Magnat al presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazele legii presei din Ungaria, cea care a generat numeroase controverse pe scena publică internaţională, au fost puse de un fost colaborator al Securităţii din România.

Un material publicat de "Radio France Internationale" îl prezintă pe omul de presă Heltai Péter, cel care a elaborat fundamentele legii presei maghiare, ca fiind un fost informator al Securităţii române. Informaţiile compromiţătoare despre Heltai sunt oferite chiar de o victimă de-a lui, Tibor Gáll, artist plastic şi fost disident din Cluj.

Citeşte şi:
Ungaria a pus pumnul în gura jurnaliştilor

Fidesz şi-a alocat pâinea şi cuţitul în presa ungară

Revista maghiară "Élet és Irodalom" ("Viaţă şi Literatură") şi-a dedicat o ediţie grupului de specialişti care au pus bazele legii presei din Ungaria. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2011 şi a stârnit un val de critici la nivel internaţional.

Referitor la controversata lege, publicaţia ungară a notat: "Cel care a elaborat toate astea, în prezent, s-a retras din viaţa publică, întrucât aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii săi".

Riposta târzie a unei "victime" a Securităţii

Autorul articolului, Kovács Zoltán, nu-l nominalizează pe acest colaborator al Securităţii din România, stabilit în Ungaria. RFI a aflat, însă, de la artistul plastic Tibor Gáll că personajul misterios despre care vorbeşte "Élet és Irodalom" este "Heltai Péter - fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele de «Hegel»".

Tibor Gáll, care a parăsit România în anul 1987, a declarat unui corespondent RFI, din Berlin, că Heltai Péter "este acela la care se referă redactorul şef al ziarului «Élet és Irodalom», când vorbeşte despre noua lege a audiovizualului (legea presei - n.r.)".

Identitatea "turnătorului", dezvăluită în urma unor solicitări la CNSAS

Artistul platic, în prezent stabilit în Germania, a aflat despre identitatea "turnătorului" său după ce a cerut, în urmă cu doi ani, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, să i se dezvăluie dosarul din timpul regiumului comunist (documentul din 25 decembrie 1985, ACNSAS, I 161832, vol. 1, ff. 82-82v). Deşi CNSAS i-a răspuns la solicitare, materialele primite conţineau doar numele conspirativ al informatorilor. La o nouă cerere, CNSAS a divulgat, acum câteva zile, diferitele nume în cauză, printre care se numără şi Heltai Péter, cunoscut ca "Hegel" în rândul informatorilor.

Heltai a denunţat activitatea disidenţilor din Transilvania care au editat, în 1982, revista clandestină "Ellenpontok" ("Contrapuncte") la Oradea. Printre manifestanţi se număra şi Tibor Gáll care, la aflarea identităţii celui care l-a "turnat" Securităţii, a decis să fie unul dintre primii semnatari ai apelului contra legii presei din Ungaria.

Apel internaţional pentru apărarea libertăţii presei în Ungaria

Apelul internaţional "Szabad Sajto", lansat în urmă cu câteva zile de reprezentanţi ai societăţii civile din Ungaria, a fost semnat, până în prezent, de peste 3.000 de persoane din mai multe ţări. Pentru sprijinirea respectării libertăţii de exprimare s-au pronunţat semnatari din Ungaria, România, Moldova, Danemarca, Canada, Germania, Slovacia, Anglia, Slovenia, Austria, Belgia, Italia, Franţa, Australia, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Statele Unite ale Americii.


FOTO: Szabad Sajto

image

Nume româneşti, în rândul opozanţilor

Printre semnatari se află şi: Dorin Tudoran, Şerban Foarţă, Vasile Ernu, Vasile Gârneţ, Silviu Lupescu, Michael Shafir, Gabriel Andreescu, Ion Vianu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Liviu Antonesei, Ernest Wichner, Bedros Horasangian, Doina Jela, Dinu Adam, Radu Ciobanu, Carmen Muşat, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruţ, Mihai Dinu Gheorghiu, Călin Vlasie, Cecilia Ştefănescu, Iulia Popovici, Andrei State, Alexandru Florian, Andrea Dobeş, Emil Moise, Vasile Gogea, Elena-Irina Macovei, Dan Lungu, Bogdan Suceavă, Anamaria Pop, Florin Manole, Liviu Rotman, Tibor Jaeger, Mihaela Miroiu, Mircea Morariu, Liviu Andreescu, Vasile Dan, Corina Bernic şi Traian Pop Traian.

Iniţiatorii apelului şi-au propus să strângă un milion de semnături. De altfel, legea presei din Ungaria, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011, a stârnit un val de critici internaţionale. Legea a fost elaborată de către o echipă de "specialişti" apropiaţi ai actualului guvern, condus de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orbán.

Principalele critici privind legea presei din Ungaria, activă odată cu trecerea în noul an, se referă la puterea acordată noii autorităţi media NMHH, înfiinţată prin acest act normativ. NMHH va putea sancţiona instituţiile de presă pentru încălcarea "interesului public, moralei şi ordinii publice", amenzile oscilând între zeci de mii şi sute de mii de euro (maximum 730.000 de euro), în cazul posturilor radio şi televiziunilor. Totodată, în anumite condiţii, jurnaliştilor li se poate cere să-şi divulge sursele.

Despre Heltai Péter

Heltai Péter este fondator și proprietar a o seamă întreagă de organe mass-media de mare difuziune (Inforadio, Televiziunea RTL Klub) și membru în consiliul de administrație al importantului concern de presă "Advenio". El desfășoară și o notabilă activitate pedagogică, fiind fondatorul unei școli superioare de mass-media, relatează RFI. Heltai fusese ani de zile redactor-șef al televiziunii publice ungare și director creativ al televiziunii "Duna".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite