Hotnews: Meleşcanu ar fi aprobat un memorandum privind cauza Dragnea contra României de la CEDO
0Noul şef al Senatului, Teodor Meleşcanu, ar fi semnat un memoriu privind linia de apărare a agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Dragnea contra României, pe când era ministru de Externe în guvernarea Dăncilă, scrie Hotnews.ro.
Potrivit sursei citate, memorandumul era datat 11 martie 2019 şi privea prin procesul de la CEDO în care fostul preşedinte al PSD, Livu Dragnea, pe atunci aflat în libertate şi în funcţie, încerca să obţină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru ca ulterior să poată cere în ţară o revizuire a condamnării lui în dosarul Fraude la Referendum (la finalul articolului poate fi văzută copia după documentul din 11 martie).
Memorandumul intern, din data de 11 martie 2019, a fost înaintat lui Meleşcanu de către agentul guvernamental la CEDO de atunci, Viorel Mocanu. Pe documentul intrat în posesia HotNews.ro apare în fotocopie şi semnătura lui Teodor Meleşcanu, la „Aprob”.
Amintim că în anul 2016 Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspnedare în dosarul Fraude la Referendum, fapt care avea să-l împiedice apoi să ia funcţia de prim-ministru al României, ca preşedinte al PSD, partidul care a cîştigat alegerile parlamentare din 2016. Aşa se face că, în anul 2017 Liviu Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român prin care spera să obţină apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie revizuirea sentinţei din Dosarul Referendumul. Aceasta după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese şi contestaţia la executare.
Foarte pe scurt, Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O' Connor, a invocat jurisprudenţa CEDO în cazul „Cerovsek şi Bozicnik v. Slovenia”. În 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO, de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut argumentele avocatului lui Dragnea şi argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia. În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observaţii suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar. În locul ei, Dăncilă îl numeşte în aceeaşi zi pe Viorel Mocanu.
În 11 martie 2019, Mocanu depune observaţiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care menţionează aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.
Conform copiei intrate acum în posesia HotNews.ro, tot din 11 martie datează şi un memorandum intern cu tema: „Observaţiile Guvernului României cu privire la comentariile reclamantului şi cererea de satisfacţie echitabilă în cauza Dragnea Liviu-Nicolae împotriva României (termen CEDO 11.03.2019)”.
Meleşcanu a negat anterior că ar fi mandatat poziţia agentului CEDO
Pe 4 iulie 2019, după alegerile europarlamentare şi după condamnarea şi încarcerarea lui Liviu Dragnea, Teodor Meleşcanu, încă ministru de Externe pe atunci, a susţinut că el nu i-a dat un mandat agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, în funcţie atunci.
„Agentul CEDO este cel care reprezintă România în toate cauzele în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. În ceea ce priveşte concluziile în dosar, oricine poate, în orice moment, dacă este agent şi are autoritatea respectivă, să prezinte puncte de vedere. Este vorba despre puncte de vedere juridice, care nu intră în competenţa mea. Din acest punct de vedere, agentul CEDO poate să facă şi să exprime poziţia de agent în orice situaţie.
Întrebat expres de HotNews.ro dacă agentul statului român la CEDO avea nevoie de un aviz sau mandat de la ministrul de Externe pentru o nouă linie de apărare a statului în procesul de la Strasbourg cu Liviu Dragnea, Teodor Meleşcanu a răspuns:
„Păi dacă ar fi să dau mandat pentru fiecare concluzie..., avem în jur de 9.000 de dosare la grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului, aşa că vă daţi seama că n-aş face altceva decât să semnez hârtii”.