UPDATE Marian Vanghelie rămâne în arest preventiv. Oana Mizil: „Sper ca Victor şi Daciana Ponta să nu ajungă în situaţia noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul suspendat al Sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie, va fi cercetat în continuare în arest preventiv după ce magistraţii Curţii Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă. Oana Mizil: „Sper ca Victor şi Daciana Ponta să nu ajungă în situaţia noastră”.

UPDATE Curtea Supremă a respins cererea lui Marian Vanghelie prin care a cerut să fie cercetat sub o măsură mai blândă, astfel că acesta va fi cercetat în continuare în arest preventiv.

UPDATE Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a spus, la intrarea în sediul instanţei supreme, că are foarte mare încredere în justiţie, în judecători şi speră să admită cererea acestuia de eliberare din arest, pentru că au trecut mai bine de o sută de zile de când este încarcerat.

„Sunt aproape 107 zile, cred că e timpul să vină acasă. Eu cred că se încalcă nişte principii şi nişte drepturi, dreptul la apărare, de acolo nu poate să se apere, îl apără avocaţii, îl apăr eu cât pot de mult, dreptul la cât să vorbească, vorbeşte o dată pe zi la telefon, ori cu mine, ori cu avocaţii, deci el nu are cum să-şi construiască apărarea, să-şi dovedească nevoinovăţia. Se încalcă dreptul la libertate, pentru că, până la urmă, el este în momentul ăsta sub prezumţia de nevinovăţie, până când se judecă şi atunci se va afla dacă este sau nu vinovat şi va fi condamnat sau nu. Se mai încalcă multe alte drepturi, drepturile cetăţeneşti până la urmă", a mai spus Oana Niculescu Mizil, citată de Mediafax.

Ea a mai spus că Marian Vanghelie este un om cu demnitate, cu principii şi ţine la colegii lui, deşi unii dintre ei chiar i-au făcut rău şi acesta se află în arest din cauza unora dintre ei.

„El ştie exact ce s-a întâmplat în partid, ştiu şi eu, dar nu vreau să vorbesc. Pe mine mă preocupă fetiţa, mă preocupă sănătatea, eu nu vreau ca nimeni să ajung în situaţia noastră, nici Victor, nici Daciana în situaţia mea, pentru că e o situaţie foarte grea. E a doua oară în viaţă când trec prin aşa ceva şi ştiu ce înseamnă pentru familie. Eu în politică nu mai sunt, dar mă voi ocupa şi voi avea grijă inclusiv de oamenii de rând, pentru că ceea se se întâmplă cu Marian, ştiu ... aici este regretul meu, ca om fost politic şi care provin dintr-o familie cu istorie politică, este şi regretul lui Marian şi poate al celorlalţi care au fost colegi cu el de arest, că nu ne-am ocupat mai devreme pentru oamenii de rând care sunt în aceeaşi situaţie, sunt nevinovaţi”, a adăugat Oana Mizil.

Ea s-a referit şi la cazul Marianei Rarinca, arătând că nu vrea să comenteze acest subiect, pentru nu cunoaşte cazul prea bine, dar a spus că, luând în considerare astfel de situaţii, trebuie să se atragă atenţia asupra arestului preventiv prea lung.

„Până la urmă, nimeni nu îţi mai dă înapoi aceste zile. Marian este de un sfert de an departe de familie, departe de noi, departe de muncă. Totul în Sectorul 5 este blocat, administraţia este blocată. Şi l-aţi văzut şi pe domnul preşedinte Băsescu, care spune clar că nu numai Sectorul 5, toată ţara, din punct de vedere administrativ, acolo unde sunt probleme, este blocată. Şi cred că ar trebui făcut ceva”, a precizat Oana Mizil.

Întrebată dacă Marian Vanghelie se gândeşte să îşi dea demisia din funcţia de primar al Sectorului 5, din care este suspendat de când a fost arestat preventiv, Oana Mizil a spus: „În momentul acesta, nu se gândeşte, pentru că este cu prezumţia de nevinovăţie şi ştim clar că este nevinovat. O să vedeţi, nu vreau să vorbesc despre dosar”.

Oana Mizil a mai spus, răspunzând unei întrebări, că Marian Vanghelie s-a schimbat în perioada de arest, dar nu şi-a schimbat principiile de viaţă. Ea a precizat că Vanghelie s-a întâlnit în arest cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, care i-a făcut rău, dar cu care în arest s-a împrietenit.

„Este un om cu principii foarte serioase, cum demnitate multă, cu umanitate multă în continuare. De altfel, acolo s-a întâlnit cu colegi care pur şi simplu ne-au făcut rău, şi mă refer la domnul de la ANI. Pe nedrept. Dar acolo s-au împreietenit şi, v-am spus, Marian este un om uman, este cald, are un suflet foarte bun. Eu sper să se schimbe mai bine, să vină mai aproape de familie, să nu mai stea departe de noi aşa mult. Sper să se schimbe pentru familie, ca să stea mai mult alături de familie şi să petreacă mai mult timp, pentru că Marian lucra foarte mult, venea nopţile acasă târziu de la Primărie, iar eu sper ca în momentul ăsta să ştie să stea mai mult cu fetiţa, cu băiatul lui cel mare, cu mine”, a adăugat Oana Mizil.

Ea a mai spus că acum este într-o situaţie frumoasă, pentru că, după foarte mult timp, Dumnezeu i-a dat un copil tocmai când trecea printr-o situaţie grea, pentru a-i face să reziste mai bine.

„Am mai trecut prin aceste situaţi prin viaţa mea, este greu. Atunci, şase luni din viaţă, după Revoluţie, nu am ştiu nimic de bunicul meu. Bunicul meu, cu toţi ceilalţi 25 din Comitetul Central, a fost ţinut într-o cazarmă militară lângă Olteniţa, atunci chiar nu am ştiut nimic. Acum, o dată pe zi pot să vorbesc cu Marian, îl văd o dată pe săptămână, dar atunci nu am ştiut nimic şase luni de zile. Întrebaţi-l mai mult pe domnul Iliescu, că el ştie mai mult ce s-a întâmplat acum 25 de ani”, a adăugat Oana Mizil.

Ea a mai spus că nu vrea să se întoarcă în politică, pentru că vrea să am grijă de familie şi să mai aibă un copilaş.

Primarul suspendat al Sectorului 5 este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Arestat pentru luare de mită

Marian Vanghelie a fost arestat, pe 14 martie, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni pe care, spun anchetatorii, le-ar fi comis vreme de opt ani, timp în care ar fi beneficiat de o mită record, de 90 de milioane de euro.

Concret, procurorii DNA notează, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că politicianul, în schimbul unor foloase materiale, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru, proprietar al Premier Palace Hotel, să obţină numeroase contracte de lucrări publice încheiate cu Primăria Sectorului 5, în valoare totală de două miliarde de lei, în schimbul unui comision de 20% per contract.

Referatul DNA, prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Vanghelie, conţine, printre altele, şi detalii despre traseul banilor proveniţi din comisioane. Astfel, un mod de plată al acestor comisioane l-ar fi constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. Mai exact, potrivit procurorilor, primarul a primit mită şi sub formă de contracte de publicitate acordate posturilor de televiziune B1 TV şi OTV.

De ce a ajuns Vanghelie după gratii

Instanţa care a decis că Vanghelie trebuie să stea după gratii a arătat că faptele care ar fi fost săvârşite de acesta sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, infracţiunile fiind de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a edilului.

„Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale", conform motivării deciziei Curţii Supreme.

Sursa citată arată că există o stare de pericol pentru ordinea publică dacă Vanghelie ar fi lăsat în libertate, fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate.

„Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităţilor locale", potrivit motivării instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite