Preşedintele Traian Băsescu îl trimite pe fostul ministru Cristian David în faţa procurorilor DNA. David este suspectat de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a semnat miercuri actele pentru ca fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Cristian David. Fostul ministru este suspectat de procurori că ar fi primit mită jumătate de milion de euro, dar nu puteau începe investigaţiile pentru că David era protejat de imunitate, în calitate de fost ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, Cristian David.

Fostul ministru al Internelor Cristian David este vizat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar penal. De această dată este acuzat că ar fi primit mită 500.000 de euro, bani pe care ulterior
i-ar fi spălat pentru a şterge urmele infracţiunii.

Astfel, procurorii anticorupţie au solicitat ieri-dimineaţă aviz pentru a putea declanşa urmărirea penală faţă de fostul ministru. Cererea a fost făcută de şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a transmis procurorului general referatul pentru sesizarea preşedintelui României.
Câteva ore mai târziu, procurorul general Tiberiu Niţu i-a trimis lui Traian Băsescu cererea DNA privind ridicarea imunităţii lui Cristian David.
Faptele imputate fostului ministru, arată procurorii DNA, s-ar fi petrecut în perioada 2007-2008, când liberalul îndeplinea funcţia de ministru al Internelor.

Potrivit anchetatorilor, „ministrul David Cristian ar fi pretins în anul 2007, iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denunţător pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău”.
Declaraţii de avere „periate“

Anchetatorii susţin că fostul ministru a încercat să-şi ia măsuri de prevedere, ascunzând provenienţa banilor primiţi mită. „Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, afirmă procurorii DNA.
Cu toate acestea, declaraţiile de avere ale lui Cristian David completate în 2008 nu fac nicio referire la contractele menţionate de DNA. David a menţionat în declaraţii doar împrumuturile acordate mamei sale, Georgiana Dumitrescu (60.000 de euro), soţiei, Vanda Vlasov (120.000 de euro), pentru construirea unei case la Azuga şi lui Bogdan Baciu (10.000 de dolari).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite