Proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor va fi retras. Ministrul Muncii şi-ar putea da demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Costea, ministrul Muncii, a lăsat de înţeşes reprezentanţilor sindicatelor că-şi va da demisia FOTO Mediafax
Ana Costea, ministrul Muncii, a lăsat de înţeşes reprezentanţilor sindicatelor că-şi va da demisia FOTO Mediafax

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor, care urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, va fi retras de Ministerul Muncii, decizia fiind luată în urma discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa.

UPDATE Ministrul Muncii îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa

Cosmin Andreica, consilierul ministrului Muncii, a declarat că Ana Costea îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanţă privind salarizările bugetarilor, aceasta anunţând că nu mai sprijină proiectul.

„Doamna ministru a precizat faptul că în situaţia în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susţine această ordonanţă de urgenţă, este dispusă să-şi depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în condiţiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susţinem şi să fim de acord“, a declarat Cosmin Andreica.


Preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru „Adevărul“ că toate confederaţiile sindicale au cerut retragerea proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar întrucât acesta conţine „disfuncţionalităţi foarte mari şi abateri de la principile de bază“, astfel că Ana Costea, ministrul Muncii, şi vicepremierul Vasile Dîncu au admis că proiectul de act normativ va fi retras.

„Cum este făcută acum ordonanţa, există posibilitatea ca o lege a salarizării să nu mai fie. Dacă această ordonanţă ar pica în Parlament, există premisele să nu mai fie acceptată o lege a salarizării. Un proiect care trebuia să facă corecţii se transformă în lege a salarizării, iar discrepanţele rămân, deci rolul acestui act nu este îndeplinit. Baza se actualizează la 1.250 de lei, dar rămâne îngheţată, deci înseamnă că peste doi ani vom fi în aceeaşi situaţie“, a declarat Bogdan Hossu.

Acesta a mai arătat că, la sfârşitul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, Ana Costea, ministrul Muncii, a subliniat că se aştepta la această reacţie din partea confederaţiilor sindicale şi că va retrage mâine proiectul, adăugând că, în zilele următoare, va face şi o eliberare, lăsând să se înţeleagă că-şi va da demisia. Anterior, şi vicepremierul Vasile Dîncu a susţinut că proiectul OUG privind salarizarea în sectorul bugetar va fi retras.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor va fi retras mâine de Ministerul Muncii, urmând să fie elaborat un alt proiect de act normativ. Noua rundă de negocieri va începe imediat, după cum au declarat linderii sindicali prezenţi marţi la discuţii.

„Trebuie făcut proiectul cu mult mai mult cap decât s-a făcut până acum. Acest proiect trebuia ars, aruncat la coş, ministrul ne-a explicat că a avut bani puţini la dispoziţie, şi a lăsat impresia că îşi va da demisia din funcţie. Nemulţumirile din sistemul de învăţământ sunt uriaşe”, a declarat şi Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater.

„Eu am refuzat în mod categoric acest proiect, chiar am sugerat că nu trebuie lucrat pe el, ci trebuie ars, aruncat la coş. (…) Am fost cel care i-a cerut demisia doamnei ministru. Ne-a explicat că a fost încorsetată de componenta financiară, că a avut bani puţini la dispoziţie şi că a trebuit să se încadreze în ceea ce i-a sugerat, probabil, Ministerul Finanţelor. A lăsat impresia că îşi va da demisia din funcţia de ministru“ , a spus Anton Hadăr

Sindicaliştii din Sănătate şi cei din Educaţie ameninţă cu proteste


Totodată, liderii din Educaţie au anunţat că vor demara mişcări masive de stradă în săptămâna ce urmează, ei urmând a protesta în faţa Guvernului, în timp ce liderii din Sănătate au declarat, la rândul lor, că vor demara proteste ample.

Discuţiile au început la ora 11 la sediul Ministerului Muncii, la întâlnire fiind prezenţi reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România- Frăţia, ai Alianţei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX”. La discuţii au luat parte şi mai mulţi miniştri din Guvernul Cioloş, printre care ministrul Justiţiei, ministrul Muncii, dar şi premierul Vasile Dâncu.

Ce prevedea proiectul

otrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul bugetar, salariile bugetarilor vor fi majorate din august, cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare va ajunge la 15.000 de lei, sumă pe care o va primi preşedintele.

Proiectul prevede că, din 1 august 2016, salariile, soldele, indemnizaţiile funcţionarilor publici sunt cele prevăzute în OUG. Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Astfel, preşedintele va avea un salariu brut de 15.000 de lei, patriarhul ar urma să aibă o indemnizaţie lunară de 13.706 lei, tot atât cât vor avea premierul şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Senatorii şi deputaţii vor fi plătiţi cu 10.150 lei, ca şi secretarii de stat, în timp ce miniştrii vor fi plătiţi mai mult, cu 12.124 lei, ca şi consilierii prezidenţiali.

Un profesor universitar va avea un salariu de bază de 5.300 de lei, un profesor din învăţământul preuniversitar - între 1.700 şi 3.400 de lei, un medic primar - între 3.400 şi 4.300 de lei, un judecător cu vechime va avea o indemnizaţie de până în 8.600 de lei.

Prin proiectul de OUG, salariile de bază vor fi stabilite ca valori nominale în lei şi se vor elimina coeficienţii de ierarhizare, clasele de salarizare şi valoarea de referinţă. Proiectul mai prevede că prin contractele sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natură salarială în bani sau în natură „care excedează sau contravin prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Dacă OUG va intra în vigoare la 1 august, în termen de 30 de zile, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora Norme metodologice de aplicare a acesteia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite