Protest faţă de expulzarea lui George Simion, în faţa Ambasadei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii protestează mâine, la orele 17.00, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Aleea Alexandru 40, faţă de expulzarea liderului Acţiunii 2012, George Simion, anunţă infoprut.ro. Din deciyia primită de Simion reiese că este considerat de autorităţile de peste Prut drept un pericol pentru securitatea naţională.

Organizatorii protestului spun că cer dreptate în cazul expulzării unui cetăţean al României de pe teritoriul Republicii Moldova, cu interdicţie pentru 5 ani, de către ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău.

Protestatarii îşi manifestă dezaprobarea faţă de practicile antidemocratice ale autorităţilor Republicii Moldova faţă de un cetăţean al României şi spun că „Unirea înseamnă dreptate şi justiţie.”

„Sunt reţinut de SIS. Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 mai. Distribuiţi!”, scrie George Simion pe Facebook.

George Simion a declarat că a fost reţinut acum aproape o oră în faţa Liceului„ Gheorghe Asachi”, unde urma să se întâlnescă cu cadrele didactice.  El a fost invitat de colaboratorii SIS să-i însoţească la sediul instituţiei. Ulterior, a fost urcat în maşina cu care este dus spre graniţă cu România.

Din decizia cu privire la declararea străinului persoană indezirabilă, pe care a primit-o Simion, reiese că măsura este dispusă „pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul”, care au „desfăşurat, desfăşoară ori în a căror privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.”

Ambasada României la Chişinău cere informaţii autorităţilor din Republica Moldova pentru „reţinerea de către reprezentanţii Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova” a liderului Acţiunii 2012, George Simion, a precizat MAE de la Bucureşti. „Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reţinerea, de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, a cetăţeanului român George Simion”, precizează MAE. „Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova”, mai precizează MAE în răspunsul la solicitarea InfoPrut.

De asemenea, filiale din ţară ale Acţiunii 2012 au anunţat organizarea unor manifestaţii similare. „Pe 16 mai vom merge la Chişinău pentru a pune capăt nedreptăţilor pe care le suferă toţi cetăţenii Republicii Moldova zi de zi”, a declarat un membru de la Iaşi al platformei unioniste.

Acţiunea 2012 şi Tinerii Moldovei organizează la Chişinău pe 16 mai o manifestaţie de amploare pentru a pune capăt corupţiei şi sărăciei.

Ieri, liderul Acţiunii 2012 anunţa că evenimentul creat pe Facebook pentru manifestaţia din 16 mai a fost şters. Conţinutul evenimentului încă nu este disponibil pe reţeaua de socializare.

În decembrie, George Simion a fost întors de la vama Albiţa, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova. Şi-a încercat norocul pentru a doua oară şi a reuşit să treacă graniţa.

,,Am trecut pe la vama Sculeni, fără nicio explicaţie, fără sa înţeleg de ce. Eram pregătit să stau până pe 20 decembrie în vamă”, scria atunci liderul unioniştilor pe Facebook.

Preşedintele Acţiunii 2012 se deplasa spre Chişinău, unde urma să pună la punct detaliile organizării unei şcoli pentru jurnaliştii de peste Prut. În vamă a fost informat că are interdicţie de intrare în Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor manifestaţiei din 16 mai, „recentele manifestări de nemulţumire a populaţiei şi dorinţa de a pune capăt corupţiei şi sărăciei au nevoie de o soluţie”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite