Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Kovesi, al doilea candidat înscris pentru şefia Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Scutea a ocupat funcţia de procuror general adjunct al României în perioada în care Parchetul General era condus de Laura Codruţa Kovesi Foto Mediafax / Bogdan Maran
Gabriela Scutea a ocupat funcţia de procuror general adjunct al României în perioada în care Parchetul General era condus de Laura Codruţa Kovesi Foto Mediafax / Bogdan Maran

Gabriela Scutea, procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi, s-a înscris pentru funcţia de procuror general al României. Unul dintre magistraţii care a protestat faţă de modificările din Justiţiei operate de către PSD, ea a fost respinsă de Tudorel Toader pentru şefia Ministerului Public.

Procurorul Gabriela Scutea este cel de-al doilea candidat care şi-a depus candidatura pentru şefia Parchetului General.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistraţii vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei

Scutea a fost adjuncta procurorului general al României Laura Codruţa Kovesi, iar între 2013 şi 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană.

Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit însă proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.

L-a acuzat pe Tudorel Toader de lipsă de transparenţă

În cadrul interviului cu comisia condusă de Tudorel Toader pentru desemnarea noului procuror general, în luna aprilie, secretarul de stat Mariana Moţ a întrebat-o pe Gabriela Scutea dacă a participat la protestul magistraţilor de la Bruxelles: Mi s-a părut mie sau v-am văzut pe scări la Bruxelles? V-am confundat?

"Sunt cu acelaşi pardesiu şi cu acelaşi fular pe care le am şi astăzi!"

"Protestul a fost unul tăcut. Este o formă de exprimare. Chiar dacă a fost dus în afară ţării. Din alt punct de vedere, atât Inspecţia Judiciară, cât şi nişte instrumente ale Consiliului Europei, dacă nu greşesc, arată că obligaţia de rezervă a magistraţilor nu înseamnă că în situaţii deosebite să nu îşi expună punctul de vedere", a răspuns Scutea, potrivit Ziare.com.

A fost momentul în care procurorul a povestit discuţiile cu secretarul de stat.

"Va rog să mă iertaţi pentru exprimarea directă, domnul secretar de stat Costea ştie, în situaţia în care noi ne-am aflat împreună la aceeaşi masă, în 9-10 februarie, şi nu ştiam de OUG 7, iar a două zi ea a fost dată, iar noi acolo discutăm exact despre transparenţă şi bună-discuţie în general, între puterile statului, înseamnă că poate ne aflăm în acel punct în care obligaţia de rezervă este, cum să spun, are o virgulă.

Poate să ducă la exprimarea unui punct de vedere de către corpul magistraţilor. Va repet, a fost un protest tăcut, aşa cum s-a ţinut şi în Bucureşti, şi în oraşul nostru, iar prezenţa mea alături de anumiţi colegi să ştiţi că uneori m-am gândit inclusiv că este pentru a nu li se spune: Băi, voi sunteţi nişte copii abia ieşit din INM. Nu sunt."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite