Robert Kaplan: Rolul unui serviciu de informaţii într-o ţară ca România este să lupte împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politologul american Robert Kaplan vorbeşte în termeni elogioşi despre George Maior
Politologul american Robert Kaplan vorbeşte în termeni elogioşi despre George Maior

Robert Kaplan, cunoscut politolog şi analist american, a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României şi se intitulează „In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond“ (În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătorie de treizeci de ani prin România şi mai departe). Analistul vorbeşte în termeni elogioşi despre activitatea lui George Cristian Maior la SRI.

Volumul în limba engleză va fi lansat la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României din Washington D.C. În primăvară cartea va fi tradusă în limba română, iar în luna mai autorul va face un turneu de promovare a cărţii în România.

Cartea a mai avut o lansare la Carnegie Council strict pentru publicul american, în care autorul a vorbit despre George Maior.

„Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a fost unul dintre cei mai respectaţi oameni din România, pentru că a fost perceput ca un personaj curat. Astăzi, rolul unui serviciu de informaţii, într-o ţară ca România, este să lupte împotriva corupţiei şi să lupte împotriva implicării ruseşti în companii. Cam despre asta e vorba. Vedeţi, se derulează toate aceste investigaţii care vizează corupţia din România, iar serviciul intern de informaţii joacă un rol în asta. Joacă un rol alături de procurori. În mod ironic, se întâmplă ca serviciul de informaţii interne din România să aibă o reputaţie foarte bună acum, în ciuda faptului că în timpul Războiului Rece acest serviciu era cel mai detestat şi cel mai temut. Totul se schimbă. Dar nu poţi avea o democraţie stabilă fără un serviciu de informaţii curat. Pentru că ai nevoie de serviciul de informaţii, mai ales în aceşti ani în care avem de-a face cu cyber-hacking-ul. Serviciul de informaţii este în linia întâi mai mult decât structurile militare. Mai ales după acest imperialism rusesc pe care îl observăm cu toţii“, a declarat Robert Kaplan.

Cine este Robert Kaplan

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărţi de politică externă şi călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre "Primii 100 de gânditori ai lumii".

El este senior fellow la Center for a New American Security din Washington şi contributing editor la publicaţia The Atlantic, în care articolele şi analizele sale au apărut timp de 30 de ani. De asemenea, Kaplan a semnat numeroase editoriale apărute în cotidianele The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, şi a scris şi pentru revista Foreign Affairs.

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navală a SUA şi membru al Comitetului de Politici de Apărare al Pentagonului, numit de către fostul secretar al apărării Robert Gates. El a fost şi consultant pentru Armata SUA, a conferenţiat la colegii militare, la FBI, NSA, la Statul Major, la Agenţia de informaţii a apărării, la CIA, la universităţi de renume şi în cadrul unor forumuri globale de afaceri. De asemenea, Robert D. Kaplan a consiliat preşedinţi, secretari de stat şi secretari ai apărării ai Statelor Unite ale Americii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite