Denunţ penal împotriva nerespectării deciziei instanţei privind drapelul secuiesc în Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Forumului Civic al Românilor, Ilie Şandru, spune că a depus un denunţ penal la Parchetul din Gheorgheni privind nerespectarea sentinţei date de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a anulat hotărârea Consiliului Judeţean Harghita prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului.

Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Ilie Şandru a declarat joi că, deşi hotărârea Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului Harghita a fost anulată definitiv şi irevocabil, acesta continuă să fie arborat pe zeci de primării.

„Asta m-a determinat să fac un denunţ penal pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile şi am început în zona Gheorgheni. Acţiunea va continua în justiţie, de data aceasta printr-un proces penal, voi ajunge şi la Parchetul din Miercurea Ciuc pentru zona Ciuc şi la Parchetul din Odorheiu Secuiesc pentru zona Odorhei“, a spus Şandru.

El a spus că a fost deja citat la sediul Poliţiei municipiului Gheorgheni, unde se va prezenta peste câteva zile pentru a-şi susţine denunţul, potrivit legii, acolo urmând să fie chemaţi şi „20-30 de indivizi, primari care nu au înţeles să respecte hotărârea definitivă“, deşi le-a trimis-o.

Şandru a susţinut că drapelul secuiesc „este al unui ţinut care nu există legal“ şi „nu e aprobat de nicio instanţă judecătorească“.

„Politicienii maghiari aduc tot felul de aşa-zise motivări, de-a dreptul puerile, că şi alte zone geografice şi alte ţinuturi au drapele şi însemne proprii, dar acelea sunt recunoscute, Ţara Bârsei, a Făgăraşului şi multe altele, nu ştiu dacă au drapele sau nu au, dar oricum, ele nu sunt drapele ale unui ţinut care nu există legal, ori drapelul secuiesc este al unui ţinut care nu există legal, Ţinutul Secuiesc autonom, nu e aprobat de nicio instanţă judecătorească şi nu poate sta alături de drapelul ţării“, a explicat el.

Preşedintele FCRCHM a spus că legea trebuie respectată, însă, în opinia sa, în Harghita „nu s-au aplicat foarte multe legi şi de aceea s-a ajuns la această politică a paşilor mărunţi prin care, în timp ce UDMR s-a aflat la putere, la guvernare atâţia amar de ani, a făcut ce-a vrut“.

Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, în septembrie 2012, o hotărâre a Consiliului Judeţean Harghita din 2009, prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului Harghita. Potrivit portalului instanţelor de judecată, instanţa a admis astfel un recurs formulat de Ilie Şandru, decizia fiind irevocabilă.

În noiembrie 2009, consilierii judeţeni harghiteni au aprobat proiectul de hotărâre prin care steagul Consiliului Naţional Secuiesc devenea şi steagul judeţului Harghita, urmând să fie folosit la manifestări festive.

După primirea deciziei civile pronunţate de către Curtea de Apel Târgu Mureş, prefectul Jean-Adrian Andrei a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarilor din judeţ să se conformeze dispoziţiilor „general obligatorii“ ale acesteia şi să o pună în executare.

Numai câţiva primari au declarat că se vor conforma, alţii au refuzat public, iar în prezent drapelul secuiesc este arborat, potrivit prefectului, pe sediile a 40 de primării, din cele 67 existente în judeţ, pe 62 de şcoli şi pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite