UPDATE Purtătorul de cuvânt al MAE, demis după gafa cu steagul Germaniei imprimat peste harta Franţei. Agerpres se apără

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Bogdan Aurescu (dreapta), oferindu-i broşura cu harta greşită omologului său german, Frank-Walter Steinmeier FOTO Mediafax
Ministrul Bogdan Aurescu (dreapta), oferindu-i broşura cu harta greşită omologului său german, Frank-Walter Steinmeier FOTO Mediafax

Gafa de la Ministrul de Externe, când ministrul Bogdan Aurescu i-a înmânat omologului german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură pe a cărei copertă era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei,  nu a rămas fără urmări. Cea care a plătit a fost purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Brânduşa Predescu, care a fost eliberată din funcţie. Agerpres a decis sancţionarea specialistului în PR cu 10% din salariu.

UPDATE 15.50 Agenţia naţională de presă Agerpres, cea care a redactat broşura oferită ministrului german al Externelor, a anunţat că sancţionează pe cineva ca urmare a gafei diplomatice de luni. 

Astfel, Alexandra Ştefan, specialistul în PR al agenţiei de presă, a fost sancţionată cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni „întrucât nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu”. „Precizăm că sancţiunea disciplinară aplicată doamnei Alexandra Ştefan este printre cele mai mari permise de lege”, arată Agerpres într-un comunicat. 

Documentul emis de agenţia de presă furnizează însă câteva informaţii noi, clarificând procesul de editare a broşurii. Până acum, MAE a susţinut că plianul a fost realizat la iniţiativa Agepres şi că a fost editat în exclusivitate de jurnalişti, fără nicio contribuţie din partea MAE şi fără a fi o colaborare între cele două instituţii. Agenţia contrazice acum afirmaţiile: 

„Discuţiile referitoare la realizarea broşurii pentru aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Germania au fost iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe, prin doamna Brânduşa Predescu”, se arată în comunicat. 

„Conţinutul fotografic, cu excepţia câtorva fotografii furnizate de MAE, aparţine Agenţiei Naţionale de Presă. De asemenea, textele în limba română, ce conţineau detalii despre fiecare fotografie, au fost furnizate de AGERPRES către MAE, fiind traduse în limba germană de aceştia din urmă”, se mai arată în document. 

În plus, continuă reprezentanţii Agerpres, elaborarea broşurii a fost într-adevăr rezultatul unei colaborări între agenţia de ştiri şi Ministerul Afacerilor Externe.

„MAE a cerut modificări inclusiv pe coperta broşurii, referitoare la formularea titlului. Aceste rectificări au fost specificate de către MAE în scris pe coperta materialului de lucru şi au fost realizate de doamna Alexandra Ştefan în ziua de vineri, 6 martie 2015. 

Broşura a fost trimisă cu rectificările cerute de doamna Brânduşa Predescu în aceeaşi zi. Modificări ulterioare au fost cerute de doamna Brânduşa Predescu inclusiv în ziua de 8 martie 2015, în jurul orei 20:00. Broşura finală a fost predată la Ministerul Afacerilor Externe luni, 9 martie, la ora 11:00.  Persoana de contact din Ministerul Afacerilor Externe a fost doamna Brânduşa Predescu.”

***

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a decis eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, “care a gestionat, în relaţia cu Agerpres problematica” broşurii în care steagul Germaniei a fost imprimat peste harta Franţei, se spune într-un comunicat al MAE, remis miercuri Adevărul.

“În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul Afacerilor Externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză. Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei” spre a fi oferită ministrului german de Externe.

MAE reaminteşte “că broşura, în variantă tipărită, a fost predată de Agerpres la MAE în dimineaţa zilei de 9 martie, în cursul derulării vizitei oficialului german la Bucureşti. şi că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres şi-a asumat public greşeala tehnică şi a cerut scuze pentru aceasta”.

În comunicat se mai spune că “incidentul a creat o situaţie delicată şi a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activităţii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus măsura eliberării din funcţie a purtătorului de cuvânt” Brânduşa Predescu (foto jos).

Brânduşa Predescu

Brânduşa Predescu a devenit purtător de cuvânt al ministrului Externelor în mai 2013, numită de Titus Corlăţean. Predescu va rămâne în MAE şi după demiterea din funcţia de purtător de cuvânt, fără a mai deţine însă un post de conducere, având gradul diplomatic de ministru plenipotenţiar. Brânduşa Predescu este diplomat de carieră şi, înainte de a fi purtător de cuvânt al ministrului Externelor, a fost consul general al României la Munchen şi coordonator naţional privind Strategia UE a Regiunii Dunării.

Brânduşa Predescu lucrează în cadrul MAE din 1993, unde a deţinut mai multe funcţii în serviciul exterior, dar şi în Centrală. Între 1997 şi 1999 a fost prim colaborator al Ambasadei României la Viena, a deţinut din 2000 funcţia de director al departamentului din MAE pentru Consiliul Europei şi Drepturile Omului, în 2001-2002 a condus Direcţia SUA şi Canada, între 2002 şi 2006 a fost prim colaborator al Ambasadei României la Berlin, între 2006 şi 2008 a revenit în Centrală unde a fost director pentru OSCE, Consiliul Europei şi Drepturile Omului.

Între 2008-2012 a deţinut funcţia de consul general al României la Munchen, după care a fost coordonator naţional al Strategiei pentru Regiunea Dunării. A mai lucrat ca expert între 1990-1993 în cadrul cabinetului primului-ministru pe problematici de protecţia copilului şi politică externă, iar în 2001 a condus Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii.

Ministrul Aurescu şi-a cerut scuze

Vizita oficială realizată de Frank-Walter Steinmeier, şeful diplomaţiei germane, la Bucureşti s-a încheiat sub semnul gafei încă inexplicabile a părţii române. Deşi pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte extrem de importante precum aderarea României la Spaţiul Schengen, colaborarea militară în cadrul NATO şi criza din Ucraina, acestea au căzut în plan secund, eclipsate de harta Franţei acoperită de culorile drapelului german. 

„România a încurcat Germania cu Franţa, dar Berlinul încă este pregătit să discute despre primirea României în Spaţiul Schengen”, este titlul ales de portalul EurActiv.com şi cel mai lucid bilanţ al întrevederilor pe care diplomatul german le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi Bogdan Aurescu. Deşi greşeala a fost semnalată iniţial în presa franceză, organizaţii media din întreaga lume precum Fox News, ABC News şi „Daily Mail” au prelut ştirea publicată de agenţiile de presă AFP, Associated Press şi Reuters despre „dificultăţile geografice” ale Ministerului de Externe de la Bucureşti.

După întrevederea pe care a avut-o cu Steinmeier, ministrul român al Externelor, Bogdan Aurescu, i-a oferit oficialului german o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi Germania. Pliantul, tipărit într-un singur exemplar, conţine imagini şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane.

Broşura a fost realizată la iniţiativa Agerpres, agenţia naţională de ştiri, care a editat în trecut proiecte similare pentru a aniversa încheierea de relaţii bilaterale între România şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Franţa. Dacă reprezentanţii Agerpres au declarat, în primă instanţă, imediat după sesizarea greşelii, că broşura a fost realizată sub forma unei colaborări cu MAE şi că reprezentanţi ai Ministerului au văzut broşura înainte de tipărire, agenţia de presă a revenit cu un comunicat în care îşi asumă întreaga responsabilitate. 

„Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corectă a broşurii, în format electronic. Imprimarea greşită a fost o greşeală tehnică din partea Agerpres, pe care ne-o asumăm şi pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german”, a transmis agenţia de ştiri. 

MAE a adoptat însă o poziţie şi mai defensivă, refuzând să confirme că broşura a fost transmisă instituţiei cu câteva zile înainte, chiar şi în format electronic şi fără greşeala de pe copertă. Tot printr-un comunicat, Ministerul a transmis că broşura a fost livrată cu câteva ore înainte de întrevederea dintre cei doi miniştri. Mai mult, subliniază MAE, ministrul german nici nu observase greşeala atunci când, câteva ore mai târziu, omologul său român i-a prezentat scuze. Încă o dată, MAE a apreciat „substanţa” conţinutului broşurii. 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său german “regretul profund” pentru faptul că pe coperta broşurii pe care i-a înmânat-o, luni, a fost imprimată harta Franţei acoperită cu steagul Germaniei, în timp ce Agerpres, care a editat broşura, a cerut scuze MAE român şi german.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/gaf-diplomatic-major-cu-ocazia-vizitei-ministrului" target="_blank">View the story "Gafă diplomatică majoră cu ocazia vizitei ministrului german al Externelor" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite