Comisia „Alegeri 2009“ sesizează Ministerul Justiţiei privind refuzul lui Kovesi de a participa la audieri
0Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, şi să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.
UPDATE Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost votată cu şapte voturi „pentru“ şi trei împotrivă.
Deputatul Liviu Pleşoianu a cerut depunere a unei plângeri penale pe numele lui Kovesi, însă propunerea sa nu a fost supusă la vot. Colegul său, Eugen Nicolicea, l-a contrat şi a precizat că nu poate fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, solicitând ca Pleşoianu să spună care este infracţiunea pe care crede că şefa DNA a comis-o.
O altă propunere, făcută de PNL şi aprobată, a fost cea de solicitare de răspunsuri în scris de la Laura Codruţa Kovesi. „Să nu facem obiectiv din prezenţa doamnei Kovesi aici. Să-i punem câte întrebări vrem, să ne răspundă în scris dacă nu vrea să participe. Dacă alţii au putut să răspundă în scris, şi îmi aduc aminte că doamna Ana Maria Pătru nu a venit la comisie, nu cred că acum trebuie să aplicăm alt principiu, doar pentru că ne-am făcut o ţintă din a o aduce pe Laura Codruţa Kovesi aici", a spus liberalul Dan Vîlceanu.
Una din întrebările asupra cărora membrii Comisiei au convenit este dacă Kovesi a fost sau nu la Gabriel Oprea acasă în noaptea alegerile din 2009. Alte întrebări vor fi propuse de parlamentari şi aprobate la următoarea şedinţă.
UPDATE Kovesi a trimis o scrisoare membrilor comisiei, în care prezintă motivele pentru care nici de această dată nu dă curs invitaţiei comisiei.
Procurorul şef al DNA spune că nu se va prezenta pentru că nu deţine informaţii cu privire la prezidenţialele din 2009 care să poată ajuta Comisia în obiectivele ei.
„Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017 - ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă“, se arată în scrisoarea trimisă de Kovesi, potrivit News.ro
„Vom tranşa prin vot“, a declarat Oana Florea, preşedintele Comisiei „Alegeri 2009“ înainte de şedinţa de azi, fiind întrebată dacă va fi făcută sau nu plângere penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi.
„Avem 2 posibilităţi. Una se referă la sesizarea autorităţii superioare (Ministerul Justiţiei - n.r.), cea de-a doua se referă la plângerea penală. (...) Faptul că unii sau alţii se prezintă sau nu nu trebuie să ne împiedice continuarea activităţii“, a spus Oana Florea.
Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, a declarat duminică că, deocamdată, nu a primit niciun răspuns de la Laura Codruţa Kovesi cu privire la prezenţa sa la comisie.
„Având în vedere că a fost week-end, dacă acest răspuns există, cel mai probabil luni dimineaţă o să-l avem”, a afirmat Oana Florea, întrebată dacă a primit vreun răspuns de la procurorul-şef al DNA.
Oana Florea declara, joi, că a fost făcută o propunere către biroul comisiei pentru invitarea Laurei Codruţa Kovesi pentru luni la audiere.
”A intervenit decizia CCR, care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină. De aceea, cred că este datoria noastră să reiterăm această invitaţie”, a spus deputatul PD.
Întrebată ce se va întâmpla dacă şefa DNA refuză şi de această dată să vină la comisie, Oana Florea a răspuns: ”Vom face ceea ce spune legea şi regulamentul. Decizia va fi luată de toţi colegii prin vot. Fie vom înainta (...) către Ministerul Justiţiei o plângere, fie, dacă colegii consideră oportun, varianta domnului Pleşoianu. Deocamdată, avem în vedere invitarea doamnei Kovesi la comisie”.
Dosarul din Justiţie privind „Alegerile 2009” a fost închis
Audierile din Parlament au loc în condiţiile în care la sfârşitul lunii trecute dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost închis de procurorii Parchetului general.
„Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei, întrucât - din coroborarea probelor administrate - s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/iniţiat de către persoanele nominalizate, acte/acţiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) şi al infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art.391 alin.3 şi 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 şi 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României)”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
În 24 aprilie, Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi făcut cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, reaminteşte News.ro.
Ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de consultantul politic Dan Andronic.