Şase români şi un albanez, căutaţi de FBI, pentru fraude cibernetice. Cum au reuşit ţeparii să lase 800 de cumpărători din întreaga lume fără un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase români şi un albanez sunt căutaţi de FBI pentru fraude cibernetice în valoare de un milion de dolari. Aceştia sunt acuzaţi că vindeau maşini inexistente, bărci şi alte obiecte de mare valoare prin intermediul eBay şi a altor site-uri. Într-un comunicat oficial, FBI a dat asigurării că suspecţii vor fi prinşi cu ajutorul partenerilor internaţionali.

UPDATE Autorităţile americane dau asigurări, într-un comunicat oficial, că şase români şi un albanez care au fost inculpaţi, joi, în SUA pentru fraude de milioane de dolari din vânzări false de produse de lux pe internet vor fi prinşi şi duşi în faţa justiţiei, cu ajutorul partenerilor internaţionali.

Cei şapte au fost depistaţi în urma unei ample acţiuni a FBI şi a Interpol, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA. Aceştia conduceau o adevărată reţea de fraude cibernetice, din care mai făceau parte alte persoane - printre care şase români - arestate în urma unei operaţiuni desfăşurate prin cooperare poliţienească la nivel internaţional, la 5 decembrie 2012, potrivit Mediafax.

Românii şi complicele albanez se află pe lista „Wanted“ a FBI din 20 decembrie 2012, când Judecătoria Districtuală din Brooklyn, New York, a emis pe numele lor mandate federale de arestare. Ei sunt acuzaţi de complicitate la comiterea de infracţiuni prin transferuri bancare frauduloase, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, precum şi trafic cu mărci înregistrate false.

Interpol a emis alertă de „cod roşu" şi solicită ajutor în capturarea fugarilor, scrie wired.com, citat de Digi24. Unul dintre ei a fost arestat în 2010, dar a reuşit să scape exact înainte ca judecătorii Tribunalului Vâlcea să se pronunţe, pentru că îi expirase ordonanţa de reţinere.

Care era strategia suspecţilor

Potrivit autorităţilor americane, sunt căutaţi românii Nicolae Popescu (liderul grupării), Daniel Alexe, Dumitru Daniel Bosogioiu, Ovidiu Cristea şi Dragomir Răzvan şi albanezul Fabjan Meme. De asemenea, în actele anchetatorilor figurează şi două persoane cu poreclele „George Skyper“ şi “Tudor Barbu Lautaru”.

Strategia suspecţilor era extrem de simplă: aceştia postau anunţuri pe eBay, Cars.com, AutoTrader.com şi CycleTrader.com pentru maşini, motociclete şi bărci, cu preţuri între 10.000 şi 45.000 de dolari. Pentru mai multă credibilitate, fraudatorii trimiteau potenţialilor cumpărători certificate falsificate şi alte documente pentru a-i convinge că vânzarea este legală.

Potrivit anchetatorilor, cei înşelaţi au pierdut în total aproximativ un milion de dolari, după ce au trimis banii, dar nu au mai primit bunurile câştigate în urma „licitaţiilor“. Inculpaţii şi-au deschis conturi bancare în Statele Unite cu ajutorul unor paşapoarte false şi le trimiteau cumpărătorilor e-mailuri care păreau a fi din partea reprezentanţilor Amazon Payments, PayPal şi alte servicii de plăţi online.

Gruparea, activă din 2006

Gruparea opera din 2006, poliţia detectând aproximativ 800 de victime, din toată lumea, care le-ar fi trimis inculpaţilor 1 milion de dolari pentru a cumpăra ceasuri Rolex, maşini, iahturi, avioane private şi bijuterii, toate fictive. Valentin Popescu, din Alexandria, judeţul Teleorman, a reuşit să scape de la Tribunalul Vâlcea, după ce a constatat că ordonanţa de reţinere, emisă pe numele său, a expirat.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite