EXCLUSIV Sceneta în care Giovani Becali se răstea la judecătoarea Terceanu, regizată chiar de magistrata coruptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Geanina Terceanu a fost cea care a propus fraţilor Becali să- ajute în dosarul Transferurilor
Judecătoarea Geanina Terceanu a fost cea care a propus fraţilor Becali să- ajute în dosarul Transferurilor

Procurorii DNA au probe că judecătoarea Geanina Terceanu este cea care a regizat circul făcut de Ioan Becali în sala de judecată, în 2012, la procesul dosarului „Transferurilor”, când impresarul a strigat cuvinte grele, umilind-o pe magistrată.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a motivat ieri decizia prin care a trimis-o după gratii, pentru 30 de zile, pe judecătoarea Geanina Terceanu, cercetată de procurorii DNA pentru luare de mită. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de Ioan şi Victor Becali, acuzaţi de dare de mită, care însă se află în penitenciar, unde îşi ispăşesc pedepsele primite în dosarul „Transferurilor”.

Noi detalii incendiare ies la iveală din dosarul în care magistratul Terceanu este acuzat că a luat o şpagă de 220.000 de euro pentru a-i achita pe „greii“ din fotbal. Pentru o asemenea şpagă, judecătoarea a acceptat de bună voie să fie umilită de Giovani Becali în sala de judecată.

Procurorii DNA deţin probe că Terceanu nu numai că s-a târguit ca la piaţă pentru mita pe care o voia pentru a da achitare în dosarul „Transferurilor”, dar a pus la punct şi toate detaliile afacerii. Inclusiv circul pe care l-a făcut Giovani Becali în sala de judecată.

Mai exact, în 2012, pe parcursul judecării dosarului „Transferurilor”, Giovani Becali nu s-a sfiit să facă un scandal-monstru în şedinţa prezidată de Geanina Terceanu. „Să vă ferească Dumnezeu să ajungă familia mea să conducă ţara asta! Să vă văd atunci dacă faceţi dreptate sau nu! Că trebuie să o faceţi! Aaa, dacă aţi consemnat ce a zis martorul, săru’-mâna! Pot să vă sărut mâna? V-ar plăcea, dar ce doamnă? Sunteţi sub ordin să se scrie cum vrea martorul?“, răcnea Becali plin de indignare în sala de judecată.

Ulterior a ieşit la iveală că spectacolul avea însă rolul a se lăsa impresia că inculpaţii se aşteaptă să primească pedepse grele, iar regia aparţine chiar judecătoarei „umilite“. Unul dintre denunţătorii din acest caz, care este chiar rudă cu fraţii Becali, a povestit anchetatorilor că judecătoarea Terceanu le-a transmis impresarilor cum să se poarte în sala de judecată la pronunţarea sentinţelor măsluite.

„Totodată, judecătoarea mi-a spus că, în momentul în care va pronunţa soluţia de achitare, să spun familiei Becali să pară îngrijoraţi de soluţia care se va pronunţa“, a declarat Gabriela Manole, soţia lui Teodoris Manole, cel de-al doilea denunţător.

Ghid de conspirare a şpăgii

Pentru a minimiza riscurile la care se expunea prin încasarea mitei, judecătoarea Terceanu a folosit adevărate tehnici de conspirativitate, desprinse parcă din filmele poliţiste. Ea a impus aceste reguli şi intermediarilor şpăgii – soţii Manole. Astfel, aceştia au folosit telefoane cu cartele prepay şi comunicau codificat.

„M-am dus la judecătoare acasă şi i-am transmis că familia Becali este de acord să dea cei 105.000 euro. Cu această ocazie, am stabilit de comun acord cu judecătoarea ca, în cazul în care voi primi banii de la familia Becali, să îi dau două bipuri pe telefonul dedicat cu aceasta, iar în cazul în care nu am primit banii, să îi dau un singur bip“, a declarat Gabriela Manole.

Judecătoarea şi-a luat şi alte măsuri de precauţie. Astfel, intermediara a fost pusă să ceară banii de la Victor Becali în plicuri, pe care acesta să-i lase în anumite locuri.

În final, şpaga a fost ascunsă într-o pungă de cipsuri. „După câteva zile, m-am întâlnit cu Becali Victor în acelaşi loc, de această dată chiar în magazinul Penny Market şi am stabilit să ne plimbăm printre rafturi, fără să ne vorbim, şi să îmi lase banii într-un plic, pe un raft. Acesta mi-a lăsat banii pe un raft din magazin şi eu i-am luat imediat, după care am plecat, de asemenea, fără să ne vorbim. Imediat după ce am luat banii de la Becali Victor, i-am dat judecătoarei două bipuri, aceasta înţelegând, în acest mod, că am luat banii. În aceeaşi zi, aşa cum convenisem cu judecătoarea, am mers în satul Movila, având banii asupra mea şi am identificat casa surorii judecătoarei. (...) La scurt timp, a venit la casa surorii sale şi judecătoarea Terceanu Geanina, astfel că m-am întâlnit cu ea pe drum. M-am făcut că nu o cunosc şi am mers în paralel cu ea, până când ne-am apropiat de casa surorii ei. (...) I-am dat banii surorii judecătoarei într-un plic introdus într-o pungă de chipsuri“, a mai povestit martora.

Comoara din cutia de tablă

Mare parte din cei 105.000 de euro a fost găsită în locuinţa surorii judecătoarei Terceanu, din satul Moviliţa (Ilfov), aşa cum a declarat martora. „Din această sumă, la percheziţia domiciliară efectuată la 19 noiembrie 2015 la locuinţa numitei CL a fost găsită cea mai mare parte a sumei, anume 96.000 de euro, în bancnote a câte 500 de euro. Cu prilejul percheziţiei, numita CL a arătat că aceşti bani îi are de la sora sa Terceanu Geanina, care i-a cerut să îi păstreze”, au menţionat procurorii în referatul prin care au cerut arestarea judecătoarei corupte.

Declaraţiile martorilor conţin şi alte detalii inedite. Unele, de-a dreptul hilare.
„Legat de cei 105.000 euro, fac precizarea că, în cadrul altor întâlniri şi discuţii pe care le-am avut cu judecătoarea Terceanu Geanina, aceasta m-a întrebat insistent cum să ascundă banii, iar eu i-am sugerat că poate să-i pună într-o cutie metalică pe care s-o îngroape foarte adânc, fără să o vadă nimeni, lângă curtea surorii sale. Acesteia îi era teamă că banii ar putea fi mâncaţi de rozătoare, iar eu i-am sugerat din nou că dacă îi pune într-o cutie metalică nu o să se întâmple acest lucru. De asemenea, judecătoarea Terceanu Geanina mi-a spus că este posibil să îi ascundă în beciul casei surorii sale“, a mai declarat Gabriela Manole.

Onorariu (şpagă) de succes

După pronunţarea soluţiei de achitare, impresarii Ioan şi Victor Becali au fost atât de mulţumiţi de prestaţia judecătoarei Geanina Terceanu încât au hotărât să-i dea un „onorariu de succes“. Banii au fost daţi tot prin intermediari, după ce au fost luate toate măsurile de precauţie.

„Întrucât familia Becali a fost mulţumită de soluţia dată de judecătoarea Terceanu Geanina, conform înţelegerii anterioare între aceştia, au hotărât să-i mai dea acesteia încă o sumă de bani, respectiv 45.000 euro, drept mulţumire. Astfel, la un interval de două-trei săptămâni după pronunţarea hotărârii, m-am întâlnit din nou cu Becali Victor la spălătoria de maşini din parcarea aceluiaşi magazin Penny Market de pe Şoseaua Fundeni, unde am primit de la acesta suma de bani, pe care trebuia s-o înmânez judecătoarei“, a afirmat intermediarul mitei.

Geanina Terceanu l-ar fi jumulit de bani şi pe Cristian Borcea, achitat în acelaşi dosar. Potrivit procurorilor, în 2012, chiar înainte de pronunţarea hotărârii de achitare, Terceanu s-ar fi întâlnit cu avocatul George Iorgovan, fiul „părintelui Constituţiei“ Antonie Iorgovan, care îl apăra pe Borcea, de la care ar fi primit 10.000 de euro.

„Ştiu de la judecătoarea Terceanu Geanina că, înainte de pronunţarea hotărârii în dosarul Transferurilor, Borcea Cristian l-a trimis pe avocatul Iorgovan, fiul răposatului Antonie Iorgovan, să-i dea acesteia suma de 10.000 euro“, a declarat Teodoris Manole.

Avocatul Dan Petre, săgeata judecătoarei Terceanu

Procurorii au arătat că tocmai judecătoarea Geanina Terceanu a fost cea care a propus fraţilor Becali să-i scape de belea, pentru o sumă corespunzătoarea. Magistratul a scos la înaintare un apropiat, pe avocatul Dan Petre, implicat şi în alte dosare de corupţie. Dan Petre este cel care l-a abordat pe Teodoris Manole, pe care-l apărase în mai multe dosare, şi despre care ştia că este rudă cu Giovani şi Victor Becali.

