Poliţia Română a recuperat în jur de 2.000 de obiecte de patrimoniu în primele 9 luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chestorul de poliţie Mihai Voicu, adjunct al şefului IGPR, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Poliţia Română a recuperat în primele nouă luni ale anului aproape 2.000 de obiecte de patrimoniu.

La conferinţa de presă a fost prezentată brăţara dacică recent recuperată de la Optaşi-Măgura, judeţul Olt.

”Numai în primele 9 luni ale anului, Poliţia Română a recuperat în jur de 2.000 de asemenea obiecte, care sunt supuse cercetării în anumite cazuri”, a precizat Mihai Voicu. ”De-a lungul timpului, multe obiecte de patrimoniu au fost recuperate de Poliţia Română, fie în cauze penale, fie de natură contravenţională, şi spectrul obiectelor este mult mai larg, priveşte tot ce înseamnă obiect de patrimoniu. De curând, am reuşit recuperarea a 40-50 de tablouri sustrase dintr-o locuinţă. Sunt multe şi din păcate confidenţialitatea cauzelor penale nu ne permite să le facem publice la momentul descoperirii şi identificării lor”, a declarat chestorul, citat de News.ro. 

Prezent la conferinţă, procurorul general Augustin Lazăr s-a referit şi la conştientizarea cetăţenilor cu privire la descoperirile arheologice.

”Legislaţia trebuie actualizată. Trebuie făcută o educaţie oamenilor, prin care aceştia să conştientizeze spiritul legilor şi respectul pentru patrimoniu. O bună informare a oamenilor şi un profil de caracter bun ne ajută mult mai bine decât o lege pe care nu vrea să o respecte nimeni. Legea ideală nu se va găsi niciodată, atâta timp cât se vor găsi pasionaţi ai acestui gen. Trebuie mai mulţi bani pentru protejarea siturilor arheologice, trebuie montate camere de supraveghere în toate sit-urile. ”Savoir c’est prevoir”. Să luăm măsuri manageriale, să cunoaştem care sunt cele mai frecvente fapte comise în zonă şi să luăm măsuri pentru supravegherea sit-urilor. Toate acestea asociate cu educarea oamenilor”, a fost sfatul procurorului general.

Marea Britanie, Danemarca şi Austria încurajează depunerea voluntară de obiective, inclusiv cu plata unor recompense.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a dat exemplul legislaţiei în domeniu a altor ţări. ”Marea Britanie, de 20 de ani de când există Legea tezaurelor, a recuperat peste 1.300.000 de obiecte, dintre care vreo 300.000 de aur, de la tezaure valoroase până la tezaure monetare de peste 50.000 de piese. În partea opusă, este Turcia, unde activităţile de descoperire sunt foarte aspre, până la pedeapsa cu moartea. Grecia şi Italia, au şi ele o legislaţie foarte aspră, dar care nu împiedică pierderea uriaşă de patrimoniu din aceste ţări”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite