EXCLUSIV Fondul Proprietatea, executat în cazul FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păgubiţii FNI aşteaptă încă din 2009 să-şi primească despăgubirile stabilite de instanţă FOTO Adevărul
Păgubiţii FNI aşteaptă încă din 2009 să-şi primească despăgubirile stabilite de instanţă FOTO Adevărul

Afacerea Fondul Naţional de Investiţii loveşte unde te aştepţi mai puţin: Fondul Proprietatea este executat silit în acest dosar, deşi s-a înfiinţat la aproape 10 ani după prăbuşirea FNI

Creditorii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) au început operaţiunea de executare silită a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Instituţia, care ar fi trebuit să supravegheze activitatea Fondului, a fost obligată, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti, să plătească celor aproximativ 130.000 de păgubiţi sumele pe care aceştia le-au depus la FNI, dar pe care nu au mai putut să le recupereze. 

Poprirea nu s-a făcut însă pe conturile CNVM. Executat silit este Fondul Proprietatea, în contul sumelor pe care această instituţie le are de plătit către autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital. Luni, Fondul Proprietatea a primit de la executorii judecătoreşti o notificare de poprire, legea obligând Fondul, sub sancţiunea amenzii, să vireze sumele de bani în contul creanţei pe care creditorii FNI o au asupra CNVM.

TREI ANI DE TERGIVERSĂRI

Potrivit legislaţiei, Fondul Proprietatea achită către CNVM o taxă anuală echivalentă cu 0,8% din valoarea activelor, însemnând  mai multe milioane de euro. Plăţile se fac o dată la 3 luni. Reprezentanţii Fondului Proprietatea au confirmat primirea a 282 de notificări din partea păgubiţilor FNI, în valoare de 8,7 milioane de lei. 

Până la închiderea ediţiei, oficialii CNVM nu au răspuns întrebărilor noastre. 

Deşi decizia prin care instanţa a obligat CNVM să-i despăgubească pe investitorii FNI este definitivă şi irevocabilă încă din 2009, aceasta nu a putut fi pusă în aplicare. Potrivit apărătorilor păgubiţilor FNI, CNVM a încercat prin toate mijloacele să nu poată fi executată silit. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital a formulat mai multe contestaţii, respinse în mare parte ca neîntemeiate, şi a promovat proiecte de acte normative prin care să fie scutită de la plata despăgubirilor. 

După ce un ordin al ministrului Finanţelor Publice, prin care CNVM era scutită de plata oricăror sume care le depăşea bugetul, a fost anulat de catre instanţele de judecată, autoritatea de reglementare a pieţei de capital a promovat un proiect de lege, ulterior adoptat de Parlament. Potrivit Legii 116/2011, „executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii se asigură doar din sumele ce depăşesc 5.000.000 lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM”. 

„Practic, prin această lege s-a urmărit imposibilitatea executării silite a CNVM, deoarece bugetul acestuia este într-o continuă transformare, fiind modificat în funcţie de sumele care îi sunt vărsate în conturi, astfel încât CNVM creează noi cheltuieli pentru a putea să justifice refuzul de plată”, a declarat pentru „Adevărul“ avocata Ioana Sfîrăială. 

CEC BANK, SCUTITĂ DE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR

O altă instituţie care ar fi trebuit să-i despăgubească pe investitorii FNI a fost CEC Bank. Odată cu privatizarea acesteia, obligaţiile băncii au trecut în responsabilitatea AVAS. Prin decizia penală  din  4 iunie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înlăturat răspunderea AVAS ca parte responsabilă civilmente, după ce instituţia a invocat lipsa calităţii procesuale. 

În acelaşi dosar, s-a menţinut obligaţia de plată a CNVM, în solidar cu mai multe persoane fizice şi juridice, pentru prejudiciul de 394,4 milioane de lei, aşa cum a fost calculat de către experţii contabili desemnaţi de către instanţă. ;

SENTINŢA INSTANŢEI

Printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă în 2009, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată să plătească investitorilor FNI, în solidar cu mai multe persoane fizice şi juridice, suma de 394,4 milioane de lei.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite