UPDATE Ohanesian: „Vom fi tot mai des ţintele unor astfel de atacuri”. Marie Jeanne Ion: „Oricine poate fi ţinta unei operaţiuni teroriste”
0
Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii români care a fost ţinut ostatici în Irak în 2005, a declarat pentru „Adevărul” că românii vor fi tot mai des ţinta unor atacuri precum cel care a avut loc în Algeria, unde un cetăţean român este ţinut de o grupare teroristă afiliată al-Qaeda. El consideră că serviciile române i-au pus viaţa în pericol pentru că l-au dezinformat pe ofiţerul SIE care a purtat negocierile pentru aducerea sa în ţară.
UPDATE 16.00: Marie Jeanne Ion a explicat pentru ”Adevărul” de ce apar atât de puţin informaţii oficiale şi cât de importantă este precauţia din partea mass media în astfel de situaţii.
”În situaţii de genul acesta, comunicarea către public făcută de mass media este o chestiune extrem de delicată, iar însăilarea de scenarii, cauzată de lipsa informaţiilor publice, poate fi fatală acelor oameni care sunt ţinuţi ostatici”, a explicat jurnalista.
Marie Jeanne Ion spune că s-au creat celule de criză în toate statele de unde provin ostaticii şi ele comunică între ele, în cadrul unei reţele, însă trebuie să fie foarte precauţi cu informaţiile transmise.
Ea a mai adăugat că ”oricine poate fi ţinta unei operaţiuni teroriste”, nu se pune problema neapărat de naţionalitate, sunt ”ameninţări”, nu ”alternative”.
Securitatea este o prioritate în astfel de zone, unde sunt aşteptate astfel de atacuri. Membrii acestor reţele teroriste au o gândire aparte: orice om care este de altă religie decât cea musulmană nu merită să trăiască, pentru ei aceşti oameni răpiţi sunt numiţi ”câini infideli”, ca atare uciderea lor este un fapt pozitiv. Tocmai de aceea comunicarea şi transmiterea de informaţii public este esenţială în astfel de cazuri.
UPDATE 15.00: Vasile Ion, tatăl jurnalistei Marie Jeanne Ion, care a fost răpită în Irak, în urmă cu 8 ani, alături de Ohanesian, a declarat pentru ”Adevărul” că ”nu crede că situaţia aceasta este la fel de gravă”, motivând că ”sunt implicate persoane din foarte multe ţări”.
Acesta descrie şi drama prin care trece un părinte atunci când află că i-a fost răpit copilul de terorişti. ”E o stare de disperare. La început, când nu ştii ce e cu copilul tău, dacă mai e sau nu în viaţă, te agăţi de orice sursă de informare. Pe lângă legătura cu autorităţile, noi am încercat să contactăm toate cunoştinţele pe care le aveam în străinătate, care la rândul lor au vorbit cu români din zona respectivă, am vorbit cu instituţiile care aveau misiuni acolo..pur şi simplu iei la rând toate pistele posibile”, a povestit senatorul Vasile Ion.
Tatăl jurnalistei spune că ”cel mai dificil este atunci când ajung la tine informaţii care te dărâmă, cum că ostaticii au fost ucişi, cum a fost şi în cazul meu. Apoi afli că e în viaţă şi îţi recapeţi motivaţia de a căuta”.
Efecte colaterale ale intrării în NATO
„Intrarea României în organizaţiile internaţionale nord-atlantice atrage după sine responsabilităţi, drepturi, dar şi riscuri. Trebuie să fim conştienţi că românii vor fi tot mai des ţinta unor astfel de activităţi teroriste”, consideră jurnalistul român.
„SIE este instituţia românească direct responsabilă şi trebuie să comunice clar şi transparent, însă până acum nu au făcut acest lucru, nu înţeleg de ce”, spune Ohanesian.
„Este posibil însă ca teroriştii să ameninţe că, dacă se dau informaţii despre identitatea ostaticilor, aceştia să fie ucişi”, continuă el.
SIE este responsabil şi pentru organizarea celulei de criză care să gestioneze situaţia cetăţeanului român.