Judecătorul Năsui de la Curtea de Apel Cluj, exclus din magistratură. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul acestuia pe baza articolelor din presa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Gabriel Adrian Năsui a fost exclus din magistratură FOTO Adevărul
Judecătorul Gabriel Adrian Năsui a fost exclus din magistratură FOTO Adevărul

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, ca judecătorul Gabriel Adrian Năsui de la Curtea de Apel Cluj să fie exclus din magistratură.

Decizia magistraţilor CSM poate fi însă atacată cu recurs, în maxim 15 zile, la Completul de cinci judecători al Curţii Supreme. 

Abaterile disciplinare reţinute de Secţia pentru judecători în sarcina lui Gabriel Adrian Năsui sunt încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa.

 

Inspecţia Judiciară, autosesizată în cazul Năsui pe baza articolelor din presă

Potrivit presei din Cluj, Inspecţia judiciară s-ar fi autosesizat în privinţa lui Năsui după ce în presă ar fi apărut o serie de informaţii privitoare la modul în care magistratul se ocupă de procesele cunoscuţilor.

Mai exact, potrivit unui articol apărut în „Gazeta de Cluj“, în luna iunie 2013, „în urma judecării unui proces, unul dintre prietenii judecătorului Năsui ar fi câştigat 700.000 de euro“.

Gabriel Năsui în vacanţă cu un afaceristul implicat în dosarele judecate de magistrat


În plus, mai multe cotidiane centrale si locale au publicat fotografii cu judecătorul Gabriel Năsui şi omul de afaceri Cristian Baboş într-un hotel de cinci stele din Saint Moritz, din Elveţia.

Presa a scris că vacanţa în renumita staţiune elveţiană ar fi avut loc în ianuarie 2009, iar peste o lună şi jumătate, pe 2 martie, judecătorul Gabriel Năsui a dat o sentinţă în baza căreia Cristian Baboş urma să primească peste 746.000 de euro într-un litigiu comercial. Magistratul clujean ar fi negat însă că l-ar cunoaşte pe Baboş şi că ar fi fost cu el în Elveţia.

Pe 20 august 2012, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a publicat o informare privind ultima sesizare la adresa judecătorului clujean Gabriel Năsui.

„Ca urmare a publicării în mass-media a unor informaţii şi imagini referitoare la existenţa unei presupuse legături de prietenie între domnul  judecător Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj şi un om de afaceri care este implicat în unele dosare judecate de magistrat, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări cu privire la aspectele de conduită semnalate“, se preciza la vremea respectivă în comunicatul  CSM.

Faptele care au dus la sancţionarea magistraţilor, vor fi expuse în motivarea hotărârilor
 

Tot în şedinţa de miercuri, Secţia pentru judecători a CSM a decis sancţionarea disciplinară a două judecătoare.

Astfel, magistratului Steliana Mihăilescu, din cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost diminuată „indemnizaţia de încadrare lunară brută cu 20% pe o perioadă de două luni“ pentru săvârşirea abaterii disciplinare.

Mai exact, se precizează în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii, „există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

Pentru aceeaşi abatere a fost sancţionată cu avertisment de Secţia pentru judecători a CSM şi colega ei Mihaela Stănescu, de la Tribunalului Bucureşti.

Cele două hotărâri pot fi atacate cu recurs la completul de Cinci Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au precizat  că vor expune faptele ce au dus la sancţionarea disciplinară a celor trei magistraţi în motivarea hotărârilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite