Dan Diaconescu a fost condamnat. Puşcărie grea pentru şantajistul de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul televiziunii OTV şi al Partidului Poporului, Dan Diaconescu, a ajuns după gratii, după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 6 luni de închisoare, pentru şantaj. Când se va libera, Diaconescu va fi obligat să stea 5 ani departe de jurnalism.

Dan Diaconescu, condamnat definitiv

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat, miercuri, verdictul în dosarul în care fondatorul postului de televiziune OTV şi al partidului PP-DD, Dan Diaconescu, era judecat pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. 

Pentru ca mai bine de 10 ani să nu mai avem parte de „senzaţional” magistraţii au mai decis prin aceeaşi sentinţă ca, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a lui Dan Diaconescu, acestuia să i se interzică şi desfăşurarea oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei. Sentinţa nu precizează însă dacă deţinutul Diaconescu poate să colaboreze la reviste sau alte proiecte jurnalistice derulate în spatele gratiilor.

Dan Diaconescu şi-a pierdut încrederea în justiţie

La scurtă vreme după ce judecătorii au anunţat verdictul, Dan Diaconescu a fost săltat de acasă de către poliţişti şi dus la Penitenciarul Rahova. La ieşire din vila sa din Bulevardul Primăverii, el a ţinut să spună că nu mai are încredere în justiţie.

„Cred că niciun român nu mai are încredere în justiţie. Evident că eu nici atât. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul. Evident, urmau să mă închidă şi pe mine. Pentru prima oară voi fi întreţinut de dumneavoastră, de telespectatori, cu 28 de milioane pe lună. Nu mi-aş fi dorit asta, ştiu că sunteţi extrem de săraci. Vă las foarte săraci şi foarte naivi. Sper să nu vă găsesc şi mai săraci şi mai naivi”, a spus Dan Diaconescu.


Dan Diaconescu, condamnat la închisoare cu executare, cu cătuşile la mâini FOTO Mediafax

image

Alte condamnări în acelaşi dosar

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Mihai Ghezea (pe numele său real Mitruş Ghezea), fost director al ziarului “Atac” şi fost realizator de programe la OTV, precum şi clarvăzătorul Doru Pârv, şi el fost realizator de emisiuni la OTV. În timp ce pe Pârv l-au condamnat la patru ani de închisoare cu executare, magistraţii au fost mai indulgenţi cu Ghezea, căruia i-au dat doar doi ani şi şase luni în spatele gratiilor.

Ca şi în cazul lui Dan Diaconescu, după ispăşirea pedepsei, fostul director al ziarului “Atac” nu va avea voie să mai participe la vreo activitate în presă, timp de cinci ani.

Dan Diaconescu, condamnat pentru şantaj de presă

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Mihai Ghezea au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pe 21 octombrie 2010, pentru şantajarea lui Ion Moţ, atunci primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul din Zărand, pentru a-l determina să le dea suma de 200.000 de euro.

Un şantaj similiar a fost exercitat şi asupra omului de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să le dea lui Diaconescu şi Ghezea 100.000 de euro.


Dan Diaconescu, condamnat la închisoare pentru şantaj, este escortat de reprezentanţi ai poliţiei de la domiciliul său din Bucureşti FOTO Mediafax

image

Marile mizerii din istoria OTV, televiziunea care l-a condamnat pe Dan Diaconescu

Vă prezentăm mai jos o scurtă istorie a abjecţiei. Sunt momentele de glorie ale OTV, televiziunea înfiinţată de Dan Diaconescu în 2000 şi închisă de CNA în 2013. Este postul care l-a făcut să se creadă atotputernic, dar care, într-un final, i-a deschis drumul către închisoare. În ultimul deceniu, televiziunea lui Diaconescu a fost ironizată, blamată, suspendată, dar a sfârşit prin a fi copiată de multe alte televiziuni şi votată, sub masca unui partid politic, de milioane de români. Dacă nici nu ştiţi ce-aţi pierdut, vă spunem noi. Cam asta a fost...

- La începutul anilor 2000, OTV a difuzat un reality-show cum nu s-a mai văzut. Un cameraman mergea prin autobuze alături de controlorii RATB şi filma gâlceava inerentă care se isca între blatişti şi controlori.

- În 2004, OTV a făcut reconstituirea sinuciderii omului de afaceri Mihai Erbaşu. Oamenii lui Dan Diaconescu au găsit un manechin din plastic pe care l-au aruncat de mai multe ori de la etajul unei vile într-o piscină goală. Se încerca acreditarea ideii că Erbaşu nu avea cum să cadă în cap în piscină.

- În 2007, OTV şi Stelian Ogică au invitat telespectatorii să cotizeze cu câte 100 de euro pentru a completa un bilet comun la o extragere Loto 6 din 49. Ogică susţinea că dacă se strâng 138.000 de euro, probabilitatea de câştig este uriaşă. Banii s-au strâns, biletul a fost jucat, dar Ogică a nimerit doar un număr din cele extrase. Păgubiţii au făcut scandal.

- În toiul serialului „Elodia“ (240 de episoade), în studioul OTV a fost adus un lighean cu acid sulfuric în care a fost pus un picior de vacă, pentru a vedea în cât timp se dizolvă. Exista suspiciunea că poliţistul Cioacă ar fi ucis-o pe Elodia după care ar fi dizolvat-o în acid sulfuric pentru a scăpa de cadavru.

- Serialul „Elodia“ s-a transformat într-un show de popularizare a două personaje. Magda şi Tolea Ciumac. Acesta din urmă, luptător de K1, a rămas celebru pentru că a adus în studio un tomberon în care l-a vârât pe Dan Diaconescu.

- „Intră în scenă teribilul «Puleaşc㻓, scria mare pe ecranul OTV, în timpul unui alt serial de mare succes de la televiziunea poporului: „Doctorul Trancă o violează pe pacienta Andreea“. Ciudat lucru, Puleaşcă n-a devenit vedetă OTV, dar numele lui a rămas întipărit în minţile oamenilor: teribilul Puleaşcă!

- În urmă cu câţiva ani, în serile de vară, emisiunea „Dan Diaconescu în Direct“ era rezervată nunţilor. Miresele erau furate şi aduse în studioul OTV. Stăteau la coadă în Piaţa Romană. Mirii intrau în direct, prin telefon, pentru a-şi recupera miresele. Această situaţie a generat un dialog de pomină. Dan Diaconescu: „Mirele cu ce se ocupă?“. Mireasa: „... combinaţii“.

- Într-o noapte cu lună plină, clarvăzătoarea Ildiko, înfăşurată cu prosoape în jurul capului, a făcut o demostraţie de spiritism. Gemând dintre prosoape, ea susţinea că poate vedea cu ochii minţii ce scrie Dan Diaconescu pe o coală de hârtie. O altă ghicitoare susţinea că poate vorbi cu Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi cu Elodia. „Trimiteţi întrebările dumneavoastră pentru Nicolae Ceauşescu“, erau îndemnaţi telespectatorii OTV printr-un mesaj care apărea pe ecran.

- O altă manie generatoare de audienţă a fost tema cutremurului iminent care ameninţă România. În martie 2009, OTV ţinea sute de mii de oameni în faţa televizoarelor. Cutremurul, spuneau „specialiştii OTV“, va omorî 20.000 de români. Pe ecran se putea citi: „Teribila paranormală Doina, din Italia, pe care am readus-o de urgenţă în România, a nimerit-o în cazul altor cutremure“. Dan Diaconescu a trăit un cutremur adevărat în timpul unei emisiuni. S-a albit la faţă şi a dat să fugă, dar a fost calmat de invitatul său, un cadru militar.

- „Cele mai tari bancuri din noaptea de Înviere“. În 2008, în noaptea de Înviere, în locul emisiunii Dan Diaconescu în Direct a fost difuzată o emisiune live, în care invitaţii şi telespectatorii erau îndemnaţi să spună „cele mai tari bancuri“. S-au spus atunci bancuri fără perdea cu „iepuraşi bulangii“ şi altele.

(Mihai Voinea, Cristian Delcea)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite