Sorin Oprescu, judecat în arest la domiciliu. Fostul edil a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu, la eliberarea din Arestul Central FOTO Mediafax
Sorin Oprescu, la eliberarea din Arestul Central FOTO Mediafax

Tribunalul Bucureşti a judecat luni primul termen în dosarul fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, plasat în arest la domiciliu. Oprescu a fost trimis vineri în judecată de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE: Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi judecat în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti, a decis, luni, la primul termen din dosarul de corupţie al fostului edil să menţină măsurile preventive dispuse în cauză.

Judecătorul de cameră preliminară a stabilit primul termen pentru luni, ora 13.00, când magistratul a verificat măsurile asiguratorii şi preventive din dosar.

În acest dosar procurorii au mai dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Cristian Stanca (complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat), a lui Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Capitalei, la data faptelor, (luare de mită şi constituire a unui grup infracţional), a lui Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului cu atribuţii de director adjunct, la data faptelor, (luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat) şi a lui Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale (complicitate la spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat).

De asemenea, va mai ajunge în faţa instanţei şi Bogdan Cornel Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, la data faptelor, care în prezent se află în arest la domiciliu.

Acesta este acuzat de luare de mită, complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

Şi Romeo Albu va ajunge în faţa magistraţilor, el fiind acuzat de complicitate la spălare de bani, complicitate la complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. În prezent, şi acesta se află în arest la domiciliu.

Mihaela Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, la data faptelor, cercetată în prezent sub control judiciar, va fi judecată pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

Ion Niţă, cercetat în libertate, va fi judecat pentru complicitate la spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat. 

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit rechizitoriului, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi. 

Gruparea ar fi avut ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus chiar primarul Sorin Oprescu.

Iniţial, spun procurorii, structura grupului era simplă, fiind formată dintr-un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), din conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi câţiva apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi.

„Pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii”, potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Bogdan Stanca, impus la Administraţia Penitenciarelor

În acelaşi context, în cursul anului 2014, Sorin Oprescu i-a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi pe Florin Şupeală, persoane obediente faţă de Popa, numit şi el la conducerea Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU). De asemenea, Oprescu ar fi impus introducerea în grup a lui Cristian Stanca.

În privinţa lui Stanca, procurorii precizează că el a fost angajat şi promovat la A.C.C.U. la insistenţele primarului Capitalei, în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Popa.

„În acest sens inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuţiile de Primar al Municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor competenţi din cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiaşi inculpat”, se mai arată în documentul citat.

Oprescu, 25.000 de euro de la Popa

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu, în calitate de primar al Capitalei, în baza unei înţelegeri prealabile cu Bogdan Cornel Popa şi cu Cristian Stanca, ar fi primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

„Prin această conduită, Primarul al Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la A.L.P.A.B. (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti - n.r.), deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, spun anchetatorii.

De altfel, pe 5 septembrie, după ce ar fi primit banii de la Popa, pentru a disimula originea ilicită a acestora, Oprescu ar fi remis unei alte persoane suma de 11.000 de euro pentru a-şi achita o obligaţie contractuală.

Popa ar fi pretins mai multe sume de oameni de la oameni de afaceri

Procurorii mai arată că, în perioada 2013 - 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, ar fi pretins şi primit sume totalizând de 2.798.941,61 de lei de la administratorii unei societăţii comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin Romeo Albu şi Claudiu Bengalici, respectiv controlate de Ion Niţă.

Popa ar fi susţinut că, prin influenţa pe care o are asupra lui Oprescu şi a lui Mircea – Octavian Constantinescu, materializată prin faptul că aceştia din urmă ar dori mită, îi va determina „să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători, să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul C.C.P.B.P.B., aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare şi să prindă în bugetul C.C.P.B.P.B., aferent anului 2014, suma necesară pentru execuţia unor lucrări”. 

De altfel, în perioada mai - august 2015, în acelaşi context, Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu Cristian Stanca, ar fi pretins de la aceeaşi martori denunţători, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mită pentru  Sorin Oprescu.

„În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a pretins şi primit, personal sau prin intermediari, de la aceeaşi oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câştigarea contractului de către societatea denunţătoare, a vorbi cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire propusă de denunţători, să o şi aprobe personal, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de societatea denunţătoare foarte repede faţă de momentul facturării”, mai arată procurorii.

De asemenea, pentru aceeaşi bani, Popa ar fi promis că va facilita încheierea unui acord cadru cu societatea oamenilor de afaceri urmând ca, în calitatea sa simultană de persoană care controla o firmă prin intermediul lui Bengalici, să subcontracteze în întregime către societatea denunţătoare execuţia lucrărilor, să vorbească cu angajaţii din subordine sa accepte documentaţia de atribuire propusă de denunţători şi să o aprobe personal.

Procurorii mai precizează că, în perioada mai - august 2015, Bogdan Cornel Popa, împreună cu Stanca, ar fi pretins, prin intermediari, de la aceeaşi denunţători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 de euro, pentru a fi de acord să vireze din patrimoniu A.C.C.U. în cel al C.C.P.B.P.B. sumele necesare, pentru ca aceasta din urmă să achite, contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare, în temeiul unui contract de prestări servicii.

„În perioada mai-iulie 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis inculpaţilor Şupeală Florin şi Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, în numele denunţătorilor, suma de 70.000 euro mită, lucru cu care aceştia au fost de acord, pentru ca instituţia pe care o reprezentau să încheie şi să deruleze un contract de prestări servicii cu societatea administrată de către aceeaşi oameni de afaceri”, arată DNA.

4.000 de euro ar fi ajuns la directorul economic al Capitalei

În august 2015, Popa ar fi pretins şi primit de la denunţători, prin intermediul Romeo Albu, suma de 7.000 de euro, pentru a-i remite lui Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

În ziua următoare, spun anchetatorii, Bogdan Cornel Popa i-ar fi dat lui Constantinescu suma de 4.000 euro, deoarece acesta din urmă a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către C.C.P.B.P.B., pentru a se putea achita lucrările executate de societatea denunţătoare.

În perioada 2013 - 2015, Popa, prin intermediul lui Romeo, al lui Niţă şi a lui Bengalici, ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei mai multor sume de bani primite cu titlu de mită şi preţ al influenţei de la martorii denunţători prin crearea aparenţei că între societatea denunţătoare şi firmele administrate de ultimii trei au existat relaţii contractuale, prin solicitarea ca societatea denunţătoare să-i achite o sumă de bani prin achiziţia de produse şi materiale, în vederea amenajării restaurantului la care este asociată o rudă de-a inculpatului Popa Bogdan Cornel, prin subcontractarea către societatea denunţătoare de la una dintre firmele controlate de inculpatul Popa Bogdan Cornel a unor lucrări la o valoare net inferioară celei existente în documentele încheiate între aceasta din urmă şi instituţia publică condusă de inculpat, creându-se astfel aparenţa că, diferenţa de valoare reprezintă valoarea profitului şi nicidecum mita şi preţul influenţei.

„În perioada 24.10.2014-07.05.2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director la Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a semnat mai multe acte adiţionale, toate încheiate între instituţia pe care o reprezenta şi firma pe care o controla prin inculpatul Bengalici Claudiu, prin care valoarea contractelor subsecvente a depăşit valoarea maximă a acordului cadru menţionat. Prin această activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obţinut personal, ca persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei”, spun anchetatroii. 

De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie mai precizează că, în perioada ianuarie 2013 - 23 august 2015, deşi ocupa o funcţie de conducere în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Popa ar fi condus activitatea mai multor firme pe care le controla şi care ar fi derulat contracte cu instituţiile pe care le conducea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite