UPDATE Adriean Videanu a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax
Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax

Fostul ministru Adriean Videanu a fost dus, vineri, în faţa magistraţilor, cu propunerea de arestare preventivă după ce, joi, a fost reţinut de procurorii anticorupţie. La Curtea Supremă au ajuns şi afaceristul Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alina Bica, fosta şefă a  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar şi Florian Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.

UPDATE Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi preventiv, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE Adriean Videanu, Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu au plecat acasă, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 3:15, dat fiind faptul că ordonanţele de reţinere au expirat, potrivit Digi24. Instanţa a rămas în pronunţare. 

Dorin Cocoş şi Alina Bica, arestaţi deja în cadrul altor dosare, s-au întors în arestul Poliţiei Capitalei. 

UPDATE Procurorul general al României Tiberiu Niţu a verificat şi infirmat, vineri, ordonanţa fostului şef al DIICOT Alina Bica prin care aceasta a ridicat sechestrul asupra mai multor acţiuni ale lui Adriean Videanu, iar DIICOT încearcă recuperarea acestora, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT încearcă în prezent recuperarea prejudiciului, verificând ce a făcut Adriean Videanu cu aceste acţiuni după ridicarea sechestrului.

UPDATE Şedinţa de judecată a fost suspendată după ce avocatul Alinei Bica a cerut recuzarea unui judecător din complet.

UPDATE Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat vineri că „îi pare rău de situaţia în care este prietenul său Adriean”, (Videanu - n.r.) şi că „evident” imaginea partidului este afectată.

Blaga a fost întrebat dacă la şedinţa Colegiului Director al PDL s-a discutat despre situaţia creată prin reţinerea lui Adriean Videanu.

„Am discutat situaţia în general şi am arătat un lucru foarte clar: dacă aţi pomenit de cazul domnului Videanu, mie îmi pare rău de situaţia în care este prietenul meu Adriean, dar sper ca să-şi poată dovedi nevinovăţia, dar, în situaţia în care, pe care nu o doresc nimănui de a fi arestat, atunci statutul este foarte clar: suspendat din funcţia de membru de partid. Sper să nu ajungem aici”, a precizat Vasile Blaga, citat de Mediafax.

El a mai spus că are un statut al partidului de respectat şi dacă Adrian Videanu „nu este vinovat, nu o să-i ceară să se suspende”.

„În acest moment nu este nici măcar trimis în judecată. Sigur că arestarea este un act foarte grav, sper să nu se întâmple lucrul acesta şi am spus: un membru al PNL arestat este suspendat din calitatea de membru de partid", a repetat Blaga.

El a mai fost întrebat dacă această situaţie afectează partidul.

„Evident da, nu ne face nicio plăcere să se întâmple astfel de cazuri, cum afectează activitatea oricărui partid din România", a precizat Blaga.

UPDATE Fostul ministru Adriean Videanu, omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, au fost duşi în faţa magistraţilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă.

De asemenea, în faţa instanţei au ajuns şi Alina Bica, dar şi fostul consilier al acesteia Florian Mihăilescu, după ce procurorii au cerut şi arestarea lor.

Mai mult, anchetatorii vor solicita un nou mandat de arestare inclusiv pentru Alina Bica. 

Magistraţii Curţii Supreme vor decide în această seară dacă vor emite pe numele celor şase mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cursul zilei de joi, fostul ministru Adriean Videanu, Alin Cocoş şi Florian Mihăilescu au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru acte de corupţie.

Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat emis noaptea trecută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în timp de Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Alin Cocoş este acuzat de dare de mită şi de trafic de influenţă, iar Alina Bica de luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu (două infracţiuni) şi favorizarea infractorului.

Conform anchetatorilor, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care a făcut parte printre alţii şi Alina Bica, ar fi aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 de metri pătraţi (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 de lei. 

Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, ar fi acceptat solicitarea lui Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la trei persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Oamenii legii precizează că în acets demers s-ar fi implicat şi Ionuţ Florin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care ar fi intermediat relaţia cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv.

În schimbul influenţei realizate, Alina Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude a lui Alin Cocoş.

Transmiterea dreptului de proprietate ar fi fost realizată cu lui Cocoş şi a lui Mihăilescu prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse.

Bica ar fi ridicat sechestru pus pe 80 de acţiuni ale lui Adriean Videanu

Adriea Videanu a fost reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu după ce Alina Bica, pe 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, ar fi ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Bica, intervenţii pentru ca un inculpat să nu fie condamnat la închisoare

Potrivit comunicatului emis de procurori, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, „în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, Alina Bica ar fi dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie”.

Pentru sprijinul, pe lângă unele beneficii financiare, Bica i-ar fi cerut persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Afacerişti ajutaţi de Bica

Potrivit unor surse citate de Mediafax, în acest caz, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul Carom, întocmit chiar de fosta şefă a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Pe 29 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori a încuviinţat luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Bica Alina Mihaela, aceasta aflându-se în spatele gratiilor. 

Procurorii precizează că, în acest ca, s-a început urmărirea penală şi faţă de alte persoane.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-a adresat iniţial soţului Alinei Bica, potrivit unor surse judiciate citate de Mediafax.

Denunţul a fost înaintat de Tender procurorilor DNA prin avocatul său, potrivit surselor citate, care nu au făcut alte precizări.

Dezvăluiri din acest dosar, făcute publice anul trecut

Potrivit unor documente ale DNA, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul său la sfârşitul anului trecut, terenul din Snagov pe care l-ar fi primit Alina Bica ar fi aparţinut fostei soţii a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, iar omul de afaceri, fiul său Alin Cocoş şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonanţei de disjungere a cauzei, după atribuirea valorii terenului, de către expertul evaluator Emil Nuţu şi înainte de aprobarea raportului de către comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren către oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe, „scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenţi" a legăturii cu membrii comisiei „prin intermediul lui Cocoş Dorin, Cocoş Alin (fiul lui Dorin Cocoş, n.r.) şi Udrea Elena Gabriela”.

În urma acordării despăgubirii pentru teren, acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate, „iar o parte din bani au fost direcţionati către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)”.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Adriean Videanu, reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care este cercetată şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT

Fostul ministru Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Preşedintele PDL Bucureşti este acuzat de complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este cercetată pentru corupţie şi Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Videanu a fost dus deja în arestul Poliţiei.

Fostul consilier al Alinei Bica, şi fiul lui Dorin Cocoş, reţinuţi de procurorii DNA

Fostul ofiţer de poliţie judiciară Florentin Mihăilescu, care a consiliat-o pe Alina Bica în mandatul la şefia DIICOT, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, într-o cauză disjunsă din dosarul despăgubirii pentru un teren supraevaluat în care Bica este arestată preventiv. Şi fiul omului de afaceri Dorin Cocoş a fost scos cu cătuşe din sediul DNA. Procurorii vor cere vineri la instanţa supremă arestarea preventivă a acestora.

Elena Udrea la DNA - acuzată de spălare de bani şi fals. Oficiali DNA: ştia de mita din dosarul „Microsoft”. Udrea: nu ştiu de unde proveneau banii

Elena Udrea, la DNA. Elena Udrea, fostul candidat la Preşedinţie, a fost pusă sub control judiciar. Aceasta a fost dusă în această dimineaţă cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost audiată timp de aproape cinci ore. Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii.

Ioan Niculae, acuzat că ar fi mituit-o pe Alina Bica, cu 3,5 milioane de euro, ca să-i blocheze un dosar. Dragnea, intermediar

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată, într-un nou dosar penal, că ar fi protejat mai mulţi oameni de afaceri, printre care Ioan Niculae şi Ovidiu Tender. În dosar apare şi numele lui Liviu Dragnea, care i-ar fi promis Alinei Bica funcţia de procuror general.

Scandalul Bica. Gheorghe Stelian: I-am dat lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, 10 milioane de euro, conform înţelegerii

Gheorghe Stelian le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a cerut 10 milioane de euro, prin intermediul fiului său, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP pentru a-i soluţiona dosarul în care a cerut despăgubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii au arestat-o pe Alina Bica, dar şi pe Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, care ar putea afla astăzi dacă va rămâne în arest.

Încă o retrocedare suspectă făcută de ANRP pentru Stelian Gheorghe

O altă retrocedare ciudată al cărei beneficiar a fost Stelian Gheorghe, acelaşi personaj din dosarul Alinei Bica, s-ar fi petrecut în 2010, la Agenţia Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor, în baza unor acte falsificate pentru 15 hectare de teren în Sectorl 1 din Bucureşti.

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite