Inspecţia Judiciară cere sancţionarea unui judecător care s-a răstit în şedinţele de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O judecătoare din Horezu s-ar putea alege cu o sancţiune disciplinară care avea obiceiul să se răstească în sala de judecată la cei pe care îi judeca.

Inspecţia Judiciară a cerut sancţionarea magistratului Elena Lăcătuşu, de la Judecătoria Horezu, care în şedinţele de judecată pe care le-a prezidat a folosit un ton ridicat faţă de părţile din dosare şi avocaţi şi a făcut afirmaţii neadecvate statutului de magistrat.

”Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au dispus, prin rezoluţia din 2 octombrie 2015, exercitarea acţiunii disciplinare faţă de doamna Elena Lăcătuşu, judecător la Judecătoria Horezu, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. c) - „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei (…), inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii” - din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare (IJ), citat de Mediafax.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că judecătoarea Elena Lăcătuşu, în şedinţele de judecată pe care le-a prezidat, a folosit un ton ridicat faţă de justiţiabili şi avocaţi, făcând afirmaţii nepotrivite, lipsite de respect şi neadecvate statutului de magistrat.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, pe 30 septembrie, o altă acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului de la Judecătoria Horezu.

Membrii CSM au decis excluderea din magistratură a Elenei Lăcătuşu pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera h) teza I şi litera t) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi anume “nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor“ şi “exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite