Curtea Supremă sesizează CCR cu privire la modificările aduse legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Curtea Supremă a decis să sesizeze, vineri, Curtea Constituţională a României cu privire la aspecte de neconstituţionalitate a actului normativ pentru modificarea legii referitoare la executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Totodată, Înalta Curte a sesizat CCR şi cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. 

De asemenea, magistraţii au mai subliniat că există nereguli şi privind prevederea potrivit căreia vor fi plasaţi în arest la domiciliu şi deţinuţii care mai au de executat 18 luni până la împlinirea termenului minim pentru liberarea condiţionată.

„Plasarea persoanelor condamnate în detenţie la domiciliu, cu 18 luni înainte de împlinirea fracţiei de pedeapsă, reconfigurează instituţia liberării condiţionate, fără ca legiuitorul să fi realizat minime modificări în Codul penal, de natură să asigure corelarea legislaţiei. Astfel, de exemplu, în art. 100 alin. (1) lit. b) C. pen. se prevede că „liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis. Practic, în conformitate cu dispoziţiile art. 100 alin. (1) lit. b) C. pen., persoana care se află în executarea pedepsei prin detenţie la domiciliu nu poate beneficia de liberarea condiţionată”, spune instanţa supremă”, arată sursa citată. 

Decizia magistraţilor vine după ce, miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect conform căruia persoanele condamnate până la un an de închisoare, care nu au comis fapte violente, au dreptul să execute pedeapsa în arest la domiciliu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite