Reuters, despre „sfârşitul unei ere“ pentru procurorii români: Războiul pentru putere în România riscă să conducă la un nou conflict cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, o luptă pentru putere între guvern şi sistemul judiciar se apropie de un punct critic care riscă să declanşeze un nou conflict între UE şi un stat membru din Est pe tema respectării standardelor democratice, comentează Reuters.

Ministrul român al Justiţiei Tudorel Toader a declarat că va decide în curând asupra viitorului procuror general, cel vizat - Augustin Lazăr - fiind „ultima figură importantă a unui proces anticorupţie apreciat pozitiv la Bruxelles“.

Lazăr are în subordine aproximativ 2.500 de procurori, inclusiv din unitatea de combatere a criminalităţii organizate, DIICOT, şi din unitatea anti-corupţie, DNA.

Demiterea sa ar putea însemna „sfârşitul unei ere pentru procurorii“ români, în condiţia în care DNA este de câteva luni în căutarea unui nou şef după înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi, atrage atenţia Reuters

În ultimii cinci, procurorii români au obţinut aproape cinci mii de condamnări în dosare de corupţie, printre cei găsiţi vinovaţi numărându-se 26 de parlamentari şi 83 de primari, miniştri, şefi de consilii judeţene, directori de companii de stat şi magistraţi. Nu a scăpat nici Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor fiind împiedicat astfel să devină prim-ministru printr-o condamnare într-una din cele trei anchete deschise pe numele său. Însă şeful partidului de guvernământ neagă acuzaţiile formulate la adresa sa şi se prezintă drept victimă a unei vânători de vrăjitoare în clasa politică declanşate de sistemul judiciar. În aceeaşi notă, Guvernul în exerciţiu al României susţine că „procurorii DNA au distrus destinele unor oameni nevinovaţi“, semnalează Reuters.

În timp ce partidele aflate la guvernare au lansat un proces de revizuire a sistemului judiciar, mai mulţi procurori şi judecători s-au trezit cu inspectorii judiciari în birouri pentru a le cerceta activitatea.

Oficialii UE, care iau în discuţie sancţiuni împotriva Poloniei şi Ungariei pentru încălcarea statului de drept, sunt îngrijoraţi că România urmează aceeaşi direcţie, notează agenţia internaţională de presă.

„Procedura de evaluare recent lansată cu privire la procurorul general a ridicat îngrijorări“, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizând asupra riscurilor la adresa democraţiei în România.

Însă Dragnea şi membrii de vârf ai PSD se apără că nu intenţionează decât să contracareze abuzurile din partea procurorilor şi a serviciilor secrete.

„E o tactică de a da exemple din rândul profesioniştilor de rang înalt“, comentează pentru Reuters un procuror DNA, sub protecţia anonimatului.

„Vor să arate ce se întâmplă dacă nu te porţi frumos. Şi chiar funcţionează. Unii oameni din sistemul judiciar încep să îşi pun problema: de ce să intru în lupta asta?“, adaugă el, admiţând că vom avea nevoie de ani buni ca să ne dăm seama de tot ce se întâmplă acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite