Reacţii la dosarul Kovesi. Comisia Europeană: Urmărim îndeaproape ultimele evenimente. Europarlamentar: Cer autorităţilor să reanalizeze situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Koveşi  FOTO Inquam Photos Octav Gane
Laura Codruţa Koveşi  FOTO Inquam Photos Octav Gane

După ce fosta şefă DNA a fost citată, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Comisia Europeană a precizat că urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecţie a procurorului-şef al Parchetului European. Pe de altă parte, europarlamentarul german Elmar Brok a condamnat practicile „staliniste” ale puterii politice de la Bucuresti în acest caz.

„Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecţie. E crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de un comitet independent, să fie trataţi corect în acest proces”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene în contextul transformării Laurei Codruţa Kovesi în suspect într-un dosar instrumentat de secţia de investigare a magistraţilor, după cum informează publicaţia G4Media.

”În ce priveşte independenţa justiţiei în România, am arătat clar în repetate rânduri că e de importanţă crucială existenţa unei justiţii independente şi profesioniste. Un comitet independent de selecţie a evaluat candidaţii şi a trimis lista scurtă la Parlamentul European şi Consiliul UE”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al executivului european.

   

Europarlamentarul german Elmar Brok a criticat, ceea ce el a numit, „practicile staliniste ale puterii politice” de la Bucureşti, în ceea ce priveşte încercările de a o împiedică pe Laura Codruţa Kovesi să ajungă la conducerea Parchetului European. Oficialul a cerut autorităţilor române să-şi reanalizeze acţiunile.

„Există multe metode prin care poţi încerca să opreşti ascensiunea unui candidat pe care nu-l simpatizezi din considerente politice. Ceea ce se întâmplă acum este în mod evident un truc politic, însă unul care încalcă domnia legii într-un stat de drept. Felul în care a fost făcut, exact înainte că dumneaei să vină la Bruxelles, pentru a fi audiată, dovedeşte clar că este vorba despre o acţiune politică, nu despre un demers judiciar credibil. Acţiunea judiciară este folosită drept alibi pentru un comportament politic extrem de negativ. Este complet neacceptabil din punctul de vedere al Uniunii Europene că Justiţia să fie folosită pentru motivaţii politice. Vom analiză la nivelul Parlamentului European acest caz, dar pentru mulţi europarlamentari este deja clar că guvernul român încalcă principiile statului de drept, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia. Cer autorităţilor române să abandoneze mentalitatea stalinistă şi să reanalizeze situaţia din perspectiva statului de drept", a declarat europarlamentarul german, pentru publicaţia Ziare.com.

Laura Codruţa Koveşi a fost citată să se prezinte pentru audieri, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, chiar în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles pentru a participa la procedurile privind desemnarea procurorului-şef al noului Parchet European.  Procurorii vor să o audieze în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, fost şef la FNI, fugit în Indonezia.

Fosta şefa DNA a fost citată să se prezinte la audieri pe 15 februarie, zi în care Kovesi trebuie să plece la Bruxelles, unde pe 26 februarie va fi intervievată pentru preluarea şefiei Parchetului European. Laura Codruţa Koveşi a anunţat, într-o intervenţie la Europa FM, că va merge la Bruxelles şi nu va renunţa la candidatura pentru funcţia de procuror european, unde este considerată favorită dintre cei trei candidaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite