UPDATE Omul de afaceri Ilie Drăgan, arestat în dosarul în care este cercetat şi cumnatul premierului Victor Ponta
0Omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost arestat preventiv, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, în care este arestat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Drăgan.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată.
UPDATE Victor Ponta a declarat, vineri, că mama sa, Cornelia Naum, nu a fost chemată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la audieri în dosarul în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul lui. „Este o mizerie ordinară”, a subliniat premierul.
„E o mizerie ordinară. Nu a fost chemată şi nu are nicio calitate. Sincer să fiu, înţeleg şi e legitimă bătălia politică şi chiar critică din partea unor reprezentanţi ai presei, dar să te lupţi cu o femeie de 72 de ani nu e onorabil pentru nimeni”, a spus premierul.
Ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Drăgan a fost emisă de DNA Ploieşti în această dimineaţă. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul SC Grossmann Engineering SRL Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene.
Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui de grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală. El urmează să fie prezentat judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă.
Procurorii susţin că în perioada 2011- 2015, Ilie Florin Drăgan, în calitate de director al firmei Grossmann Engineering Group SRL, împreună cu Iulian Herţanu, Răzvan Vladimir Ciorbă şi Mihai Coman, a constituit un grup infracţional. Cu toţii ar fi avut în vedere adjudecarea frauduloasă a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirea nelegală a unor importante sume de bani prin schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană.
DNA mai arată că membrii grupării „şi-au însuşit în interes propriu suma totală de 7,8 milioane de lei, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări“.
Liviu Munteanu, sub control judiciar
În plus, procurorii au mai decis să-l pună sub control judiciar şi pe Liviu Munteanu un apropiat al lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului. Munteanu este cunoscut şi pentru prietenia cu membrii clanului Corduneanu. Potrivit anchetatorilor, Munteanu şi Ilie Drăgan s-ar fi sustras de la plata către stat, prin evaziune fiscală, a sumei de 2,5 milioane de lei.
Iniţial, Liviu Munteanu a fost reţinut, dar ulterior acesta nu a mai fost propus pentru arestare preventivă pentru că a decis să colaboreze cu anchetatorii.
Joi, la DNA Ploieşti a fost audiat în calitate de martor şi Dumitru Pantea, directorul SC Hidro Prahova, firma care derulează proiectul european în cadrul căruia s-ar fi produs deturnarea de fonduri şi asupra căruia procurorii au date că s-ar făcut presiuni pentru ca firma cumnatului premierului Victor Ponta să câştige contractul.
SC Grossman Engineering Group SRL, în asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obţinut contractul pentru extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, lucrări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, realizate în baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic, început în anul 2012, trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.
Cum a încercat Herţanu să scape de firma cu probleme
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost asociat al SC Grossmann Engineering SRL alături de cetăţeanul german Grossmann Reinhold Karl şi de Liviu Munteanu, până în 7 mai 2014.
În Adunarea Generală de la acea dată s-a decis ca părţile sociale deţinute de Iulian Herţanu şi reprezentând 59,97% din capitalul social să fie cesionate către Liviu Munteanu. De asemenea, Iulian Herţanu i-a cesionat părţi sociale reprezentând 0,01% din capitalul social şi cetăţeanului german Grossmann Reinhold Karl. În aceste condiţii, la SC Grossmann Engineering SRL au rămas asociaţi doar Grossmann Reinhold Karl şi Liviu Munteanu.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, în prezent Iulian Herţanu este administrator al SC Grossmann Engineering SRL.
Deputatul Sebastian Ghiţă, prietenul premierului, pus sub control judiciar în acest dosar
Iulian Herţanu şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi de procurorii DNA, marţi, fiind suspectaţi că firmele acestora au obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din Comarnic. Ulterior, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă. Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu au mai cerut arestarea sa.
În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasaţi sub control judiciar, sunt acuzaţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină acest contract, punând presiune şi exercitând ameninţări asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judeţean care derula proiectul european, pentru ca societăţile respective să primească contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în acesta şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.
Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-şi poate exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova.