UPDATE Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul deputat Adrian Simionescu, consideraţi apropiaţi ai lui Dragnea, inculpaţi într-un dosar de evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Elisa Bouleanu
FOTO Elisa Bouleanu

Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul deputat Adrian Simionescu, consideraţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea şi audiaţi vineri la sediul DNA, sunt inculpaţi de procurori într-un dosar de evaziunefiscală, fiind acuzaţi că, pentru a nu plăti TVA, au folosit fictiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de parlamentar, pentru a livra în ţară utilaje agricole cumpărate de la firme consacrate din UE.

UPDATE Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Adrian Simionescu, la data faptelor deputat şi acţionar la societatea comercială Fan Speed Nikopole, pentru efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală, şi Marian Fişcuci, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscală. 

În acelaşi dosar sunt inculpaţi şi Florinel Marinaş şi Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscală, dar şi firma PROINVEST SRL, pentru evaziune fiscală. 

Anchetatorii arată că, în perioada 2012 – 2014, inculpatul Fişcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti.

”În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian (administrată de ceilalţi doi inculpaţi) căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România”, arată DNA.

UPDATE Noi audieri au avut loc vineri la DNA, în dosarul deschis de procurori în legătură cu afacerile companiei Tel Drum. Au fost chemaţi omul de afaceri Marian Fişcuci, cel care controlează societatea, dar şi unul dintre apropiaţii liderului PSD Liviu Dragnea, precum şi fostul deputat Adrian Simionescu, care a condus organizaţia Teleorman a PSD. 

De asemenea, la DNA au ajuns şi fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, Florinel Marinaş. Ultimii doi au făcut, de-a lungul timpului, mai multe tranzacţii cu Tel Drum, se arată în documentele publicate, în ultimele luni, de RISE Project.

Fişcuci a declarat că a fost chemat în legătură cu un dosar mai vechi. Adrian Simionescu a refuzat să facă declaraţii presei. Audierea celor trei a durat mai puţin de o oră, arată digi24.ro.

Tel Drum, în atenţia procurorilor

DNA a deschis în februarie anul trecut o primă anchetă referitoare la afacerile companiei. La începutul săptămânii trecute, a fost extinsă investigaţia după ce jurnaliştii de la  RISE Project  au publicat un document atribuit DIPI, datat 2011, din care reiese că Liviu Dragnea ar controla, prin intermediul celor trei, societatea abonată la contracte din bani publici.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află "în spatele" ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale.

De asemenea, autenticitatea documentului prezentat de Rise Project a fost contestată de ministrul de Interne Carmen Dan.

RISE Project a publicat săptămâna trecută un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea, şi care ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

Simionescu şi Fişcuci, cercetaţi într-un dosar deschis în 2014

Adrian Simionescu şi Marian Fişcuci mai sunt cercetaţi de DNA într-un dosar deschis în 2014, primul fiind acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi cel de-al doilea de evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

„Suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului”, arata DNA în 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă: 

Tel Drum şi fostul şef al CJ Teleorman, protagonişti într-un nou dosar la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite