Evaluatorul imobiliar din dosarul lui Radu Mazăre susţine că terenurile din Mamaia erau ieftine şi trebuiau consolidate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa a continuat, luni, cu un supliment de declaraţie a evaluatorului imobiliar Alin Horaţiu Dima, inculpat care a arătat că terenurile din Mamaia sunt ieftine, deoarece constructorii trebuie să investească mult în consolidarea lor.


La termenul de luni de la Curtea de Apel Bucureşti, fostul preşedinte al Consiliului Judetetan Constanţa Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea au transmis prin avocat că vor ca procesul să se poată desfăşura şi în lipsa lor şi nu vor să dea declaraţii suplimentare.

Alin Horaţiu Dima a arătat  că acuzaţiile care i se aduc nu au nicio susţinere şi că nu a subevaluat cele 130 de terenuri din judeţ care au făcut obiectul anchetei penale.

“Resping acuzaţiile DNA conform cărora aş fi folosit o metodă de evaluare incorectă şi o formulă de calcul incorectă. Specialiştii DNA au greşit când au stabilit valoarea unui teren prin media valorilor aplicate, iar unele imobile erau concesionate deja. De asta au rezultat aceste preţuri”, a declarat inculpatul în faţă judecătoarei Corina Dăescu de la Curtea de Apel Bucureşti.

Cu referire la terenurile din Mamaia evaluate de el şi apoi vândute de primărie unor apropiaţi ai fostului edil Radu Mazăre, expertul Dima a arătat că „toate terenurile din Mamaia necesită lucrări în vederea exploatării. De adoptarea unor soluţii, de fundare a viitoarelor construcţii, soluţii foarte scumpe în raport de caracteristicile geotehnice ale acestora. Cu cât costul de edificare a unei construcţii este mai mare, cu atât valoarea terenului scade. Terenurile de pe malul lacului Siutghiol sunt rezultatul unor acumulări lacustee.  E nevoie de soluţii costisitoare de fundare”, a mai susţinut expertul Dima în faţă judecătorului.

Astfel, Dima a reluat declaraţiile date în faţă instanţei în 2012, când a arătat că “terenul pe care s-a construit Aqua Magic (parcul acvatic la care sunt acţionari mama şi fratele lui Radu Mazăre - n.r.) a fost evaluat la doar 20 de dolari metrul pătrat, deoarece în baza unui studiu geotehnic am aflat că acest teren conţine depuneri loessiene” şi că “terenul era mai ieftin deoarece era afectat şi de o intensă poluare fonică, deoarece se află la intersecţia a trei bulevarde”.

În cazul altui teren, situat pe malul lacului Siutghiol, pe care l-a evaluat de la 90 de dolari la nouă dolari metrul pătrat, acelaşi expert a susţinut că această valoare rezultă din faptul că imobiul nu este racordat la utilităţi.

Potrivit acuzaţiilor DNA, acelaşi expert  a subevaluat un alt teren pentru Cristian Borcea. În 2005, Borcea a primit de la Primăria Constanţa, pentru doar 124 euro, o suprafaţă de 19.669 de metri pătraţi de teren, preţ stabilit de Alin Horaţiu Dima. Ulterior, Borcea a vândut totul cu 1.067.604 de euro, arată procurorii în rechizitoriu.

Alin Horaţiu Dima a fost trimis recent în judecată într-un alt dosar, find acuzat de supraevaluarea unui teren. Procurorii DNA arată, în rechizitoriul întocmit în dosarul ANRP 5, că în mai 2011, expertul Dima a susţinut că un teren agricol de 25 de hectare valorează 8.750.000 de euro. Imobilul ar fi costat, în realitate, 875.000 de euro. Pentru acest „serviciu”, expertul ar fi primit de la beneficiarul despăgubirii, omul de afaceri Horia Simu, suma de 5.000 euro. În acest caz, procurorii au început urmărirea penală faţă de Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP, care ar fi primit o mită de 400.000 de euro pentru această retrocedare, dar şi faţă de Simu.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite