Dosarul „Turceni - Rovinari”. Victor Ponta şi Dan Şova s-au prezentat la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova şi Victor Ponta au fost trimişi în judecată în septembrie 2015
Dan Şova şi Victor Ponta au fost trimişi în judecată în septembrie 2015

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat vineri dimineaţă la Curtea Supremă unde are loc un nou termen al dosarului „Turceni - Rovinari”. De asemenea, şi senatorul Dan Şova a ajuns la instanţă, el urmând să fie audiat.

Victor Ponta şi Dan Şova au ajuns la Înalta Curte cu puţin înainte de ora 10.00, refuzând însă să facă declaraţii în faţa presei.

La ultimul termen al procesului, care a avut loc pe 5 aprilie, Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, a fost audiat de magistraţi. El arată că are dublă cetăţenie, română şi australiană. Ciurel a respins acuzaţiile DNA şi arată că este nevinovat.

Ciurel a dat mai multe detalii despre modul în care CER a semnat contractul de asistenţă jurudica cu firma Şova şi Asociaţii. 

El a explicat că s-a respectat legea atunci când s-a semnat contractul, chiar dacă acesta nu era pe procedura de achiziţie publică. La baza acestei decizii ar stă o notă justificativă pe care a semnat-o, care stipula că este nevoie de serviciile acestei case de avocatură, şi care a fost semnat în final de directorul general al CER.

Acuzaţiile DNA

Dosarul „Turceni-Rovinari" a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 17 septembrie 2015. În acest caz sunt implicaţi fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite