Urdăreanu a mărturisit în faţa instanţei cum i-ar fi fost ceruţi bani pentru campania electorală: „L-am înregistrat pe Ludovic Orban cu un reportofon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul Tiberiu Urdăreanu a declarat în faţa Curţii Supreme că o mică parte din banii pe care urma să-i dea lui Ludovic Orban, suma 50.000 de euro, ar fi trebuit să ajungă la posturile B1 TV şi Realitatea TV, iar cea mai mare parte a lor ar fi ajuns direct la managerii posturilor, Sorin Oancea şi Cozimin Guşă. Astăzi a avut loc un nou termen în procesul în care Orban este judecat că ar fi cerut bani pentru campania sa electorală.

UPDATE Întrebat, la plecarea de la instanţa supremă, despre declaraţiile potrivit cărora mare parte din cei 50.000 de euro au ajuns la patronii de presă, şi nu la televiziunile B1TV şi Realitatea TV, deputatul Ludovic Orban a susţinut că acesta este o interpretare a procurorului de caz şi a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

„Este o interpretarea a procurorului şi a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. Există înregistrările din care se poate trage concluzia. Toate discuţiile mele au fost înregistrate cu mandat. Am avut discuţii cu reprezentanţii mass-media, cu conducătorii unor televiziuni, site-uri de informaţii, publicaţii. Toate au fost în baza cadrului legal. Din discuţiile înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că ...Sigur, există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu. Acolo se transcrie că Sorin, Cosmin mi-au cerut. Nu-i aşa. Eu am spus că o tranşez cu Sorin, cu Cosmin şi cu alţii. Era vorba că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situaţie dificilă şi că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obţine bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greşită a înregistrării este foarte importantă”, a arătat deputatul. 

„I-am dat un mesaj de felicitări”

Afaceristul Tiberiu Urdăreanu şi-a menţinut în faţa Curţii Supreme declaraţiile pe care le-a dat la DNA. Milionarul a arătat că-l cunoaşte pe Orban din perioada în care devenise ministru al Transporturilor. „Am interacţionat la început cu unul sau doi consilieri, apoi am interacţionat direct cu el”, a precizat afaceristul.  

Momentul în care l-a cunoscut mai bine a fost după ce o aeronava „Tarom” a lovit pe aeroportul Otopeni un autovehicul al UTI. A avut loc o ancheta oficială ca sa elucideze cauzele si asa l-ar fi cunoscut personal pe  Orban. „Ne-am mai întâlnit ocazional, n–aş putea spune ca s-a creat o relaţie de prietenie, dar ne-am întâlnit o dată sau de două ori pe an, discutând chestiuni legate de proiectele în curs în domeniul transporturilor. Aceste întâlniri au avut loc în perioada în care dl. Orban era ministru al transporturilor”, a precizat Urdăreanu.

Urdăreanu a arătat că l-ar fi vizitat pe Orban la sediul PNL, iar deputatul ar fi fost la cafea acasă la el: „Cred ca prin 2012”.

„In acestă perioadă, văzând anunţul că a devenit candidat oficial al PNL pentru Bucureşti i-am dat un mesaj de felicitări. Dânsul mi-a răspuns cu un apel telefonic, eu n-am putut răspunde si i-am dat tot un sms. Nu mai ştiu ce i-am raspuns, ceva în sensul că poate reuşim să ne vedem”, a precizat Urdăreanu.

Ulterior Orban l-ar fi sunat, transmiţându-i că în funcţie de programul său ar dori să treacă pe la el: „Astfel, la 1 Martie 2016, Orban m-a contactat telefonic urmând ca ulterior in cursul aceleiaşi zile să ne vedem la domiciliul meu. Dânsul a trecut pe la mine, a stat aproximativ o oră, timp în care am discutat de diverse proiecte şi lucruri care se întâmplă la Primăria Municipiului Bucureşti, dânsul avea o bună cunoaştere a proiectelor aflate in desfăşurare şi prin prisma faptului că anterior fusese viceprimar la PMB”, a declarat Urdăreanu.

„Mi-a solicitat sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă”

O altă discuţie a privit situaţia celorlalţi candidaţi înscrişi pentru postul de primar al Capitalei, cu privire la situatia celorlalte partide, asta a fost marea majoritate a discuţiei. „La un moment, spre sfârşitul întâlnirii, dl. Orban, cel putin aşa am perceput, mi-a solicitat sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N- am înţeles foarte exact ce doreşte, de altfel nu s-a referit la ceva exact, rămănând ca ulterior, în 2-3 saptamâni sa precizeze în ce ar consta acest sprijin”, a dat detalii Urdăreanu.

Afaceristul ar fi înţeles că acel sprijin i-ar fi de folos in relaţia cu media.„L-am înregistrat pe Ludovic Orban cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea”, a spus Urdăreanu. 

„Mă gândeam unde ar putea duce o astfel de discuţie şi am bănuit din prima clipă că aceste chestiuni vor duce si la astfel de discuţii, o solicitare de sprijin. Şi pentru că eram în situaţia în care eram, am fost şi în arest la domiciliu, eram în control judiciar, m-am gandit să iau aceste măsuri de precauţie. Eu fusesem cu mandat de interceptare cred că 5 luni, mandat de interceptare ambientală…şi am vrut sa-mi iau măsuri de precauţie”, a încercat să-şi explice gestul Urdăreanu.

„Mi s-a cerut suma de 50 de mii de euro”

Întâlnirea a doua cu Ludovic Orban a avut loc la finalul lunii martie 2016, s-a discutat pe diverse teme legate de PMB. „Eu i-am prezentat în detaliu proiectele şi problemele pe care le aveam în curs. M-a pus la curent cu privire la situaţia campaniei, sondaje... Din înţelegerea mea, mi s-a cerut suma de 50 de mii de euro, ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor unor posturi de TV, sub titlu privat. Practic, aceşti bani ar fi ajuns intr-un procent mic la cele două televiziuni, cea mai mare parte a lor ar fi fost solicitată personal pentru cei doi manageri ai posturilor de televiziune, respectiv Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV”, a declarat Tiberiu Urdăreanu.

Afaceristul a mai spus că Orban i-ar fi spus că cea mai corectă relaţie o are cu Digi24, iar referitor la Antena 3 nu ar dori o expunere pe acest post, ţinând cont că electoratul deputatului nu ar fi corespuns cu cei care urmăresc postul respectiv.

„Suma mi-a fost solicitată cash”

„Suma mi-a fost solicitată cash. Pentru că la rândul dansului i-a fost solicitată în acest fel. I-am spus că am o problema in accesarea unor sume cash, pentru că eram în control judiciar. I-am spus că vor analiza si voi încerca să fac ceva, în sensul de a îi dă această sumă în tranşe”, a mai precizat Urdăreanu.

Afaceristul a mai spus că i-ar fi fost greu să nu accepte o astfel de solicitare venită de la o persoană care avea posibilitatea de a obţine o funcţie din care „putea să îmi afecteze mersul afacerilor si proiectelor aflate în desfăşurare”. 

„Am avut în vedere şi calitatea deţinută la momentul discuţiei, prim-vicepresedinte PNL. Nu m-am ajutat în niciun proiect derulat de firma mea în calitatea dansului de la PNL”, a conchis Urdăreanu.

Judecător: „Solicitarea de ajutor adresată lui Orban, ce aţi avut în vedere?”

Tiberiu Urdăreanu: „Nu era practic o solicitare de ajutor, doream să expun detaliile unui proiect foarte complex care se derula de peste 10 ani la PMB. Şi la fiecare schimbare de conducere la Primăria Capitalei necesita un volum mare de prezentare si discuţii, astfel încât nouă conducere să cunoască foarte bine proiectul si sa poată lua decizii corecte pt proiect. Am avut în vedere funcţia pe care ar fi urmat să o ocupe, nu i-am cerut ceva illegal”.

Procuror DNA: „Care era volumul contractelor pe care le derula cu PMB?”

Curtea Supremă a  respins întrebarea.

Următorul termen a fost stabilit pe 15 noiembrie, când vor fi citaţi unul dintre acţionarii Realitatea TV, Cozmin Guşă şi patronul postului B1 TV, Sorin Oancea.

A anunţat motivele denunţului într-un interviu

În urmă cu două săptămâni, Tiberiu Urdăreanu, a  explicat, într-un interviu acordat Profit.ro, motivul pentru care l-a denunţat pe fostul lider liberal Ludovic Orban, spunând că era într-o situaţie limită, iar riscul de a i se agrava situaţia era mult mai mare decât acela de a spune cineva că „ăsta l-a dat în gât pe Orban".

„În prima parte a anului 2016 am fost în arest la domiciliu şi ulterior în control judiciar, aşa cum am menţionat, pentru o promisiune indirectă şi voalată. Aşadar, când vine cineva şi îmi cere direct şi nevoalat o sumă cash... am stat şi am rumegat ceva timp situaţia şi m-am întrebat ce să fac în situaţia asta. Mi-am amintit că am văzut în dosarul meu că luni de zile la rând am avut mandat de urmărire "total", adică şi telefon, şi acasă, şi la birou, peste tot.... Eu eram într-o situaţie limită atunci, şi pentru mine riscul de a mi se agrava situaţia era mult mai mare decât riscul de a spune cineva că «ăsta l-a dat în gât pe Orban»", a afirmat Urdăreanu, refuzând să spună mai mult, dat fiind că este un proces pe rol.

El a negat că Orban i-ar fi fost prieten sau apropiat, precizând că se cunoşteau din perioada în care acesta a fost ministru al Transporturilor.

În legătură cu propriul dosar, în care este este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, Urdăreanu a spus că au fost discuţii privind anumite obligaţii către edil, dar că nu s-a plătit niciun comision.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică. Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, au mai spus sursele citate.

Declaraţia lui Ludovic Orban

Pe 18 octombrie, Ludovic Orban a declarat în faţa instanţei supreme, că nu cunoştea nouă lege de finanţare a partidelor politice, chiar dacă a votat-o în Parlament şi că nu ştia că nu avea voie să primească bani în numerar pentru finanţarea campaniei.

Orban şi-a menţinut declaraţiile date la DNA şi a explicat că a fost propus, pe 26 februarie 2016 ,de PNL să candideze pentru funcţia de primar al Capitalei.
El a arătat că, din acel moment, s-a pregătit de campania electorală şi a avut "sute de întâlniri" cu diverse persoane, ONG-uri, sindicate, arhitecţi.

"Una din aceste persoane, cu care am stabilit să mă întâlnesc, este şi Tiberiu Urdăreanu. Motivele: domnul Urdăreanu şi firma acestuia (UTI, n.r.) au fost parteneri ai Primăriei Capitalei în multe proiecte. Ei au expertiză şi informaţii actuale despre situaţia din foarte multe domenii de activitate ale administraţiei publice", a declarat Orban, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.

Deputatul a precizat că a luat legătura cu Urdăreanu doar după desemnarea sa drept candidat la Primărie. Orban a spus că pe 1 martie 2016 a fost chemat de Urdăreanu la el acasă.

Cele mai multe discuţii ar fi vizat administraţia locală, domeniile în care firma UTI era implicată, managementul traficului rutier, "domnul Urdăreanu arătându-mi că sistemul implementat de firma sa nu este funcţional, deoarece nu există un contract de mententanţă şi nu era declarat ca sistem de utilitate publică".

"Am mai discutat şi despre stadionul naţional, care atunci era închis. Acesta mi-a prezentat situaţia şi circumstantele care au dus la închiderea stadionului. Am discutat despre proiectele nefinalizate, pentru care nu există recepţie finală", a povestit Orban.

"A existat discuţia de a mă ajută în campania electorală. Iniţiativa acestor discuţii nu mi-a aparţinut în cadrul celor două întâlniri. Singura iniţiativa care poate fi reţinută că aparţinându-mi, este «Te gândeşti, dacă poţi, poate-mi dai un şut în fund». Opinia mea este că un şut în fund (înseamnă, n.r.) un pas înainte, o cerere de sprijin generică. Nu neapărat ca finanţare. De altfel, acesta, aşa cum rezultă din discuţii, se oferă să-mi pună la dispoziţie proiectul Sălii Polivalente. Sprijin înseamnă expertiză, informaţii, posibilitatea de a face campanie etc", a mai arătat deputatul liberal.

"Mi-a cerut să-i dau un ordin de mărime”

Orban a spus că Urdăreanu ar fi interpretat sprijinul ca pe o finanţare: "Mi-a cerut să-i dau un ordin de mărime. Discuţiile aveau loc spre finalul întâlnirii, în holul casei acestuia, când eu eram pe picior de plecare".

Subiectul ar fi fost redeschis pe 20 martie, tot de Urdăreanu, în cadrul unei a doua întâlniri. Orban a spus că la acea dată nu avea constituită echipa de campanie, în special mandatarul financiar de campanie, purtătorul de cuvânt şi şeful de campanie.

După discuţiile cu Urdăreanu, Orban l-a numit mandatar financiar pe Antonel Tănase, iar purtător de cuvânt pe Marius Niţu. "După discuţiile cu domnul Urdăreanu nu am luat niciun ban, deşi domnul Urdăreanu a făcut demersuri pentru a ne întâlni. El a motivat întâlnirea pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informaţii, cum că aş fi urmat a fi schimbat din funcţia de candidat al PNL la Primăria Capitalei", a precizat Orban.

El a mai arătat că, indiferent ce a discutat cu Urdăreanu, nu ar fi acceptat o formă de finanţare ilegală. Ludovic Orban a mai spus că a discutat şi cu mai mulţi reprezentanţi ai mass-media, niciodată însă despre o finanţare ilegală a campaniei.
"În ceea ce priveşte relaţia cu mass-media am avut discuţii telefonice şi întâlniri faţă în faţă cu reprezentanţii mass-media. Cu Cozmin Guşă, Sorin Oancea, cu Mihai Gâdea. În niciuna din discuţiile purtate cu aceştia nu s-a discutat nimic despre finanţare ilegală, nici măcar aluziv. Nu îmi stă în fire să folosesc influenţa dată de funcţia de conducere din cadrul partidului din care fac parte. Sunt în politică din '90 şi din '93 avut destule funcţii de conducere de care nu am abuzat”, a mai arătat deputatul liberal.

"Nu ştiam legislaţia nouă”

Întrebat de judecători de ce a cerut banii cash, Orban a răspuns că nu i-a cerut el, ci a fost întrebat de Tiberiu Urdăreanu dacă vrea banii în numerar şi el a răspuns "Cum altcumva?”.

"Nu ştiam legislaţia nouă, dar pe legea veche nu era ilegal să primeşti bani cash”, a completat Orban.
El a mai precizat că-l ştie pe Urdăreanu de 10 ani, de pe vremea când era viceprimar al Capitalei.
”Niciodată nu avut vreo solicitare ilegală către mine cât am fost ministru sau viceprimar. Firma lui Urdăreanu a avut şi are control în multe domenii. Sunt foarte mulţi specialişti în cadrul firmei. Au expertiză în domeniul traficului. Urdăreanu nu mi-a solicitat să-i rezolv problemele”, a mai arătat demnitarul.

Întrebat de procurorul DNA cum a fost stabilită suma pentru finanţarea campaniei electorale, Orban a precizat că nu a stabilit un cuantum sau o procedură clară de finanţare.
Întrebat dacă a votat nouă lege de finanţare a partidelor politice, deputatul a arătat că "un deputat nu are capacitatea de a citi toate actele normative supuse dezbaterii. Proiectul de lege a fost dezbătut în comisia de cod electoral, comisie din care nu am făcut parte. Chiar dacă am votat legea respectivă, nu am citit-o în amănunt, articol cu articol”, a încheiat Orban.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.
În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

“Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
În dosarul lui Orban, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au dat declaraţii de martor şi la DNA.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite