Darius Vâlcov, audiat la DNA. Tablourile confiscate de la acesta au ajuns în custodia Muzeului Naţional de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov a fost arestt preventiv pentru 23 de zile FOTO Mediafax
Darius Vâlcov a fost arestt preventiv pentru 23 de zile FOTO Mediafax

Fostul ministru Darius Vâlcov a fost dus, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a da noi declaraţii în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Asta după ce, la finalul săptămânii trecute a fost arestat preventiv pentru 23 de zile. Tablourile confiscate de la senator se află în custodia Muzeului Naţional de Artă a României (MNAR). Senatorul cere înlocuirea arestării preventive.

UPDATE Darius Vâlcov le cere magistraţilor Curţii Supreme înlocuirea arestării preventive cu o măsură mai blândă. 

Solicitarea urmează să fie luată în discuţie, marţi, de judecătorii Instanţei Supreme.

Senatorul este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

Fostul ministru a încercat, potrivit unor surse judiciare, să semneze cu anchetatorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă, acesta a fost refuzat de procurori. 

Procurorul de caz nu a considerat că în cazul lui Darius Vâlcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia în cursul urmăririi penale, după începerea acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.

„Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani”, potrivit articolului 480 din Codul de Procedură Penală.

Muzeul secret al lui Darius Vâlcov

Procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său. 

Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.

Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.

Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.

Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.

Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

Tablourile, în custodia Muzeului Naţional de Artă a României

Potrivit MNAR, cele 125 de opere de artă confiscate de la Darius Vâlcov se află în acest moment în custodia instituţiei, ele urmând a fi evaluate de către un expert independent.

„În conformitate cu prevederile legale şi având în vedere dispoziţia Parchetului, Muzeul Naţional de Artă al României a preluat în custodie de la Direcţia Naţională Anticorupţie un număr de 125 de obiecte de artă care au fost sechestrate de Parchet în dosarul domnului Darius Vâlcov”, informează instituţia muzeală.

De asemena, sursa citată arată că toate obiectele au fost sigilate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi vor fi ţinute la dispoziţia acesteia pe tot parcursul cercetărilor, bunurile urmând a fi expertizate şi evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet.

Pasiune nemărturisită în declaraţia de avere

Pasiunea secretă a fostului ministru a rămas nemărturisită chiar şi în declaraţia de avere. În ciuda comorii confiscate, declaraţia de avere a lui Vâlcov este ”curată”: în ea nu apar nici terenuri, nici case, iar valoarea declarată a obiectelor de artă şi a bijuteriilor, la grămadă, este 62.000 de lei. Or, numai tabloul de Renoir găsit de anchetatori în seiful ascuns al lui Vâlcov este cotat pe piaţă la peste 500.000 de lei (114.000 de euro).

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov află joi dacă va fi arestat preventiv. Fostul ministru le-a mai dat procurorilor 47 de tablouri pe care le ţinea ascunse

Senatul a dat undă verde şi la a doua cerere DNA de arestare a lui Darius Vâlcov

STENOGRAME  Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite