Proiect: Poliţiştii să fie înarmaţi cu electroşocuri care să fie folosite împotriva persoanelor violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Poliţiştii ar putea primi, în premieră în România, dispozitive cu electroşocuri pe care să le folosească pentru neutralizarea acţiunilor violente.

Prevederea se regăseşte într-un proiect al Guvernului, iniţiat de Ministerul de Interne, care vizează modificarea legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Iniţiativa este dezbătută în procedură de urgenţă în Parlament şi a fost deja adoptată tacit de Senat, în prezent aflându-se în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, potrivit G4 Media.

Potrivit proiectului propus de Guvern, se introduce un nou articol:

Art. 32 indice 12: Poliţistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau

b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

În ceea ce priveşte utilizarea de către forţele de ordine a dispozitivelor cu electroşocuri, Consiliul Europei arată într-un raport din 2010 că acestea pot provoca o durere intensă şi că utilizarea lor poate fi abuzivă.

”Orice decizie privind dotarea forţelor de ordine cu dispozitive cu electroşocuri ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample atât în Guvern, cât şi în Parlament”, se arată în raportul citat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite