UPDATE 90 de procurori DNA cer CSM să stabilească dacă declaraţiile lui Ponta, la adresa lui Jean Uncheşelu, aduc atingere independenţei justiţiei
0Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”, aduc atingere independenţei justiţiei. Primul termen din dosarul în care premierul a fost trimis în judecată va fi judecat luni.
UPDATE Primul termen din dosarul Rovinari Turceni a fost stabilit pentru data de luni, 21 septembrie.
Potrivit unui comunicat al DNA, primul-ministru al României Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele că: "(….) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!”. Declaraţiile l-au vizat pe procurorul Jean Uncheşelu, cel care a semnat rechizitoriul din dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată Victor Ponta.
Astfel, la data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii lansate în spaţiul virtual de către premierul României.
Vot unanim a 90 de procurori
Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.
Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar.
Ce se arată în solicitarea DNA
Potrivit sursei citate, în solicitarea adresată CSM, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie consideră că afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.
"Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale", se mai arată în comunicatul DNA.