Întâlnirile de taină între avocat, Manole şi Terceanu au avut loc la restaurantul „Manolo“, din Bulevardul Pache Protopopescu, care aparţinea denunţătorului.
„Avocatul Petre Dan mi-a spus că dosarul Transferurilor în care erau cercetaţi, printre alţii, Becali Victor şi Becali Ioan, a picat la o judecătoare la care acesta avea «intrare». Ştiind că eu sunt rudă cu familia Becali, m-a întrebat dacă sunt de acord şi dacă doresc să vorbesc cu aceştia, în sensul de a-i întreba dacă sunt interesaţi de acest subiect. Am fost de acord cu solicitarea acestuia, astfel că în zilele următoare am mers la locuinţa lui Becali Ioan, zis Giovanni, din Pipera şi i-am spus că dosarul în care acesta este cercetat împreună cu fratele său şi cu alţii a picat la o judecătoare la care avocatul Petre Dan avea «intrare». Totodată, l-am întrebat dacă este interesat de acest lucru şi dacă doreşte să fie ajutat în vreun fel şi în ce să constea acel ajutor. Becali Ioan a fost de acord“, a mărturisit Teodoris Manole.

Cum a fost scos din schemă avocatul Dan Petre

După ce Dan Petre i-a făcut cunoştinţă cu judecătoarea, Manole şi-a luat în serios rolul de negociator, întâlnindu-se de mai multe ori cu Geanina Terceanu, atât la restaurantul său, cât şi acasă la aceasta.

„I-am spus judecătoarei că am fost la familia Becali şi sunt dispuşi să fie ajutaţi de către aceasta în dosarul pe care îl avea în lucru. Judecătoarea Terceanu Geanina mi-a spus că o să îi ajute, urmând să stabilim ulterior în ce mod va consta acest ajutor. Tot la această întâlnire, i-am spus judecătoarei că familia Becali doreşte o întâlnire cu aceasta, pentru a-i explica nişte amănunte din dosar. Aceasta a fost de acord, urmând ca eu împreună cu avocatul Petre Dan să stabilim detaliile acestei întâlniri“, a spus martorul.

La un moment dat, Teodoris Manole i-a propus Geaninei Terceanu să-l scoată din schemă pe avocat. Judecătoarea a acceptat. „Avocatul Petre Dan s-a ridicat de la masă pentru a merge la toaletă, împrejurare în care eu i-am spus judecătoarei să discute direct cu mine, pentru a nu mai implica şi alte persoane, referindu-mă practic la avocatul Petre Dan, aspect cu care aceasta a fost de acord. În acest sens, judecătoarea Terceanu Geanina mi-a dat numărul ei de telefon, pentru a putea discuta direct cu aceasta, fără a mai fi de faţă şi a fi mijlocite întâlnirile de către avocatul Petre Dan“, a declarat Teodoris Manole.

A trecut mita în declaraţia de avere

Judecătoarea Geanina Terceanu a folosit 93.000 de euro din mita primită de la fraţii Becali pentru a-şi achiziţiona un apartament de lux. Magistrata a trecut locuinţa în declaraţia de avere. Ea a făcut însă o greşeală flagrantă. „Din examinarea declaraţiilor de avere date de către suspectă, nu rezultă existenţa vreunei surse licite a banilor folosiţi la achiziţionarea locuinţei (cum ar fi contractarea unui credit bancar, luarea unui împrumut de la vreo persoană, vânzarea vreunei alte proprietăţi“, au subliniat anchetatorii.

Magistraţii din dosarul Transferurilor

• 2 octombrie 2008 Procurorul Doru Ţuluş de la DNA  i-a trimis în judecată pe cei opt impresari şi şefi de cluburi.
• 3 aprilie 2012 Judecătoarea Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucureşti a  decis achitarea tuturor acuzaţilor.
• 12 noiembrie 2012 Magistraţii Viorica Costiniu şi Luchian Constantinescu i-au găsit vinovaţi pe cei opt, ai au dat condamnări.
• 20 mai 2013  Judecatoarele Lucia Tatiana Rog şi Corina Jijiie de la Curtea Supremă au decis rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Bucureşti. Judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată.
• 4 martie 2014 Judecătoarele Anca Alexandrescu şi Codruţa Strîmb de la Curtea de Apel Bucureşti au decis definitiv condamnarea celor opt acuzaţi din acest caz.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite