevede deportarea străinilor care au probleme cu legea pentru a-i împiedica să rămână în Marea Britanie şi să apeleze la căi de atac la nesfârşit. 

Gheorghiu a mai făcut închisoare de două ori în România pentru „infracţiuni forestiere” şi „tăierea lemnului fără licenţă”. A intrat ilegal în Marea Britanie în august 2002, în timp ce soţia sa şi cei trei copii au rămas în ţară. În ianuarie 2007, România a intrat în UE, aşa că acesta a avut drept de muncă şi şi-a întreţinut familia de la distanţă. Soţia şi copiii au venit în Anglia în 2014. 

Judecătorii de la un tribunal de imigrare l-au anunţat recent pe Gheorghiu că se poate întoarce în Marea Britanie pentru că infracţiunile sale nu sunt suficient de grave pentru a justifica deportarea. De asemenea, au adăugat că cetăţenii UE ar trebui să fie deportaţi înainte de a fi audiaţi numai în circumstanţe excepţionale, graţie dreptului la liberă circulaţie şi dreptului omului la o viaţă de familie.

În timp ce bărbatul era în România, a avut loc recursul în cazul său, iar un judecător a decis că nu prezintă un risc atât de mare, ţinând cont de faptul că respectă legea şi munceşte în Marea Britanie de şapte ani, iar violul a avut loc acum 25 de ani. 

Mircea Gheorghiu s-a întors în Walthamstow, în estul Londrei, pentru a fi alături de familia sa pe data de 29 decembrie, după un an de stat în ţară. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite