Procurorii Ionel Corbu şi Gabriela Scutea, candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului General. Joi este ultima zi pentru depunerea dosarelor
0Procurorii Ionel Corbu (implicat în demararea dosarului 10 august) şi Gabriela Scutea (fostă adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi când aceasta era Procuror General) sunt cei doi procurori care şi-au depus candidatura pentru şefia Minsiterului Public. Aceştia vor susţine interviul cu noul ministru interimar al Justiţiei, Ana Birchall.
Ionel Corbu, prim procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, a fost primul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcţia de şef al Parchetului General. Ionel Corbu s-a ocupat de dosarul privind mitingul din 10 august. Acesta declara la acea dată că „din punctul meu de vedere sub nici o formă actele de agresiune exacerbată nu se justifică, pentru că există multiple modalităti de estompare”.
Cel de-al doilea candidat este procurorul Gabriela Scutea, respinsă de Tudorel Toader la interviul anterior pentru ocuparea aceluiaşi post. La interviul susţinut anterior, Scutea a fost întrebată de judecătorul Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistraţilor români de pe treptele Palatului de Justiţie de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiţiei. Scutea a motivat că protestul a fost unul mut şi că a avut în intenţie să nu-şi lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Naţional al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraţilor lipsiţi de experienţă.
"Protestul a fost unul tăcut. Este o formă de exprimare. Chiar dacă a fost dus în afară ţării. Din alt punct de vedere, atât Inspecţia Judiciară, cât şi nişte instrumente ale Consiliului Europei, dacă nu greşesc, arată că obligaţia de rezervă a magistraţilor nu înseamnă că în situaţii deosebite să nu îşi expună punctul de vedere. Va rog să mă iertaţi pentru exprimarea directă, domnul secretar de stat Costea ştie, în situaţia în care noi ne-am aflat împreună la aceeaşi masă, în 9-10 februarie, şi nu ştiam de OUG 7, iar a două zi ea a fost dată, iar noi acolo discutăm exact despre transparenţă şi bună-discuţie în general, între puterile statului, înseamnă că poate ne aflăm în acel punct în care obligaţia de rezervă este, cum să spun, are o virgulă. Poate să ducă la exprimarea unui punct de vedere de către corpul magistraţilor. Va repet, a fost un protest tăcut, aşa cum s-a ţinut şi în Bucureşti, şi în oraşul nostru, iar prezenţa mea alături de anumiţi colegi să ştiţi că uneori m-am gândit inclusiv că este pentru a nu li se spune: Băi, voi sunteţi nişte copii abia ieşit din INM. Nu sunt", a declarat procrurorul Gabriela Scutea
Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori. Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.
Pe data de 10 aprilie, ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader, anunţa simplu respingerea tuturor celor patru candidaţi la şefia Parchetului General: Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. În aceeaşi zi, ministerul Justiţiei anunţa pe site-ul instituţiei că noua procedură de selecţie a procurorului general se va desfăşura în perioada 12 aprilie - 8 mai, candidaţii având posibilitatea să-şi depună dosarele până la date de 25 aprilie.
Joi este deci ultima zi în care pot fi depuse dosare de candidatură. Decizia privind nominalizarea va fi luată de ministrul interimar Ana Birchall. Preşedintele Iohannis este cel care semnează numirea în funcţie a procurorului general, el putând refuza o singură dată, motivat, propunerile venite din partea ministrului.