Justiţia, la vale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să fie întărită, curăţată de corupţie, obiectivă şi pusă în slujba tuturor cetăţenilor, Justiţia zilelor noastre pare tot mai slabă, în slujba celor care o legiferează, o controlează şi o aplică. Este percepţia pe care o au tot  mai mulţi oameni. Efectele, consecinţele a ceea ce se întâmplă în această zonă esenţială pentru statul de drept se văd, se simt. Credibilitatea Justiţiei este la cote din ce în ce mai scăzute.

Activitatea Justiţiei  în ultima vreme, pare bulversată din ce în ce mai mult şi determinată de factori interesaţi să o aibă sub control. Asistăm la un spectacol public în care hoţii strigă hoţii, în care se dă o mare bătălie pe tărâmul legilor penale, la declaraţii peste declaraţii la proiecte şi adoptări de legi cu efecte negative, la presiuni, intimidări şi atacuri. Românii simpli, bombardaţi mediatic cu tot felul de informaţii, analize şi diversiuni, nu ştiu ce să mai creadă, cine are dreptate şi în slujba cui este pusă Justiţia.

Justiţie care, lovită temeinic la gioale, se clatină serios şi constatăm achitări ale unor politicieni notorii, acuzaţi de corupţie, vedem cum unii dintre justiţiari, procurori şi judecători, fac lucruri nefireşti şi sunt acuzaţi la rândul lor.

Vedem cum găşti de simpatizanţi proachitări şi anti DNA pun presiune pe Justiţie, urlând din toţi rărunchii că se fac abuzuri pe bandă rulantă. Aflăm lucruri nefireşti despre „unităţi de elită ale DNA“! Vedem cum instituţiile anticorupţie se clatină tot mai mult, măcinate de problemele interne, vulnerabile şi atacate tot mai mult de corupţi, slăbite şi din cauza legislaţiei tot mai permisive şi favorabile infractorilor. Percepţia actului de justiţie în România actuală este din ce în ce mai neclară, mai confuză. În spaţiul public, manipularea se face la ordinea zilei, de o parte şi de alta a taberelor, în timp ce problemele justiţiei române se acutizează, în ciuda avertizărilor Uniunii Europene şi a partenerului strategic SUA.

„Numeroase achitări, mai ales din ultimul timp, cele trei conflicte juridice de natură constituţională provocate în mai puţin de un an de zile, faptul că în multe dosare a survenit prescripţia răspunderii penale şi nu s-au rezolvat în termenul acela rezonabil, abuzurile pe care le vedem cu toţii, faptul că un procuror sau altul ieri era de elita, lăudat, apreciat, şi azi e anchetat la rândul lui pentru represiune nedreaptă sigur nu sunt ştiri false.

Dacă vrem sa fim oneşti, trebuie să prezentăm bunele şi relele care caracterizează sistemul de justiţie din România, bunele şi relele care caracterizează DNA-ul. Să vedem dacă într-un stat de drept principiul, exigenţa, binele public care rezultă din statul de drept permit ca pentru X cazuri bine rezolvate să se tolereze numeroasele achitări, abuzuri şi toate celelalte“, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi“, a spus şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, în discursul ţinut la o dezbatere pentru marcarea aniversării a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Între timp, sute de procurori şi judecători protestează to mai mult public faţă de presiunile la care sunt supuşi, unii dintre ei refuzând să accepte anumite dosare sau, pur şi simplu, să părăsească sistemul.

Un ministru actual, tare în gură, întreabă zilele trecute, public: „Cine plăteşte pentru toată perioada in care Călin Popescu Tăriceanu fost demonizat, decredibilizat, târât prin procese?“ Întrebarea este pusă zilnic şi îi vizează pe toţi acuzaţii de mare corupţie, care se consideră neprihăniţi şi hărţuiţi degeaba de justiţie, în special de cei cu notorietate politică.

Doar că această întrebare trebuie completată obligatoriu cu alta, dacă vrem să fim obiectivi şi să nu se facă manipulare ordinară: -Cine plăteşte pentru toată corupţia, pentru toate hoţiile, pentru toate furturile, pentru toate devalizările care s-au făcut şi se fac în România? Nu cumva, trebuie să plătească vinovaţii şi să nu se mai facă legi speciale în Parlament chiar de către devalizatori, în favoarea corupţilor?

În loc să fie întărită, curăţată de corupţie, obiectivă şi pusă în slujba tuturor cetăţenilor, Justiţia zilelor noastre pare tot mai slabă, în slujba celor care o legiferează, o controlează şi o aplică. Asta este percepţia pe care o au tot  mai mulţi oameni. Efectele, consecinţele a ceea ce se întâmplă în această zonă esenţială pentru statul de drept se văd, se simt. Credibilitatea Justiţiei este la cote din ce în ce mai scăzute, cetăţenii şi România în ansamblul ei fiind tot mai afectaţi de ceea ce se întâmplă în prezent, în această zonă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite