REPORTAJ FOTO VIDEO Ion Iliescu, adulat şi blestemat în Ferentari. S-au călcat oamenii în picioare pentru cartea sa, „Destinul unui om de stânga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu dă autografe
Ion Iliescu dă autografe

Peste 300 de persoane au dat năvală, vineri seară, la Clubul Pensionarilor PSD, din cartierul bucureştean Ferentari, pentru a primi gratuit o carte cu autograf de la Ion Iliescu. La final, unii au plecat cu „Destinul unui om de stânga” la subraţ, alţii s-au întors la casele lor cu mâna goală şi cu o frustrare în plus: „Alege-s-ar prafu’! L-am votat o viaţă întreagă şi nu ne-a dat nimic?”.

La 85 de ani, Ion Iliescu se implică în trocuri politice complicate. 

El a acceptat să-l susţină pe deputatul PSD Cristian Rizea în cursa pentru primăria Sectorului 5 (alegerile vor avea loc în vara anului viitor). La schimb, Rizea a achiziţionat 300 de exemplare din cea mai recentă carte semnată de Ion Iliescu, “Destinul unui om de stânga”, cu scopul de a le împărţi gratuit pensionarilor din Sectorul 5. 

Pentru ca toată lumea să fie mulţumită, Rizea l-a invitat pe Iliescu la o sesiune de autografe în incinta noului club al pensionarilor PSD-işti din Sectorul 5, pe Calea Ferentari, numărul 72.

iliescu 5

Cristian Rizea citeşte pe smartphone în timp ce Ion Iliescu scrie dedicaţii

Auzind că se dă ceva pe degeaba, sute de oameni s-au strâns în faţa Clubului (o încăpere de câţiva metri pătraţi, la parterul unui bloc). La câteva minute după inaugurare, pe Calea Ferentari se auzeau strigătele disperate ale unor bodyguarzi: “Nu vă mai împingeţi, oameni buni, că nu se dă nimic de mâncare. Sunt doar nişte cărţi. Potoliţi-vă!”. În îmbulzeala cu pricina s-au produs câteva lucruri notabile:

- Traista unei bătrâne a cedat şi i s-au împrăştiat toate mărunţişurile. “Băăă, nasturii mei de tensiune!”, a strigat bătrâna, orbecăind în patru labe după pastile. Acest incident a încurcat şi mai tare fluxul oamenilor care veniseră la Iliescu.

- Un bătrân care suferea de prostată a spus că nu mai poate rezista, motiv pentru care a fost împins de urgenţă în Club, unde există un grup sanitar. Bodyguarzii au vrut să-l oprească, crezând că respectivul mimează nevoia imperioasă de micţiune doar pentru a se repezi la pateurile de protocol. Bătrânul a reuşit până la urmă să se smulgă şi a ajuns cu bine la vespasiană. Totuşi, şi el a perturbat curgerea firească a mulţimii către Iliescu.

- Un bodyguard a vrut să măture cu deschiderea braţelor tot meleul de pensionari. “Văd că nu vă potoliţi! Acuma deschid mâinile şi încep să vă mătur!”. Bodyguardul ar fi făcut-o dacă nu l-ar fi oprit un băiat din staful lui Cristian Rizea: “Să nu mai spui niciodată aşa!”. Oricum, bătrânii nu au fost foarte intimidaţi. Bodyguardul a fost drăcuit şi i s-a adresat întrebarea: “Ce, suntem bătaia de joc a ta?”

- Un norocos care a reuşit să se strecoare în Club şi să obţină o carte cu autograf i-a anunţat pe cei rămaşi afară că înăuntru miroase foarte puternic a transpiraţie. Tot el a mai adus şi vestea că unii iau câte două-trei cărţi. Mulţimea a început să se impacienteze.

iliescu 2

Şi înăuntru s-a petrecut un fapt notabil:

- Ion Iliescu a acordat cuminte autografe, supervizat de însuşi Cristian Rizea, care se cam plictisea pe scaunul de alături. Parlamentarul şi-a făcut de treabă trimiţând SMS-uri. Rizea (ca de altfel întreaga asistenţă) a tresărit în momentul în care i-a venit rândul la autograf unei superbe femei în albastru.

Înăuntru mirosea, într-adevăr, foarte puternic a transpiraţie, motiv pentru care am mai selectat câteva aspecte din exterior:

- Un consilier al lui Cristian Rizea începe să facă un anunţ important pentru pensionari. La 1 octombrie, pe întreg cuprinsul Sectorului 5 se va serba Ziua Pensionarului. Prilej pentru Rizea să-şi mai facă un pic de campanie pre-electorală, plimbând pensionarii pe la Palatul Parlamentului, la RIN Grand Hotel - pentru o masă caldă - şi la Mănăstirea Cernica pentru ceva hrană spirituală. Se merge cu buletinul şi cu talonul de pensie, toate cheltuielile sunt acoperite de parlamentar, aşa că pensionarii nu vor avea nevoie să umble la portofel pe parcursul expediţiei. Consilierul explica de zor traseul excursiei când a observat că este filmat. S-a oprit panicat. Fără să-şi dea seama, o colegă de partid a continuat cu toate detaliile pomenii electorale. Cu telefoanele mobile deschise în aplicaţia Calendar, două babe îşi făceau planul pe week-end-uri: “Pe 1 suntem aici. Pe 9 plecăm la Iaşi, la Sfânta Parschiva”.

- Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, a fost prezent la evenimentul de pe Calea Ferentari. El este un statornic prieten al lui Ion Iliescu.

- Pe măsură ce minutele treceau, începea să plutească în aer vestea cea teribilă: “S-au terminat cărţile!”. Şi a venit momentul acela! Deasupra Ferentariului s-a auzit ca un muget. Blestemele au fost strigate la întâmplare. Unii credeau că Rizea e de vină, alţii n-avea niciun dubiu că Iliescu e capul răutăţilor. De nervi, o femeie a rupt în bucăţi o poză care-l înfăţişa pe fostul preşedinte: “D-aia l-am votat o viaţă întreagă?Alege-s-ar prafu’ să se aleagă!”. 

iliescu 3

- Nu toţi ghinioniştii au reacţionat urât. Unii s-au mulţumit şi cu o poză făcută prin geam. Cam toată asistenţa a dat târcoale pe la geam, să-l vadă pe Ion Iliescu. L-au privit mult, analizându-i fiecare mişcare: “Ia uite, domne, cum face!”. Şi copiii au fost ridicaţi în braţe să vadă: “Uite, tataie, nentu Iliescu. Poate îl prindem la ieşire să dăm noroc cu el”. Toată lumea a căzut de acord că, la 85 de ani, Ion Iliescu se ţine bine întrucât a fost trăit bine. 

iliescu 4

Un om cu mâna ruptă se uită la Ion Iliescu

Fostul preşedinte a părăsit Ferentariul în aplauzele câtorva femei. Maşina în care s-a urcat a fost văzută îndreptându-se în direcţia cartierului Primăverii. Oamenii s-au răspândit şi ei care încotro, prin mahala. Totul a revenit la normal în Ferentari. 

A plecat şi Rizea. Radia de bucurie că evenimentul a ieşit bine. A spus că în acest week-end se duce în Piaţa Rahova, să vorbească cu oamenii, să le înţeleagă nevoile. 

Despre Cristian Rizea s-a scris că deţine prin interpuşi un autoturism marca Ferrari şi că, în urmă cu câţiva ani nu a putut justifica suma de 300.000 de euro. În ultimele două declaraţii de avere, deputatul Cristian Rizea a scris că a câştigat 134.000 de euro din două evenimente prilejuite de naşterea fiului său: botezul şi tăierea moţului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite