Rechizitoriu: Fosta şefă a executorilor judecătoreşti din Capitală a acţionat cu intenţia directă de a nu plăti taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Gonţ va fi judecată pentru evaziune fiscală
Dorina Gonţ va fi judecată pentru evaziune fiscală

În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată fosta şefă a executorilor judecătoreşti din Capitală Dorina Gonţ şi omul de afaceri Ciprian Nistor, anchetatorii arată că executorul este “subiectul activ al infracţiunii” de evaziune fiscală şi că, împreună cu omul de afaceri, a acţionat “cu intenţia directă” de a nu plăti impozite şi taxe.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti arată în rechizitoriu că Ciprian Nistor, în perioada 2011-2014, “în calitate de administrator de fapt al SC Velotraco Trading Limited SRL Bucureşti, a pus la dispoziţia inculpatei Gonţ Dorina, responsabil fiscal al Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Dorina Gonţ, Lucian Gonţ şi Marian Panait, un număr de 44 de facturi fiscale privind operaţiuni fictive în valoare de 9.242.844,80 lei, inclusiv TVA, pe care aceasta le-a înregistrat în contabilitatea Biroului”.

Prin această acţiune, bugetul statului a fost prejudiciat cu 2,9 milioane de lei, susţin procurorii.

Ciprian Nistor execută o pedeapsa de opt ani de închisoare în dosarul Radisson, după ce a înşelat mai mulţi cumpărători cu apartamente construite “pe hârtie”. El mai este judecat într-un dosar disjuns din cel al lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, şi este acuzat că a cerut 30.000 de euro pentru a interveni la un procuror DIICOT în vederea obţinerii de date dintr-un dosar care-l privea pe denunţător.

Despre fostul şef al executorilor judecătoreşti din Capitală, procurorii arată că “Gonţ Dorina este subiect activ al infracţiunii, deoarece răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii i-a revenit acesteia în fapt, chiar dacă în contractul de societate nu s-a menţionat în mod expres acest lucru”.

Anchetatorii susţin că inculpaţii “au acţionat cu intenţie directă, calificată prin scopul urmărit de aceştia, respectiv acela de a nu plăti impozitul şi taxa”.

Din rechizitoriu mai rezultă că biroul judecătoresc a plătit datoria principală constând în TVA de plată şi impozit pe venit, astfel că au mai rămas sub sechestru suma de 140.000 de lei aflată într-un cont bancar, pe jumătate din valoare a două imobile deţinute de soţii Gonţ. “Acestea au fost apreciate că fiind suficiente să satisfacă eventualele pretenţii - obligaţii fiscale accesorii datorate părţii civile Statul Român, precum şi pentru garantarea acoperirii cheltuielilor judiciare, urmând a se propune instanţei de judecată menţinerea acestor măsuri asigurătorii”.

Procurorii mai arată că Ciprian Nistor şi-a deschis un cont bancar pe numele mamei sale, pentru a nu apărea în acte, iar una dintre firmele acestuia era administrată formal de un apropiat.

Fostul preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Dorina Gonţ, este suspendată în prezent din funcţia de executor judecătoresc.

Pe 20 aprilie 2015, Dorina Gonţ a fost reţinută alături de trei persoane, fiind trimisă ulterior în judecată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti i-au trimis în judecată pe Dorina Gonţ, Radu Abagiu, Radu Daniel Morar, Ciprian Nistor şi Mihai Adrian pentru evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite