Lungul drum al cărnii de cal către lasagna cu vită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: cmgdigital.com
Foto: cmgdigital.com

Britanicii au descoperit carne de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Insulă de către francezi. Aceştia din urmă dau vina pe abatoarele din România. În acte, carnea plecată din România a trecut şi prin Olanda şi Cipru

Scandalul izbucnit în Marea Britanie la sfârşitul săptămânii trecute, după ce s-a descoperit carne de cal în loc de vită în produse comercializate în supermarketuri, ajunge până în abatoarelor din România. Conform producătorului francez Comigel, carnea aflată în produsele congelate ar proveni din România. Iniţial, britanicii, care nu consumă carne de cal, au arătat cu degetul către Comigel, însă compania franceză a pasat problema spre România, spunând că ei au comandat carne de vită, dar că li s-a livrat în mod fraudulos carne de cal. Fără să facă publice, însă, numele celor două abatoare de la care au importat carnea.

În urma acuzaţiilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au declanşat verificări. Au cerut de la compania franceză detalii despre transport, etichetare sau numarul de loturi de carne pentru a verifica exact abatoarele din România incriminate. Nu au primit însă prea multe răspunsuri.

„Toate informaţiile pe care le avem până în prezent despre carnea de cal provenită din România sunt furnizate doar de presă, pentru că noi nu am primit nimic oficial din partea autorităţilor franceze, niciun fel de date despre tranşabilitatea produselor, respectiv despre transport, etichetare sau numărul de loturi de carne. Ei nu lucrează sâmbăta şi duminica. Însă noi am luat legătura cu autoritatea veterinară franceză şi am demarat, în baza suspiciunilor prezentate, controale la cele două abatoare care au schimburi intracomunitare cu carne de cal“, se arată într-un comunicat al MADR.

Autorităţile române nu exclud şi o falsificare a documentelor pe traseul intermediarilor. „Avem în aceste abatoare veterinari autorizaţi oficial care controlează şi supraveghează procesul tehnologic de la animalele care vin până când carnea iese din abator. Au certificate şi pun ştampile oficiale pe carne. Nu există nicio problemă cu faptul că exportăm carne de cal, însă nu ştim ce se întâmplă cu ea în export, după ce iese din abator“, a declarat Constantin Savu, director în ANSVSA.

Carnea de cal a trecut prin Olanda şi prin Cipru

Grupul agroalimentar Findus a anunţat că este puţin probabil ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în lasagna de vită vândută în Marea Britanie să fie „accidentală“. Reprezentanţii Findus au acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal cu menţiunea „vită“.

„Circuitul cărnii“, după cum a titrat presa europeană, arată că materia primă pentru lasagna congelată şi vândută în super­marketurile din Marea Britanie provine de la două abatoare de cabaline din România şi că a trecut şi prin Cipru, şi prin Olanda, înainte de a ajunge la furnizorul francez de carne Spanghero, care a livrat-o grupului agroalimentar britanic Findus. Numele producătorului român nu a fost dezvăluit. Direcţia franceză de combatere a fraudelor afirmă că este vorba de un intermediar cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui alt intermediar din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.

„Conspiraţie internaţională“

Secretarul de stat pe Mediu, Owen Paterson, din Marea Britanie, a declarat că ancheta demarată după ce autorităţile au descoperit carne de cal provenită din România în loc de vită în lasagna marca Findus ar putea face parte dintr-o „conspiraţie internaţională” şi că se aşteaptă să se descopere şi alte produse din carne contaminate după ce primeşte rezultatele analizelor de laborator. Paterson a afirmat că rezultatele testelor ce vor fi gata zilele următoare ar putea indica „urme de carne de cal“ provenită din România în produsele mai multor retaileri şi producători. Secretarul de stat pe Mediu a precizat că, în opinia lui, este vorba de o „conspiraţie criminală internaţională“.

Şase lanţuri mari de supermarketuri din Franţa (Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix şi Picard) au retras din magazinele lor produsele furnizate de Findus şi Comigel, implicate în scandalul cărnii de cal din Marea Britanie, a anunţat federaţia comerţului şi distribuţiei.

Alertă de fraudă, nu de pericol pentru sănătate

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale speră că astăzi vor primi mai multe date de la autorităţile franceze. „Cel mai probabil, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vom avea mai multe date. Până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa care să lămurească implicarea celor două unităţi din România“, susţin cei de la Minister. „Nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal“, spune MADR.


Britanicii exportă carne de cal contaminată

Agenţia pentru Siguranţa Alimentară (FSA) din Marea Britanie nu a reuşit să oprească exporturile către Europa de carcase de cal care ar putea conţine fenilbutazonă, un medicament interzis şi periculos pentru om, scrie presa britanică. Eşantioanele prelevate din 1,6% din cele peste 9.000 de carcase de cal britanic exportate către pieţele europene au arătat că cinci au fost contaminate cu fenilbutazonă, dezvăluie ziarul britanic „The Independent on Sunday“.

După izbucnirea scandalului, FSA a început să testeze toată carnea de cal britanică. Dar, în pofida testelor la scară mare, carnea de cal potenţial contaminată încă este exportată către continent pentru a fi folosită în produsele alimentare şi care ar putea sfârşi pe mesele britanicilor sub formă de alimente procesate, conform aceleiaşi publicaţii. FSA nu a putut răspunde de ce încă permite exportul de carne de cal înainte de a primi rezultatele testelor, care durează trei săptămâni. Fenilbutazona este un medicament antiinflamator folosit pentru tratarea durerii sau febrei la cai şi care în doze mari în timp poate cauza anemie aplastică sau alte probleme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite